Grande, Fabio: Фонини напомни за тенис гения си и разочарова отново Рууд на Уимбълдън!

от в 15:57 на 03.07.2024
Георги Димитров

Фабио Фонини поднесе първата сензация от 2-рия кръг на Уимбълдън, след като победи световния номер 8 Каспър Рууд с 3-1 сета и продължава напред в турнира. Италианецът бе близо до това да спечели в последователни сетове, след като водеше с 2-0 и 5-2 гейма, но Рууд взе третия сет и изглеждаше, че се начова към обрат, само че ветеранът се събра и за пръв път ще играе в третия кръг на турнир от Шлема от 2021-ва насам, а норвежецът продължава да не е печелил повече от един мач на "свещената трева". Така за общо 3 часа и 22 минути игра Фонини оформи крайното 6-4 7-5 6-7(1) 6-3 и се поздрави с победата.

Началото на двубоя бе забавено заради дъжда в Лондон, а след като двамата си размениха по едва 1 гейм, отново се насочиха към съблекалните, поради същата причина. При подновяването на мача, Фонини определено бе една идея по-концентриран и се възползва от неточностите на Рууд, пробивайки подаването на норвежеца.

Двамата играеха на много високо ниво и сътвориха няколко доста дълги разигравания за мач на трева. Докрая на сета пред Рууд се отвориха възможностти да въстанови равенството, но той така и не съумя да се възползва. Фонини изпита най-големи затруднения в 10-тия гейм, когато сервираше за сета, но запази самообладание и успя да спечели подаването си и съответно първия сет с 6-4.

Вторият сет можеше да се развие по абсолютно идентичен начин, след като италианецът стигна до точка за пробив в 3-тия гейм, но при излизането му към мрежата, Фабио се подлъхзна неприятно и остана на тревата. Рууд постъпи джентълменски и прескочи мрежата, за да помогне на съперника си да се изправи, уверявайки се, че всичко е наред с него.

След като спечели гейма си, 3-кратния финалист от Големия Шлем подобри играта си и започна да притиска своя опонент, но в най-важните моменти, когато стигаше до точки за пробив, Каспър така и не успяваше да пречупи сърцатия италианец. Така се стигна до 11-тия гейм, в който Фонини върна времето назад и показа великолепната си техника, пробивайки подаването на Рууд на 0, с помощта на две елегантни къси топки, които норвежецът можеше само да изгледа безпомощно от основната линия. Италианецът не допусна колебания и спечели и втория сет със 7-5. 

Тезата, че Каспър Рууд не се представя на високо ниво на трева определено можеше да бъде затвърдена, а от другата страна Фонини бе амбициран да продължи към трети кръг, без да загуби нито един сет по пътя си. Световният номер 8 изглеждаше напълно безпомощен срещу разнообразието, което италианецът му предлагаше и така не след дълго станахме свидетели на нов пробив в полза на Фонини за 3-2. Рууд изглеждаше напълно пречупен и загуби и следващото си подаване, предоставяйки възможността на бившия член на топ 10 да сервира за продължаване напред в турнира при комфортното 5-2.

Скандинавецът все пак намери сили да се бори и върна единия пробив, отразявайки мачбол и печелейки комфортно своя сервис гейм. Така напрежението се върна у ветерана който само преди минути се виждаше в 3-ти кръг, но Рууд определено не бе готов да се предаде без бой, а съперникът му направи истински подарък, след като спря да играе, за да оспорва, но топката бе хванала линията и така Рууд стигна до равенството в сета и си върна всички шансове и надежди. Стигна се до тайбрек, където логичното се случи и италианецът тотално се срина, печелейки само една точка, а по този начин резултата стана 2-1 сета.

Фабио започна 4-тия сет, опитвайки се да забрави кошмарния край на предишния и противно на очакванията, той продължи да играе на високо ниво. От другата страна, Рууд като че ли не вярваше, че все още е в мача и отново не бе достатъчно агресивен. Силните и дълбоки удари от основната линия, както и елегантните къси на Фонини му помогнаха отново пръв да пробие, като това се случи при 4-3, което означаваше, че след почивката щеше да сервира за мача за 3-ти път.

Изглеждаше, че този път драма няма да има, но след като пропиля нови 3 мачбола, Фонини направи и двойна грешка, давайки възможност на Рууд отново да оцелее. В крайна сметка обаче това не се случи и световният номер 94 затвори мача, макар и това да се случи с много повече усилия, отколкото му се искаше.

Така 37-годишния италианец продължава да мечтае за достигане до втората седмица на Уимбълдън за първи път в своята кариера, но за тази цел ще трябва да се справи с победителя от срещата между Лоренцо Сонего и Роберто Баутиста Агут в 3-ти кръг.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Grande, Fabio: Фонини напомни за тенис гения си и разочарова отново Рууд на Уимбълдън! Георги Димитров
Теми:  
atp | каспър рууд | Обзори | уимбълдън | фабио фонини

Коментари





Следвайте ни в Facebook