Григор Димитров срещу Алекс Молчан - анализи, коефициенти и очаквания

от в 17:18 на 29.08.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров започна отлично сезона на твърди кортове в Северна Америка, след като достигна до 1/2-финалите на ATP 500 надпреварата във Вашингтон за пръв път в кариерата си, само че впоследствие се появиха добре познатите проблеми в областта на гърба и първата ни ракета трябваше да се откаже от участие на Мастърса в Торонто.

Българинът се опита да играе в Синсинати, където е бивш шампион, но видимо не беше в добро физическо състояние и загуби в два бързи сета от Александър Зверев, а за нас остава единствено да се надяваме, че изминалите две седмици са били достатъчни, за да го видим в оптимална кондиция на US Open.

Родният ни представител дълго време не изпитваше особено топли чувства към кортовете в Ню Йорк, като записа първата си победа на турнира едва през 2014-а. Всичко обаче се промени пет години по-късно, когато Гришо беше участник във финалната четворка на състезанието, въпреки че точно тогава беше изпаднал до номер 70 в световната ранглиста, а сега можем да стискаме палци, че отново Димитров ще е способен да ни изненада приятно, въпреки че наглед обстоятелствата не са особено благоприятни за него. Неговият първи съперник е Алекс Молчан, с когото никога досега не са се срещали, така че нека да преминем към нашия традиционен анализ и да начертаем най-удачния тактически план в мача за Димитров.

Какво трябва да знаем за Алекс Молчан?

Словакът е на 25 години, изпълнява бекхенд с две ръце, левичар е и в момента заема 115-ото място в световната ранглиста. 178-сантиметровият играч има привилегията да бъде трениран лично от своя сънародник Мариан Вайда, който е човекът с най-голяма заслуга за звездната кариера на Новак Джокович, а сътрудничеството му с Молчан също се развиваше отлично през миналата година, когато тенисистът достигна до 38-а позиция в класацията на ATP.

Настоящият сезон също започна успешно за левичаря, имайки предвид неговата победа над бившия шампион Стан Вавринка на старта в Мелбърн и достиганията до третия кръг на Мастърсите в Индиън Уелс и Маями. Оттам насетне обаче представянето на словака търпи сериозен спад, като той доскоро се намираше в серия от четири поредни загуби и претъпя изключително тежко поражение на Чаланджъра в родната си Братислава, където беше разгромен с 6:0 6:1 от нашия Димитър Кузманов.

Световният номер 114 е типичен клей специалист, който е изиграл и трите си ATP финала на червена настилка, а любопитното е, че днешната среща ще бъде първата за него на твърди кортове от близо половин година насам. Молчан не разполага с някакви сериозни оръжия в играта си и не може да разчита на мощен начален удар или множество уинъри от дъното на корта.

По-нискоранкираният състезател обаче е изключително вариативен и притежава висок тенис интелект, с което компенсира скромните си физически данни. Бившият номер 38 е един от играчите, които прибягват най-често до къси топки и притежава наистина страхотно докосване. Словакът обича да атакува мрежата, където можем да забележим страхотната му техника и освен това е способен рязко да вдига темпото с плоските си удари, макар да не е сред най-агресивните играчи в Тура.

Как би могъл да се противодейства Григор Димитров?

Както вече споменахме, то Молчан е сравнително мек тенисист и има сериозни трудности, когато от другата страна на мрежата е тенисист, който може да налага темпото и не му дава възможност да разнообразява играта по обичайния начин. Григор трябва да бъде максимално агресивен и да не се вкарва в дълги надхитряния от основната линия, защото днешният му съперник може да бъде изключително изобретателен, когато има нужното време да отиграе топката по желания начин, така че ще е най-добре, ако просто не получава тази възможност.

Сервисът пък безспорно е компонентът, в който Димитров има най-сериозно предимство, защото непоставеният играч много рядко печели лесни точки от линията за начален удар и е склонен да допуска сериозни количество двойни грешки. По-нискоранкираният състезател може да използва добре левичарския си сервис от полето за предимство, но вторите му подавания са изключително колебливи и често стават лесна плячка за посрещача, което ще даде възможност на родния ни представител да бъде максимално агресивен на ретур.

Също така би било отлична идея, ако българинът заеме позиция, колкото се може по-навътре в корта, откъдето би могъл да води играта по най-добрия възможен начин и същевременно да затрудни Молчан при опитите му за направа на къса топка. Левичарят надали ще покаже нужното ниво на агресия, за да се възползва от подобен евентуален ход на Григор и сякаш това изглежда като един напълно премерен риск.

Очаквания и коефициенти:

 На фона на всичко изказано досега, то считам, че бившият номер три няма да има никакви проблеми в двубоя, ако се чувства добре физически и не виждам с какво може да бъде затруднен от своя опонент, а това ме кара да очаквам 3-сетова победа в полза на хасковлията.

Букмейкърите също определят Димитров за фаворит, предлагайки ставка от 1.16 за негова крайна победа, докато шансовете на словака се котират на 5.00. Ние пък можем само да се надяваме, че тези предварителни очаквания действително ще се сбъднат и нашият сънародник ще премине откриващия кръг на Откритото първенство на САЩ, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Алекс Молчан - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open | алекс молчан | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | превюта | превюта и анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook