Григор беше на две точки от загубата, но осъществи фамозен обрат и продължи напред в Маями!

от в 21:29 на 24.03.2024
Калоян Соколов

Мастърсът в Маями никога не е бил сред любимите турнири на Григор Димитров, който беше спечелил само един мач при последните си три участия във Флорида. Въпросната негативна тенденция беше напът да продължи и през днешния ден, което до голяма степен беше продиктувано от феноменалното сервиране на чилиеца Алехандро Табийо, чиито начални удари оставяха първата ни ракета безпомощен и той не можа да пробие нито веднъж своя съперник в първите два сета. Бившият номер три обаче не спря да се бори до последно и вкара срещата в решителна част, където беше пълен господар на събитията на корта и се наложи с крайното 6:7(5) 7:6(5) 6:2, осигурявайки си двубой в третия кръг с Яник Ханфман, който отстрани изненандващо шампиона от Sofia Open - Адриан Манарино.

Табийо направи сериозна заявка още в самото начало, печелейки откриващото си подаване на нула, но Григор отговори с абсолютно същото. Впоследствие българинът спечели първата си точка на посрещане, но не получи шанс за абсолютно нищо и чилиецът поведе с 2:1 гейма. 11-ият поставен пък запази перфектната си серия от взети точки на собствен сервис, пласирайки перфектен бекхенд по правата, за да възстанови паритета в мача. Срещата продължи да се развива със сериозно преимущество на сервиращите, като българинът нямаше никакъв отговор за началния удар на своя опонент, който непрестанно носеше директни точки на по-нискоранкирания състезател.

Изведнъж последва неочакван спад в действията на фаворита и видяхме две поредни двойни грешки от неговата ракета, което донесе 3 скрити сетбола на южноамериканеца. Нашият сънародник обаче отреагира със серия от добри сервиси, които бяха последвани от светкавични форхенди, а геймовете много скоро станаха 4:4. Оттам насетне изненади нямаше и се стигна до тайбрек, но притеснителното беше, че непоставеният играч вече беше нанизал 8 аса и изглеждаше напълно непробиваем.

Дългият гейм започна с изключително майсторско бекхенд воле на Григор, само че Табийо изобщо не се впечатли от това изпълнение и вкара поредните си неспаяеми куршуми от сервис линията. Двамата продължаваха да се движат изключително равностойно в резултата и смяната на полетата дойде при 3:3 точки. Последва гръмотевичен форхед уинър в изпълнение на родния ни представител. За съжаление, то Димитров влезе в серия от неточности и чилиецът се сдоби с два сетбола, като отново се възползва от левичарския си сервис по диагонала и заслужено поведе в сетовете.

Втората част предложи ранно изпитание на българина, който изостана с 15:30 в точките на свое подаване, ала тогава видяхме неговата магия в действие и Табийо само можеше да аплодира невероятното печелившо воле на съперника си, което беше изпълнено от центъра на корта. Този удар даде началото на обрата в гейма и първата ни ракета съумя да запази крехка преднина от 2:1.

Сериозна драма се разрази в петия гейм, когато Григор най-после достигна до брейкбол, но малко не му достигна да пласира минаващия си обратен удар. По-високоранкираният състезател обаче не се отказа и не изпусна инициативата в ответната точка, за да си гарантира нова точка за пробив. Тогава южноамериканецът отново намери начин да направи ас и стигна до геймбол с вихрена атака от форхенда си, която беше оценена по достойнство от самия българин. Гонитбата в точките продължи с пълна сила и Табийо скоро отново трябваше да спасява възможност за пробив, която дойде след бекхенд уинър на нашия сънародник, само че чилиецът за пореден път беше безкомпромосен с началния си удар и изравни за 3:3.

Следващите минути преминаха без да станем свидетели на особено интересни моменти и логично се стигна до нов тайбрек. В него Димитров стартира с непростима непредизвикана грешка от форхенд, а това изглеждаше като решителен момент в хода на сблъсъка, защото левичарят се откъсна напред с 5:3. Тогава хасковлията за пореден път показа своята магия и достигна до паритет в резултата след фамозен смач с отскок. Това разиграване изглежда сериозно удари по самочувствието на аутсайдера, който не взе нито точка повече в тайбрека и победителят щеше да бъде определен в трети решителен сет.

Там Табийо значително понижи нивото си на сервиране, а Григор само това чакаше и реализира първи пробив от началото на мача, правейки страхотен бекхенд пасингшот по правата. Българинът спокойно можеше и да удвои аванса си, но по-нискоранкирания тенисист устоя на натиска и завоюва дебютен гейм в частта. Добрите новини бяха свързани с факта, че начаният удар на 11-ия поставен му служеше безотказно и асовете му достигнаха до впечатляващата бройка от 23. Съвсем очаквано, то южноамериканецът отново трябваше да минава през тежки моменти в подаването си и в крайна сметка се пропука за втори път, което предреши изхода на сблъсъка, който продължи малко под 2 часа и 30 минути.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор беше на две точки от загубата, но осъществи фамозен обрат и продължи напред в Маями! Калоян Соколов
Теми:  
atp | алехандро табийо | бгтенис | григор димитров | маями | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook