Григор Димитров: Изминаха няколко трудни седмици, сега просто искам да играя

от в 12:26 на 18.08.2021
Мирела Николова

Първата ракета на България Григор Димитров се поздрави с първа победа от края на месец юни, след като се наложи над поставения под номер 13 в схемата Роберто Баутиста Агут с безапелационен двусетов успех. Така родният ни представител сложи край на "черната" си серия от три последователни загуби и в следващия кръг на надпреварата в Синсинати ще срещне Александър Бублик, срещу когото ще търси реванш за поражението си на Уимбълдън по-рано това лято. 

След успеха си българинът се отправи към студиото на Tennis Channel, където говори за двубоя си на старта, очакванията към втория мач, както и емоциите, които изпитва по време на надпреварата в Синсинати, която спечели през 2017 г.

Григор, благодаря ти, че се присъедини към нас. Както винаги, е удоволствие да бъдеш тук. Бих искал да преминем към тениса, но първо трябва да изчакаме всички тези фенове да изразят обичта си към теб - ти си популярен, където и да отидем! Сега по същество: Роберто Баутиста Агут е един от най-трудните опоненти в Тура. С каква нагласа влизаш в двубоите си срещу него, при положение че знаеш, че ще те накара да се потрудиш здраво, за да достигнеш до крайната победа?

– Мисля, че откриващата част беше ключова. След първите три гейма отбелязах прогрес в представянето си. Той играеше солидно, ударите му бяха трудни, но въпреки това успявах да намеря начин да ги отразя добре, да използвам празните пространства от корта и да изляза на мрежата. Смятам, че от началото аз диктувах разиграванията и вдигнах високо летвата. Това ми бе от голяма помощ, особено преди втория сет - тогава го пробих рано, но знаех, че срещу него един пробив не е нещо особено, а до крайната победа в мача имаше още дълъг път, който трябваше да извървя, и за тази цел имаше нужда да продължа да играя много солидно. Усещах, че той постепенно започва да набира инерция, но точно тогава заваля и дойде прекъсването, което ми даде възможност да се прибера в съблекалнята, да се преоблека и да се прегрупирам. Имах ясен план за действие, знаех точно какво трябва да направя след подновяването и мисля, че го изпълних много добре.

Постигал си редица успехи на множество надпревари по целия свят – както в Европа, така и в Щатите. През 2017 г. ти триумфира тук, в Синсинати. Предполагам, че това го прави много специален турнир за теб. Зареждаш ли се с повече адреналин, връщайки се на места, където си печелил титлата преди? Има ли нещо по-специално в това?

– Да, този допълнителен фактор винаги съществува. Дойдох тук за първи път, когато бях на 20 години, и още от първия ден се влюбих в турнира, като също така държа да подчертая, че се чувствах така и преди да спечеля трофея (смее се). На този турнир усещането е много освободено и приятно, особено предвид факта, че точно след него идва време за US Open, където е доста по-напрегнато. От тази гледна точка, Синсинати е едно затишие пред буря. Дори през годините, когато не успях да се представя особено успешно, съм се чувствал комфортно тук.

През целия сезон чувството е различно. Ти си играл полуфинал както на Уимбълдън, така и на US Open. Харесва ли ти енергията по време на сезона на твърди кортове в Северна Америка?

– Да, харесва ми. Мисля, че това е нещо специфично, което не е за всеки. Има някои играчи, които винаги се представят добре на тези турнири. Лично аз съм малко по-претенциозен, тъй като вече мога да си го позволя. Казвайки претенциозен, имам предвид, че подбирам да участвам там, където се чувствам добре и знам, че ще успея да покажа най-доброто от себе си, извличайки максимума от всеки турнир, в който играя.

Предстои ти да се изправиш срещу победителя от мача между Гирон и Бублик. Имаш ли предпочитания относно кой ще бъде следващият ти съперник?

– Важното за мен в момента е просто да играя. Не мисля, че съм в позицията да казвам избирам опонентите си, казвайки: "Искам да играя срещу този или онзи тенисист", а предпочитам да се концентрирам върху собствената си игра. Изминаха няколко трудни седмици, в които не успявах да покажа пълния си потенциал, и сега нямам търпение да изляза на корта и да се състезавам отново.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор Димитров: Изминаха няколко трудни седмици, сега просто искам да играя Мирела Николова
Теми:  
atp | григор димитров | интервю | любопитно | синсинати

Коментари





Следвайте ни в Facebook