Григор Димитров срещу Адриан Манарино - анализи, очаквания и коефициенти

от в 17:36 на 16.03.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров излиза утре рано сутрин в първия си двубой на надпреварата в Акапулко, като негов съперник ще бъде Адриан Манарино. Първата ни ракета е бивш шампион в турнира и също така достигна до полуфиналите през миналия сезон, когато по пътя си отстрани именно французина в един истински тенис трилър, спасявайки два поредни мачбола. Този път обаче сякаш формата на Димитров изглежда доста по-надеждна от тази на неговия съперник, но нека все пак заедно да се опитаме да анализираме по какъв начин Гришо би могъл да спре левичаря.

Какво можем да очакваме от Адриан Манарино?

Манарино се намира под номер 34 в световната класация, а това е с 12 позиции по-ниско от неговата връхна точка в кариерата. Въпреки че е на 32-годишна възраст, Адриан има едва една спечелена титла, докато същевременно е загубил цели девет финала на ниво ATP.

Французинът определено може да бъде считан за един от най-неортодоксалните състезатели в Тура и без съмнение има качествата да създаде проблеми на почти всеки опонент. Силата на ветерана се крие в неговото разбиране на играта, а не в притежаването на някакви особено мощни удари. Манарино разчита отлично подхода на своите съперници и разполага с прекрасна техника, която му дава възможност да импровизира на корта, сменяйки непрекъснато темпото.

Той определено може да бъде поставен сред малкото хора, които почти не отстъпват по креативност на родния ни представител и рядко знаеш какво точно те очаква. Самият Анди Мъри споделя, че ненавижда да играе срещу Адриан, защото няма никаква представа какъв ход ще предприеме французинът.

Манарино не разчита на грубата сила при отиграванията си, като най-важното за него е насочването на топката и това да я държи максимално ниско, така че противникът му да не може да нанесе уинър в разиграването. Левичарят е майстор в скъсяването на ъглите и конструира точките методично, докато изхвърли другия тенисист встрани от полето, превръщайки завършващия удар в чиста формалност.

Друга силна страна на ветерана е неговото чувство към топката. Той може с лекота да прави абсолютно недостижими къси топки и стоп волета, които са със силно обратно въртене и дори понякога могат да се върнат в неговата половина. Поначало световният номер 34 е сравнително мек играч, само че понякога ускорява отлично с плоските си удари и може определено да те изненада, покачвайки изведнъж темпото в изпълненията си.

Как може да противодейства Григор?

За Григор е важно да държи нещата максимално опростени и да не влиза в надхитряния с Манарино. Димитров притежава много по-остри удари, с които съумява мигновено да придобие контрол над точката, за разлика от неговия съперник, който трябва да направи серия от по-агресивни изпълнения, за да достигне до спечелването на дадена размяна.

Спортно-техническите качества и атлетизмът на нашия сънародник са на съвсем друго ниво спрямо тези аспекти у французина, така че българинът трябва да бъде агресорът в двубоя и да не дава нито за миг инициативата на левичаря, защото той става опасен точно когато може да взема топката максимално рано, и ще направи всичко възможно да изкара Гришо от оптимален ритъм.

Вторите подавания на Манарино са също негова изявена слабост, която родният ни представител може да експлоатира с мощни ретури, които да му дадат нужното предимство в геймовете на посрещане. Първата ни ракета трябва да бъде максимално решителен, щом реши да търси директен завършек, тъй като Манарино е много добър в контрадействията и е изключително опасен, имайки нужния ъгъл да скъси удара си.

Това е и главната причина, която ме кара да мисля, че за Димитров ще бъде по-удачно да държи топката дълбоко в центъра на корта при по-продължителните разиграния, защото по този начин неутрализира един от най-сериозните козове на ветерана.

Очаквания и коефициенти

Аз лично очаквам Гришо да започне малко по-трудно поради липсата на състезателна практика в последните седмици, докато Манарино участва в два турнира през това време и вероятно ще създаде сериозни проблеми на сънародника ни в самото начало, само че това едва ли ще продължи през пълния период от сблъсъка и не би трябвало Григор Димитров да допусне изненада на старта.

Букмейкърите също определят хасковлията за фаворит, предлагайки ставка от 1.44 за негов краен успех, а шансовете на французина се котират на 2.75, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, но се надявам този път случаят да не е такъв и Григор да ни зарадва с победа, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg! 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Адриан Манарино - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | адриан манарино | акапулко | Анализи | григор димитров | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook