Григор Димитров срещу Александър Бублик - анализи, очаквания и коефициенти

от в 09:59 на 24.02.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров през вчерашния ден затвърди високото ниво, което показа с представянето си на турнира в Ротердам, след като се наложи безпроблемно над квалификанта Хийс Броуер в откриващия си мач на състезанието в Марсилия. Най-добрият ни тенисист имаше някои резерви в играта си, но все пак успя да се справи със задачата си за само 64 минути престой на корта, с което подпчета мястото си в четвъртфиналната фаза на надпреварата и през днешния ден ще срещне Александър Бублик.

Казахстанецът от своя страна далеч не би могъл на хартия дори да се доближи до моментното състояние на първата ни ракета, след като допреди тази седмица световният номер 50 беше загубил всичките си 8 двубоя през новия сезон, но именно във френския град се завърна на победния път, надигравайки Филип Крайнович и Грегоар Барер.

Съперничеството между Бублик и Димитров няма едноличен лидер към момента, след като всеки от тях може да се похвали с по два успеха на сметката си в преките им сблъсъци, но несъмнено с по-голямо самочувствие в предстоящата среща ще влезе бившият номер три, който надви казахстанеца при последните им две съревнования, а сега нека да разгледаме в детайли как Григор по-късно днес ще може да се поздрави със своята трета поредна победа над въпросния опонент.

Какво да очакваме от Александър Бублик?

Това е въпрос, на който самият Саша трудно би могъл да отговори. Точно непредсказуемостта на Бублик го прави толкова опасен опонент и никога не знаеш какво те очаква. Казахстанецът допреди дни се намираше в ужасяваща форма, допускайки 10 последователни поражения, но през настоящата седмица се завърна отново на победния път и макар да заема последната позиция в световния топ 50, то той с играта си в Марсилия напомня за дните, когато беше ранкиран под върховия за себе си номер 30.

25-годишният тенисист разполага с един от най-мощните начални удари и често изпълнява дори вторите си подавания с максимална сила. Освен това е изключително вариативен, като редува плоски удари с такива, изпълнени със сериозно количество топспин, а късите топки и излизанията към мрежата са други от оръжията в неговия арсенал.

Проблемът за Бублик е, че самият той не знае как изглежда стилът му и играта му прилича на един приятно разпилян хаос. Страхотните изпълнения не липсват, само че изборът на даден удар категорично не е сред силните страни на непоставения състезател и той често прави ненужни неточности в опита си да бъде оригинален.

Световният номер 50 се харесва на публиката, тъй като играе смело независимо от ситуацията на корта, ала често предприетите рискове не се отплащат и водят до висок брой двойни грешки или пресилени топки от наглед елементарни ситуации.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Българинът трябва да бъде търпелив и да се стреми да удължава разиграванията, защото съперникът му страда от сериозна липса на търпение и неминуемо ще търси бързи завършеци на точките. Григор може умишлено да се поставя в дефанзивна позиция, но същевременно да пласира изпълненията си в такава точка на корта, от която за Саша ще бъде предизвикателство да пласира уинър.

Родният ни представител може да разнообразява играта с подсечения си бекхенд, който ще кара високия казахстанец да прикляка и категорично ще го изважда от зоната му на комфорт. Гришо също така трябва да се опитва да движи противника си при всяка възможност, имайки предвид колко ненавижда да тича Бублик. В това отношение бившия шампион в Монпелие много напомня на Ник Кирьос, което предполага как Димитров ще може да завършва точките с далеч по-малко усилия от обикновено.

Добра стратегия се очертава и навлизането навътре при втория сервис на по-нискоранкирания играч, чието его би било силно раздразнено от такова поведение и буквално ще иска да разстреля нашия сънародник с началния си удар, а това със сигурност ще се окаже самоубийствен подход за самия казахстанец.

Очаквания и коефициенти:

Бублик е в състояние да затрудни всеки един играч, когато играе най-добрия си тенис и определено впечатлява с нивото си от началото на турнира, но все още не е бил истински тестван. Четвъртият поставен е далеч по-константният тенисист от двамата и в момента се намира в далеч по-добра форма от опонента си, така че не очаквам да се стигне до изненади и би трябвало Григор да продължи към полуфиналите във френския град.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират родния ни представител, като му дават ясно изразено предимство, определяйки ставка от 1.44 за негов успех, докато шансовете за триумф на по-нискоранкирания играч се котират на 2.75. Трябва обаче да ни е ясно как тези предвиждания далеч невинаги се оказват верни, а за нас остава надеждата този път предварителните очаквания да се сбъднат и Григор Димитров да се класира на втори пореден полуфинал за годината! Вие пък отново ще можете да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Александър Бублик - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър бублик | Анализ | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | марсилия | превюта | превюта и анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook