Грета Тунберг призова Роджър Федерер в twitter

от в 17:05 на 10.01.2020
Диана Андреева


Ставайки известна през последните месеци с борбата си в полза на планетата, Грета Тунберг реши да предизвика Роджър Федерер. 17-годишната шведска активистка и природозащитниците от "Lausanne Action Climat" изкритикуваха бившия световен номер 1 за ролята му на посланик на "Credit Suisse" - втората по големина банка в Швейцария.



Активистите създадоха хаштаг -"#Rogerwakeupnow" в Twitter (Роджър събуди се), за да успеят да привлекат вниманието на 20-кратния шампион на турнири от Голям шлем. Природозащитниците не одобряват инвестициите на банката в полезни изкопаеми за производство на горива, заради тяхното въздействие върху околната среда. Те призоваха Федерер да преосмисли дали е правилно да е посланик на компанията.

От 2016 г. насам Credit Suisse са предоставили 15 милиарда долара на компаниите за добив на полезни изкопаеми. Според Грета, банката ще бъде най-големият инвеститор в подобни дейности, а активностите, които те финансират, ще са основен фактор в замърсяването на планетата.



Федерер ще започне 2020 директно на Откритото първенство на Австралия, като реши да прескочи новата надпревара - ATP Cup, по семейни причини. На Australian Open швейцарският маестро ще се опита да спечели седмата си титла, след като в четвъртия кръг миналата година бе победен от Стефанос Циципас. Впоследствие Роджър ще вземе участие в още няколко надпревари, преди да играе на Олимпиадата в Токио, която ще се състои между Уимбълдън и US Open.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Грета Тунберг призова Роджър Федерер в twitter Диана Андреева

Коментари





Следвайте ни в Facebook