Григор Димитров срещу Алекс Де Минор - анализ, очаквания и коефиценти

от в 12:25 на 24.10.2020
Калоян Соколов

Григор Димитров ще излезе днес за полуфинала си от ATP 250 надпреварата в Антверпен, а негов съперник ще бъде Алекс Де Минор. Срещата им е поставена под номер три на централния корт и ще започне около 18:30 часа българско време, а двамата играчи имат коренно различен път досега в турнира. Младокът изоставаше със сет и 3:5 на старта срещу Ришар Гаске, но съумя да осъществи обрат и последваха лесни победи над Фелисиано Лопес и Маркос Хирон, докато първата ни ракета почиваше на старта, след което се справи в три сета с Пабло Андухар и се класира за четвъртфиналите, където записа служебен успех поради отказа на Милош Раонич, но каквко ли ще се случи в сблъсъка между българина и австралиеца?

Какво да очакваме от Алекс Де Минор?

Де Минор е един от най-ярките таланти на новата генерация в тениса и успя да се утвърди в топ 30 още през миналия сезон, макар че по това време нямаше навършени дори 20 години. Алекс се различава от повечето австралийските играчи, тъй като е прекарал голяма част от живота си в Испания, което е изградило множество комплексни качества у него, само че най-сериозните му такива са борбения дух и невероятната скорост, заради която редииа специалисти в средите на спорта го наричат Демона. Младокът е трикратен шампион в надпреварите от ATP Тура, като всичките му успехи идват през изминалата година именно на твърда настилка, каквато е и тази в белгийския град.

Австралиецът е определян от множество свои колеги за един от най-бързите играчи в момента, а това му качество може да докара до лудост дори най-търпеливите състезатели. Младокът обича продължителните размени от основната линия, в които е почти безгрешен и същевременно се брани съвършено благодарение на невероятната си скорост и атлетичност. Това обаче не означава, че Де Минор не може да нанася щети върху опонента си, които най-често се изразяват в отличната му контра игра и неочаквани ускорявания на топката и от двете страни, така че съперникът да остане тотално неподготвен за тази смяна на темпото, оставайки без полезен отговор в хода на разиграването.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Първата ни ракета също има своите козове, за да постигне победа в срещата и те далеч не са по-малобройни. Ръстовото преимущество на българина определено играе своята роля що се отнася до сервиса, където Димитров може да страда от липса на постоянство, но все пак е способен да печели някоя друга лесна точка особено при тези бързи условия, докато при Де Минор началният удар е по-скоро средство за вкарване на топката в игра и му се налага да компенсира със безспорното качество на своите ретури. Григор категорично е и много по-здрав физически от двамата, което определя предимството в мощта на неговите удари и агресивната му настройка за игра, които са ключови съставки при тениса на закрито. Гришо е майстор в ранното вземане на топката и винаги може да държи нащрек австралиеца, разбивайки неговия монотонен на моменти ритъм.

Родният ни представител трябва да бъде спокоен, защото множество потенциални уинъри ще бъдат връщани с лекота в неговото поле. Димитров ще трябва да бъде търпелив, но не и предпазлив. Със сигурност ще има ситуации, в които Григор ще бъде изкушен да се подаде изцяло на течението, тъй като младокът е склонен да те разбалансира и да те накара да заиграеш отвъд границите на риска от отчаяние, но българинът не трябва да се поддава на това. Той трябва да изгражда точките си постепенно, изчаквайки подходящия момент за завършващ удар, без да бърза, ала и без да бъде прекалено пасивен. Контролираната агресия е ключът към успеха за Димитров. Де Минор може да няма подчертани слабости, само че Григор притежава по-ярко изразени силни страни, което може да наклони везните в негова полза.

Съперничество и очаквания

Двамата са изиграли само един двубой помежду си, който се проведе на миналогодишния US Open, когато първата ни ракета изигра един от най-силните си мачове през сезона и триумфира в три последователни сета. Към момента обаче формата на австралиеца е далеч по-стабилна оттогава, а резултатите му са по-константни от тези на Димитров, като Демона записа съвсем наскоро участие на четвъртфиналите именно на Откритото първенство на САЩ. Австралиецът също така е и вероятно в малко по-добър ритъм заради повечето изиграни двубои, докато Григор имаше цели два почивни дни на разположение, което не е най-добрият вариант преди такъв важен и тежък мач, защото няма как да говорим за нужда от възстановяване при само една изминала среща досега за българина. Все пак смятам неговият игрови модел за по-успешен такъв на закрито, а представянето му продължава да бележи постепенен прогрес след прекараното боледуване от коронавирус, така че аз лично съм оптимистично настроен и очаквам успех с 2:1 части за българина.

Коефициенти

Букмейкърите обаче не са на моето мнение и дават предимство на световния номер 29. Ставката за него се котира на 1,50 и показва ясното му предимство в очите на сайтовете за залози спрямо Гришо, чийто шансове за успех са оценени на 2,62. Чиста победа за Де Минор пък би умножила залога ни по 2.62, а такава за Димитров по 4,33. Шансовете да се изиграят само два сета пък биват предлагани с коефицент от 1.53, докато при мач в пълния формат цифрата се вдига до 2,37.

Това е всичко, което мога да споделя като лични предварителни очаквания и статистики, но в тениса рядко сухите факти могат да решат предварително изхода на двубоя и за нас остава задачата да подкрепяме и да се надяваме Григор Димитров да се класира за първи финал от две години насам!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Алекс Де Минор - анализ, очаквания и коефиценти Калоян Соколов
Теми:  
алекс де минор | Анализи | антверпен | григор димитров

Коментари





Следвайте ни в Facebook