Григор Димитров срещу Алекс де Минор - анализи, очаквания и коефициенти

от в 08:17 на 20.04.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров имаше повече от отлично начало на участието си на силната надпревара в Барселона, след като се нуждаеше от едва един час на корта, за да се разправи със световния номер 120 Емилио Гомес. С победата си най-добрият ни тенисист продължи напред към осминафиналната фаза в каталунския град, където обаче му предстои да срещне далеч по-сериозно препятствие в лицето на Алекс де Минор, който е осми поставен в схемата. 

В досегашното съперничество между първата ни ракета и австралиеца откриваме четири срещи, като балансът на победите е равен, което е напълно резонно предвид оспорваните битки, които ни предоставят двамата, когато излязат един срещу друг на корта. Очакванията към днешния им двубой в Барселона, който ще открие програмата на втория по големина корт "Pista Andres Gimeno", са насочени към поредния ожесточен сблъсък между двамата поставени тенисисти, а сега нека да разгледаме в детайли как Григор би могъл да се справи със съпротивата на световния номер 19.

Какво да очакваме от Алекс де Минор?

Де Минор е един от най-ярките таланти на новата генерация в тениса и успя да се утвърди в топ 30 още през 2019 година, макар че по това време нямаше навършени дори 20 години. 183-сантиметровият играч е десничар, изпълнява бекхенд с две ръце и се намира на 19-а позиция в световната ранглиста. Алекс се различава от повечето австралийските играчи, тъй като е прекарал голяма част от живота си в Испания, което е изградило множество комплексни качества у него, само че най-сериозните му такива са борбеният дух и невероятната скорост, заради която редица специалисти в средите на спорта го наричат "Демона". Младокът е седемкратен шампион в надпреварите от ATP Тура, като макар да завоюва последното си отличие по-рано този сезон в Акапулко, то нито един от трофеите му не идва на клей, каквото е и настилката в Каталуния.

Австралиецът е определян от множество свои колеги за един от най-бързите играчи в момента, а това му качество може да докара до лудост дори най-търпеливите състезатели. Де Минор обича продължителните размени от основната линия, в които е почти безгрешен, и същевременно се брани съвършено благодарение на невероятната си скорост и атлетичност. Това обаче не означава, че бившият номер 15 не може да нанася щети върху опонента си, които най-често се изразяват в отличната му контраигра и неочаквани ускорявания на топката и от двете страни, така че съперникът да бъде тотално неподготвен за тази смяна на темпото, оставайки без полезен отговор в хода на разиграването.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Първата ни ракета също има своите козове, за да постигне победа в срещата и те далеч не са по-малобройни. Ръстовото преимущество на българина определено играе своята роля, що се отнася до сервиса, където Димитров демонстрира сериозно постоянство в откриващия си двубой в турнира и чрез него печели завидно количество лесни точки, докато при Де Минор началният удар е по-скоро средство за вкарване на топката в игра и му се налага да компенсира с безспорното качество на своите ретури. Григор категорично е и много по-здрав физически от двамата, което определя предимството в мощта на неговите удари и агресивната му настройка за игра, които ще му позволят да търси печеливши отигравания в завършващата фаза на играта си. Гришо е майстор в ранното вземане на топката и винаги може да държи нащрек австралиеца, разбивайки неговия монотонен на моменти ритъм.

Родният ни представител ще се нуждае от спокойствие, защото множеството потенциални уинъри ще бъдат връщани с лекота в неговото поле. Димитров ще трябва да бъде търпелив, но не и предпазлив. Със сигурност ще има ситуации, в които Григор ще бъде изкушен да се поддаде изцяло на течението, тъй като младокът е склонен да те разбалансира и да те накара да заиграеш отвъд границите на риска от отчаяние, но българинът не трябва да се поддава на това. Той трябва да изгражда точките си постепенно, изчаквайки подходящия момент за завършващ удар, без да бърза, ала и без да бъде прекалено пасивен. Контролираната агресия е ключът към успеха за бившия номер три. Де Минор може да няма подчертани слабости, само че най-добрият ни тенисист притежава по-ярко изразени силни страни, което може да наклони везните в негова полза.

Очаквания и коефициенти

Въпреки че до голяма степен е израснал върху червените кортове, то австралийското надделява у Де Минор и той има негативен рекорд на тази настилка в ATP Тура, като в Монте Карло спечели само 5 гейма срещу квалификанта Ян-Ленард Щруф. Все пак обаче осмият поставен достигна до 1/2-финалите през миналия сезон и дори имаше мачболи срещу бъдещия шампион Карлос Алкарас, така че не може да бъде подценяван и отново очаквам да видим поредната изключително оспорвана битка между Димитров и австралиеца, която ще се реши в детайлите.

Букмейкърите същевременно споделят тезата ми и фаворизират с минимална разлика световния номер 31, като дават приблизително изравнени стойности, определяйки ставка от 1.80 за успех на българина, докато шансовете за победа на по-високоранкирания играч играч се котират на 2.00. Трябва обаче да ни е ясно как тези предвиждания далеч невинаги се оказват верни, а за нас остава надеждата този път предварителните очаквания да се сбъднат и Григор Димитров да се поздрави с нов успех над Де Минор през сезона и място на втори четвъртфинал в Барселона в кариерата си! Вие пък отново ще можете да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Алекс де Минор - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | алекс де минор | анализи и очаквания | анализи и превюта | барселона | бгтенис | григор димитров | коефициенти

Коментари





Следвайте ни в Facebook