Готов за пробив сред топ 10: Дрейпър остави безпомощен Хачанов и ликува с трофея във Виена!

от в 16:01 на 27.10.2024
Калоян Соколов

Джак Дрейпър завоюва втората си и най-голяма досега титла в своята кариера. 22-годишният суперталант само допреди 12 месеца нямаше нито един изигран финал в ATP Тура и беше извън топ 80, но всичко се промени на ATP 250 състезанието в София, където той за пръв достигна до двубой за спечелването на трофей на най-високото професионално ниво и оттогава насам младокът не спира да прогресира.

Днес британецът официализира своя дебют в топ 15 на световната ранглиста, след като спря серията от 8 поредни победи на Карен Хачанов и заслужено грабна титлата от ATP 500 турнира във Виена. Шампионът от Щутгарт загуби само един сет до финалния мач, а в него беше на съвсем друго ниво спрямо своя съперник и го надигра с крайното 6:4 7:5 за 1 час и 37 минути игрово време.

По този начин Дрейпър си осигури чек за 461 хиляди евро от наградния фонд и дори би могъл да завърши сезона в топ 10 на света, ако съумее да грабне титлата на винаги непредивидимия Мастърс в Париж. Хачанов пък ще се изкачи с три позиции напред и от утре ще бъде под номер 21 в подреждането на ATP, като руснакът освен това заслужено ще бъде възнаграден за представянето си с 248 хиляди евро от организаторите.

Хачанов откри мача с нулев сервис гейм в своя полза, но това се оказа последната му положителна проява в следващите минути, тъй като седмият поставен играеше почти перфектен тенис и отново показа колко много обича голямата сцена. Британецът вземаше топката максимално рано на ретур и атакуваше форхенда на своя съперник, като шампионът от Алмати нямаше нужното време да отиграе топката и предизвиканите грешки валяха от неговата ракета.

Всичко това позволи на световния номер 18 да поведе с 3:1, а сребърният медалист от Токио трябваше да показва чудеса от храброст, за да задържи следващото си подаване. Постепенно руснакът намери своя оптимален ритъм от сервис линията, но левичарския сервис на опонента оставаше пълна загадка за него, което позволи на по-високоранкирания тенисист с лекота да задържи своя аванс до приключването на сета.

Началото на втората част беше сензационно силно от страна на младока, чиито уинъри вече бяха станали два пъти повече спрямо непредизвиканите му грешки и той взе аванс от 4:0 гейма, като Хачанов беше спечелил само две точки до този момент в сета и то не на неговия собствен сервис.

Изглежда близостта до трофея повлия сериозно на нервите на 22-годишния тенисист и се стигна до изключително неочакван срив от негова странa и изведнъж бившият представител на топ 10 обърна нещата до 5:4 в своя полза и изглеждаше в ролята на сериозен фаворит за изравняването на общия резултат.

Точно тогава най-добрата версия на Джак Дрейпър се завърна обратно на корта и левичарят влезе в нова много силна поредица, която го отведе до спечелването на следващите 3 гейма, а с това и на така заслужената титла в австрийската столица!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Готов за пробив сред топ 10: Дрейпър остави безпомощен Хачанов и ликува с трофея във Виена! Калоян Соколов
Теми:  
atp | виена | джак дрейпър | карен хачанов | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook