Григор беше близо до невероятен обрат, но все пак отстъпи пред Харис на старта в Мадрид

от в 15:28 на 03.05.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров приключи участието си на Мастърса в Мадрид след трудна схватка срещу коравия южноафликанец Лойд Харис, продължила близо 2 часа и половина. Българинът изглеждаше много близо до постигането на невероятен обрат, тъй като успя да докара нещата до тайбрек в третия сет, след като изоставаше с 2:5 гейма в него, но по-нискоранкираният тенисист намери сили да измъкне сблъсъка с 6:3 3:6 7:6(5) и така си осигури двубой срещу Алекс Де Минор във втория кръг на надпреварата.

Срещата стартира позитивно за Димитров, като той имаше три точки за пробив, само че Харис показа мощта на своето първо подаване и се спаси от проблемната ситуация. Григор също имаше проблеми в дебютния си сервис гейм, ала все пак вкара няколко добри форхенда във важните точки и изравни резултата. Играта продължи равностойно до 4:3 в полза на непоставения състезател, когато нашият сънародник допусна серия от грешки и закономерно беше пробит, а оттам насетне южноафриканецът поддържаше безпроблемно аванса си, с което поведе в отделните части.

Вторият сет също започна трудно за родния ни представител, който се оказа догонващ с ранен брейк, но бързо успя да се отърси от негативните емоции и възстанови паритета при 2:2. Изведнъж Харис значително понижи скоростта на началните си удари, давайки възможност на Димитров да стане далеч по-агресивен на ретур, което беше гарнирано и със сериозно подобрение в бекхенда на Григор. Този подем доведе нашето момче до преднина от 5:3 гейма и в крайна сметка развръзката щеше да дойде в решителна част.

Там българинът пръв имаше шансове да се откъсне с пробив напред, само че световният номер 54 изграждаше акциите си отлично в тези ситуации и възможността бе пропиляна. Това сякаш вдъхна нов живот в мача на 193-сантиметровия играч, като подходът му ставаше все по-агресивен и скоро Димитров се оказа догонващ с 1:4. Проблемите на южноафриканеца не спряха дотук, защото хасковлията получи цели три брейкбола в седмия гейм, ала отново подходи твърде пасивно и скоро беше опрян до стената, подавайки при пасив от 2:5.

Гришо обаче нямаше намерение да се предаде и впечатли с отлични прояви в дефанзивен план, които провокираха грешки от ракетата на Харис и хасковлията се завърна в борбата за победата, отразявайки три мачбола, и скоро се стигна до 5:5. Последваха по два спокойни сервис гейма за състезателите и така всичко зависеше от предстоящия тайбрек.

В него на два пъти Григор имаше аванс от минипробив, но не съумяваше да развие това си преимущество и непоставеният състезател обърна нещата до 6:3 в своя полза. Последваха две бързи точки в актива на първата ни ракета, само че Харис най-после сложи точка на спора, след като пропука отбраната на нашия сънародник, за да се поздрави с успеха в тази драматична схватка.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор беше близо до невероятен обрат, но все пак отстъпи пред Харис на старта в Мадрид Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | лойд харис | мадрид

Коментари





Следвайте ни в Facebook