Григор Димитров срещу Алекс Де Минор - анализи, очаквания и коефициенти

от в 21:34 на 10.08.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров откри победоносно участието си в тазгодишното издание на Мастърса в Монреал, преодолявайки съпротивата на световния №237 Алексис Галарно, за когото това бе дебютна поява на АТР ниво. В битка за място в третия етап на турнира обаче на българина му предстои далеч по-сериозно препятствие в лицето на Алекс Де Минор, с когото са се изправяли два пъти един срещу друг, като са си разменили по една победа. Предстоящият двубой помежду им ще стартира не преди 22:00 часа българско време, а дотогава нека да поразсъждаваме как хасковлията би могъл да вземе преимущество в общия баланс срещу родения в Сидни тенисист.

Какво да очакваме от Алекс Де Минор?

Де Минор е един от най-ярките таланти на новата генерация в тениса и успя да се утвърди в топ 30 още през 2019 година, макар че по това време нямаше навършени дори 20 години. 183-сантиметровият играч е десничар, изпълнява бекхенд с две ръце и се намира на 21-ва позиция в световната ранглиста. Алекс се различава от повечето австралийските играчи, тъй като е прекарал голяма част от живота си в Испания, което е изградило множество комплексни качества у него, само че най-сериозните му такива са борбеният дух и невероятната скорост, заради която редица специалисти в средите на спорта го наричат Демона. Младокът е шесткратен шампион в надпреварите от ATP Тура, като пет от триумфите му идват през са именно на твърда настилка, каквато е и тази в канадския град.

Австралиецът е определян от множество свои колеги за един от най-бързите играчи в момента, а това му качество може да докара до лудост дори най-търпеливите състезатели. Младокът обича продължителните размени от основната линия, в които е почти безгрешен, и същевременно се брани съвършено благодарение на невероятната си скорост и атлетичност. Това обаче не означава, че бившият номер 15 не може да нанася щети върху опонента си, които най-често се изразяват в отличната му контраигра и неочаквани ускорявания на топката и от двете страни, така че съперникът да остане тотално неподготвен за тази смяна на темпото, оставайки без полезен отговор в хода на разиграването.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Първата ни ракета също има своите козове, за да постигне победа в срещата и те далеч не са по-малобройни. Ръстовото преимущество на българина определено играе своята роля, що се отнася до сервиса, където Димитров може да страда от липса на постоянство, но все пак е способен да печели някоя друга лесна точка особено при малко по-бързи условия, докато при Де Минор началният удар е по-скоро средство за вкарване на топката в игра и му се налага да компенсира със безспорното качество на своите ретури. Григор категорично е и много по-здрав физически от двамата, което определя предимството в мощта на неговите удари и агресивната му настройка за игра, които са ключови съставки при тениса на хард. Гришо е майстор в ранното вземане на топката и винаги може да държи нащрек австралиеца, разбивайки неговия монотонен на моменти ритъм.

Родният ни представител трябва да бъде спокоен, защото множество потенциални уинъри ще бъдат връщани с лекота в неговото поле. Димитров ще трябва да бъде търпелив, но не и предпазлив. Със сигурност ще има ситуации, в които Григор ще бъде изкушен да се поддаде изцяло на течението, тъй като младокът е склонен да те разбалансира и да те накара да заиграеш отвъд границите на риска от отчаяние, но българинът не трябва да се поддава на това. Той трябва да изгражда точките си постепенно, изчаквайки подходящия момент за завършващ удар, без да бърза, ала и без да бъде прекалено пасивен. Контролираната агресия е ключът към успеха за Димитров. Де Минор може да няма подчертани слабости, само че Григор притежава по-ярко изразени силни страни, което може да наклони везните в негова полза.

Очаквания и коефициенти

Наглед моментната форма е изцяло на страната на световния номер 21, който съвсем наскоро завоюва трофея в Атланта и показва тенис на много високо ниво. Хасковлията пък точно се завърна от контузия и все още изявите му на корта са сравнително колебливи, но видяхме колко добре заигра в края на миналия си двубой. Смятам, че родният ни представител започва лека-полека да намира оптималния си ритъм, а среща с австралиеца ще помогне, защото той предпочита да се отбранява и събитията на корта изцяло ще зависят от поставения състезател.

Всички можем да си спомним срещата на Димитров и Де Минор отпреди три години на US Open, когато нашият сънародник се беше сринал до номер 70 в ранглистата, намирайки се във вероятно най-голямата си дупка през своята кариера. Тогава Демона беше абсолютен фаворит, само че пасивният му подход не затрудни с нищо Григор и станахме свидетели на изненадващ успех за най-добрия български тенисист. Сега обстоятелства и настилката са до голяма степен сходни и затова оставам оптимист за предстоящата среща.

Букмейкърите също се разграничават от моята теза, предлагайки коефициент от 2,50 за краен триумф на Димитров, докато шансовете за успех на австралиеца се котират на 2,50. В професионалния тенис обаче тези предварителни прогнози често биват опровергавани, а за нас остава надеждата, че случаят ще бъде точно такъв и нашето момче ще излезе като победител. Вие пък отново ще имате възможността да наблюдавате двубоя на някой от обичайните линкове в Tennis.bg.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Алекс Де Минор - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | алекс де минор | Анализ | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | монреал | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook