Григор Димитров срещу Александър Зверев - анализи, очаквания и коефициенти

от в 17:11 на 02.09.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров постигна страхотна победа във втория етап на Откритото първенство на САЩ, сломявайки съпротивата на бившия №1 Анди Мъри в последователни сетове, а в следващия кръг летвата ще бъде вдигната още по-високо за нашия сънародник, тъй като му предстои да се изправи срещу световния №12 и бивш финалист в турнира Александър Зверев. Сблъсъкът помежду им е първи във вечерната сесия на корт "Луис Армстронг" в Ню Йорк и ще стартира не преди 02:00 часа българско време, а дотогава нека поразсъждаваме как родният ни представител би могъл да постигне нов престижен успех във Flushing Meadows. 

Съперничество:

До този момент двамата тенисисти са се изправяли един срещу друг общо 6 пъти, като балансът е в полза на тенисиста от Германия, който води с 5:1 победи. Единственият успех на сънародника ни идва в дебютната им среща през 2014-а година на турнира в Базел, когато Саша е на едва 17 години и тепърва прохожда в професионалния тенис. През този сезон Димитров и Зверев се срещнаха на два пъти - в осминафиналите на Ролан Гарос и в първия кръг на Мастърса в Синсинати, като и в двата мача германецът успя да надделее без особени затруднения.

Какво да очакваме от Александър Зверев?

Световният номер номер 12 разви началния си удар сериозно през последните години и го превърна в много мощно оръжие. В миналото Зверев допускаше купища двойни грешки и изглеждаше крайно неуверен от сервис линията, но вече пласира голям брой асове и е превърнал този елемент в един от водещите за себе си. Саша следва мантрата, че второто подаване определя душата на играча, и точно по тази причина често го изпълнява със завидна смелост, което го прави много труден за пробиване.

Освен това в ранните етапи на кариерата му често сме го виждали да предприема крайно дефанзивна позиция във важни точки и да чака опонентът му да се победи сам, което просто няма как да сработи в битките с най-добрите. Сега обаче германецът вярва в собствените си възможности и сам търси как да завърши точката, показвайки нагледно, че притежава достатъчно сериозна увереност в себе си.

 Ударите на Зверев са еднакво плътни и мощни от двете страни, макар че категорично бекхендът му е по-стабилен и почти никога не се пропуква. 12-ият поставен е способен да разнообразява темпото, включвайки в употреба отлични скъсени диагонали, чрез които да те изкара от пределите на корта и впоследствие да пласира рутинен уинър.

Тoчно тази агресивна версия на Зверев е в основата на някои от неговите най-големи успехи на корта, помагайки му да печели огромен процент от кратките разигравания. Бившият финалист от Шлема често е бил критикуван колко далеч зад основната линия седи, имайки предвид какви физически дадености притежава. Все пак Саша нагледно показва, че диктуването на точките не му е чуждо, и вероятно отново ще го видим да навлиза далеч по-често в пределите на корта, за да запази контрола над срещата.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Първата ни ракета ще излезе срещу опонент, който разполага с почти всички достойнства на играта, но все пак притежава една сериозна ахилесова пета. Самият германец признава шеговито, че излиза на мрежата само в случай на спор със съдията или поздрав след мача, а това може да бъде използвано от родния ни представител.

Бившият номер две покрива отлично корта, само че определено изпитва проблеми, когато трябва да тича напред към филето и Григор е длъжен да се опита да отлепи опонента си от основната линия и да пренесе битката извън зоната му на комфорт. По-високоранкираният състезател рядко бърка директно волетата си, ала в повечето случаи просто блокира топката при тях, давайки възможност за лесен минаващ удар от страна на съперника.

 Слайсовете пък отново ще бъдат полезно оръжие за родния ни представител, защото винаги са от полза срещу високи играчи, които имат проблеми с ниско подсечените топки, тъй като трябва да приклякат сериозно при последвалото си изпълнение и точката им на удара далеч не е най-удобната на света.

По този начин Гришо ще елиминира едно от основните предимства на 198-сантиметровия състезател, който е майстор на преминаването от защита в атака и предпочита по-темповите размени. Подобно приспивно темпо може да тества сериозно търпението на 26-годишния играч, което сме виждали как се пропуква през времето, и тогава олимпийският шампион е способен да допусне множество нехарактерни за себе си грешки.

Очаквания и коефициенти:

Както сам каза бившият, то този мач няма да има нищо общо с предходните на Ролан Гарос и в Синсинати. Григор преодоля сериозна психологическа бариера с обрата си от 0:2 сета на старта и още срещу Анди Мъри показа, че самочувствието му вече се намира в най-връхната си точка и е готов да победи всеки един съперник, така че очаквам да станем свидетели на равностойна битка и може олимпийския шампион да е фаворит, но не отписваше шансовете на първата ни ракета.

Букмейкърите обаче дават предимство на Саша, предлагайки коефициент от 1.40 за негов краен успех, докато ставката на хасковлията показва 3.00, макар че тези предварителни прогнози не са гаранция за сигурното развитие на срещата и ние се надяваме първата ни ракета да съумее да ги опровергае, а сблъсъка отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Александър Зверев - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open | александър зверев | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | превюта | превюта и анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook