Григор Димитров срещу Александър Зверев - анализи, очаквания и коефициенти

от в 10:58 на 05.06.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров продължава да демонстрира тенис от най-високо равнище на тазгодишния Ролан Гарос и без нито един загубен сет вече е част от осминафиналистите в надпреварата. След като в предходните етапи най-добрият ни тенисист надделя последователно над Тимофей Скатов, Емил Руусувуори и Даниел Алтмайер, по-късно днес българинът ще излезе в битка за място на четвъртфиналите срещу Александър Зверев. Двубоят между двамата е част от вечерната сесия на централния корт „Филип Шатрие“ и ще започне не преди 21:15 часа българско време, а дотогава нека поразсъждаваме как първата ни ракета би могъл да излезе като краен победител.

Съперничество:

До този момент двамата тенисисти са се изправяли един срещу друг общо 4 пъти, като балансът е в полза на представителя на Германия, който води с 3:1 победи. Единственият успех на сънародника ни идва в дебютната им среща през 2014-а година на турнира в Базел, когато Саша е на едва 17 години и тепърва прохожда в професионалния тенис. Последният сблъсък помежду им пък се състоя в края на 2021-ва, когато Зверев наложи волята си в осминафинален двубой от Мастърс турнира в Париж в три оспорвани сета.

Какво да очакваме от Александър Зверев?

Световният номер номер 27 разви началния си удар сериозно през последните години и го превърна в много мощно оръжие. В миналото Зверев допускаше купища двойни грешки и изглеждаше крайно неуверен от сервис линията, но вече пласира голям брой асове и е превърнал този елемент в един от водещите за себе си. Саша следва мантрата, че второто подаване определя душата на играча, и точно по тази причина често го изпълнява със завидна смелост, което го прави много труден за пробиване.

Освен това в ранните етапи на кариерата му често сме го виждали да предприема крайно дефанзивна позиция във важни точки и да чака опонентът му да се победи сам, което просто няма как да сработи в битките с най-добрите. Сега обаче германецът вярва в собствените си възможности и сам търси как да завърши точката, показвайки нагледно, че притежава достатъчно сериозна увереност в себе си.

 Ударите на Зверев са еднакво плътни и мощни от двете страни, макар че категорично бекхендът му е по-стабилен и почти никога не се пропуква. 22-ият поставен е способен да разнообразява темпото, включвайки в употреба отлични скъсени диагонали, чрез които да те изкара от пределите на корта и впоследствие да пласира рутинен уинър.

Тoчно тази агресивна версия на Зверев е в основата на някои от неговите най-големи успехи на корта, помагайки му да печели огромен процент от кратките разигравания. Бившият финалист от Шлема често е бил критикуван колко далеч зад основната линия седи, имайки предвид какви физически дадености притежава. Все пак Саша нагледно показва, че диктуването на точките не му е чуждо и вероятно отново ще го видим да навлиза далеч по-често в пределите на корта, за да запази контрола над срещата.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Първата ни ракета ще излезе срещу опонент, който разполага с почти всички достойнства на играта, но все пак притежава една сериозна ахилесова пета. Самият германец признава шеговито, че излиза на мрежата само в случай на спор със съдията или поздрав след мача, а това може да бъде използвано от родния ни представител.

Бившият номер две покрива отлично корта, само че определено изпитва проблеми, когато трябва да тича напред към филето и Григор е длъжен да се опита да отлепи опонента си от основната линия и да пренесе битката извън зоната му на комфорт. По-високоранкираният състезател рядко бърка директно волетата си, ала в повечето случаи просто блокира топката при тях, давайки възможност за лесен минаващ удар от страна на съперника.

Слайсовете пък отново ще бъдат полезно оръжие за родния ни представител, които винаги са от полза срещу високи играчи, които имат проблеми с ниско подсечените топки, защото трябва да приклякат сериозно при последвалото си изпълнение и точката им на удара далеч не е най-удобната на света.

 По този начин Гришо ще елиминира едно от основните предимство на 198-сантиметровия състезател, който е майстор на преминаването от защита в атака и предпочита по-темповите размени. Подобно приспивно темпо може да тества сериозно търпението на 26-годишният играч, което сме виждали как се пропуква през времето, и тогава олимпийският шампион е способен да допусне множество нехарактерни за себе си грешки.

Очаквания и коефициенти:

 Очаквам да видим много равностойна битка между двама състезатели, които са преминали през труден тенис период и сега отново имат златна възможност да се върнат сред най-добрите в света. Бавните условия и тежки топки определено фаворизират Зверев, който има много по-добри резултати на клей в кариерата си ( 3 Мастърс титли и 3 на ниво ATP 250), но макар Саша да подобрява играта си, то определено не е същият тенисист отпреди контузията, така че първата ни ракета определено има средствата да направи поредния си оспорван двубой с този съперник, а защо не и да го победи?

Букмейкърите очаквано дават предимство на миналогодишния полуфиналист, предлагайки ставка от 1.50 за негов краен успех, докато ставката на хасковлията показва 2.62, макар че тези предварителни прогнози не са гаранция за сигурното развитие на срещата и ние се надяваме първата ни ракета да съумее да ги опровергае, а сблъсъкът отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Александър Зверев - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | превюта | превюта и анализи | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook