Григор Димитров срещу Алехандро Давидович Фокина - анализи, очаквания и коефициенти

от в 04:35 на 16.04.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров демонстрира невероятна игра в първия си за годината турнир на клей и заслужено намери място в полуфиналите на Мастърса в Монте Карло, след като през вчерашния ден се поздрави с пореден престижен успех, постигнат над световния №14 Хуберт Хуркач. Днес нашето момче ще излезе на корта в търсене на първи финал от 4 години насам, като негов опонент ще бъде Алехандро Давидович Фокина, който елиминира Новак Джокович във втория кръг на надпреварата.

Досега двамата са се изправяли един срещу друг само веднъж, като това се случва на Мастърса в Рим през миналия сезон, ала тогава най-добрият ни тенисист не успя да покаже най-добрия си тенис и допусна загуба в последователни сетове. Сега пред него се открива страхотен шанс да вземе реванш за миналогодишното си поражение, а нека заедно разгледаме как това би могло да се превърне в реалност.

Какво да очакваме от Алехандро Давидович Фокина?

22-годишният състезател досега няма спечелена титла при мъжете на най-високото ниво, само че може да се похвали с впечатляващи резултати при юношите, където е бил шампион на Уимбълдън и водач в световната ранглиста. Висок е 183 сантиметра, десничар е и изпълнява бекхенд с две ръце. Давидович се чувства изключително удобно върху червените кортове, на които е постигнал почти всичките си най-добри резултати, а движението му върху землената настилка е безупречно. Испанецът разполага с едни от най-добрите къси топки в мъжкия тенис, макар че често е склонен да прекалява с изпълнението на този прийом, ставайки предвидим в действията си. Фокина харесва темповите разигравания от дъното на корта, в които контролира случващото се чрез мощните си удари от двете страни.

Ибериецът обаче е много непостоянен в действията си, като е способен да играе почти съвършено на моменти, ала същото важи и в противоположна посока. Тези лъкатушения в представянето му се дължат основно на неговия буен нрав, който често взема връх над разума и го кара да предприема множество необмислени действия на корта. Световният номер 46 далеч не разполага със страховит начален удар, като допуска множество двойни грешки и шансовете за пробив не са рядкост пред опонентите му. Съвсем друго е положението с качеството на ретурите му, защото той има способността да бъде много агресивен на посрещане и често хваща невероятни ъгли, оставайки безпомощен противника. 

Миналогодишният четвъртфиналист на Ролан Гарос също така е сред най-изявените атлети в Тура и е способен да достигне почти до всеки един съперников удар. Тази скорост пък е подплатена и с впечатляваща гъвкавост, която е също толкова характерна и за хасковлията. Младокът притежава завидна равнопоставеност между своята офанзивна и дефанзивна игра, така че нашият сънародник ще трябва да бъде по-креативен от всякога.

Как може да се противопостави Григор Димитров?

Българинът категорично разполага с много по-сериозен опит и знае как да сдържа емоциите си във важните моменти. Именно спокойствието ще бъде един от най-верните съюзници на Димитров, който със сигурност ще се защитава през по-голямата част от срещата и вероятно ще запише далеч по-скромен брой атрактивни изпълнения от испанеца, но обикновено е значително по-константен в действията си, ако го сравним с по-нискоранкирания състезател и това е една от предпоставките, които накланят везните в полза на българина.

Ключово за родния ни представител ще бъде как използва началния си удар. Категорично подаването на Григор е със значително по-голям потенциал да носи бързи точки спрямо това на Фокина, само че ако хасковлията допусне спад в представянето си на този елемент, то испанецът с лекота ще наказва колебливите изяви на Димитров от сервис линията.

Първата ни ракета е задължен да променя непрекъснато темпото на играта, защото Давидович става много опасен, когато намери ритъм и може да те остави без никакви шансове за определени периоди. Такива моменти ще са обаче по-скоро временно явление, така че първата ни ракета просто трябва да следва тактическия си план и да не се притеснява от подобни изригвания, защото неминуемо ще дойде спад, като точно тогава българинът трябва да натисне опонента си и ясно да му покаже кой е по-класният състезател, разклащайки изцяло менталната му настройка.

Българинът категорично отстъпва на опонента си по отношения на грубата сила и само може да загуби, ако се опита да влиза в преки дуели от основната линия. Родният ни представител е длъжен най-вече да се опре на своята вариативност и богат технически арсенал, с чиято помощ да изкара от равновесие съперника, защото тази битка няма да бъде спечелена с мощ, а единствено чрез помощта на висок тенис интелект.

Очаквания и коефициенти

Аз лично очаквам 22-годипният играч да бъде по-свеж и това му дава известно предимство, само че успехът е напълно по силите на Григор и далеч не се изискват някакви чудеса от храброст, за да бъде надигран младока.

Букмейкърите определят Фокина за фаворит, предлагайки ставка от 1.83 за негов краен успех, а шансовете на Димитров се котират на 2.16, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, като се надявам този път случаят да е точно такъв и Григор да ни зарадва с победа. Срещата пък отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Алехандро Давидович Фокина - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | алехандро давидович фокина | Анализ | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook