Григор Димитров срещу Алексис Галарно - анализи, очаквания и коефициенти

от в 15:38 на 09.08.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров откри сезона си на твърди кортове в Северна Америка през миналата седмица, когато взе участие в турнира във Вашингтон, а сега му предстои да се включи в първата Мастърс надпреварата преди US Open - тази в Монреал. През днешния ден предстои българинът да открие кампанията си на сингъл, като негов опонент ще бъде участващият с "уайлд кард" представител на домакините Алексис Галарно. Предстоящият двубой помежду им ще бъде първи в историята на тяхното съперничество и се очаква да стартира не преди 19:30 часа, а дотогава нека заедно разгледаме кои са слабите места в играта на канадеца, които нашият сънародник би могъл да експлоатира, за да се поздрави с победата.

Кой е Алексис Галарно и какво да очакваме от него?

Галарно е на 23 години, десничар е и изпълнява бекхенд с две ръце. В момента той се намира на върховата си 237-а позиция в световната ранглиста, но неминуемо тепърва ще я подобрява, тъй като е продукт на колежанската система и обикновено играеше едва по 5-6 турнира на година до средата на 2021-ва. Младокът завършва финанси в известния North Carolina University, а впоследствие удължава обучението си с още една година, за да изкара допълнителни курсове по спортен мениджмънт.

За Алексис образованието винаги е било на първо място и признава как предпочита да развива играта си и най-вече своята личност, а не толкова да печели точки и пари от състезанията. Всъщност канадецът е ставал шампион на сингъл само веднъж в професионалната си кариера, която идва на най-ниската възможна категория фючърси - M 15. За сравнение, то Александър Лазаров е спечелил четири подобни трофея, както и един по-значим, макар че все още не е влизал в топ 300 на света.

Галарно никога досега не е участвал на ATP надпревара и наглед е тежък аутсайдер, ала все пак местният представител притежава някои достойнства в играта си. Участващият с "уайлд кард" тенисист притежава отлична техника и е способен да се задържа в дълги разигравания. Ударите му от дъното на корта са стабилни, като атакува най-често с форхенда си.

Канадецът е висок скромните 180 сантиметра, което го лишава от наличието на някакви сериозни оръжия и рядко можем да го видим да бележи точки директно от сервис или пласира неспасяеми уинъри. Движението му по корта обаче компенсира липсата на мощ и го превръща в труден за преодоляване опонент, защото е много издръжлив и извлича сериозно количество непредизвикани грешки от съперниците си.

Световният номер 237 често прибягва до използването на сечения си бекхенд, тъй като неговото плоско изпълнение е доста колебливо и не му носи никакви дивиденти. Друг негов скрит коз са късите топки, които са неизменна част от неговия арсенал, и Григор трябва да бъде готов за изненадващи смени на темпото.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Този път не смятам, че родният ни представител се нуждае от някаква конкретна тактика, тъй като превъзхожда Галарно във всеки един технически елемент. Това по никакъв начин не бива да води до подценяване, имайки предвид как местният представител няма какво да губи и ще се ползва с подкрепата на публиката, така че определено мачът може да стане тежък, ако Димитров не подходи максимално концентрирано.

Нашият сънародник ще извлича далеч по-големи активи с помощта на началния си удар и смятам, че ще има голямо предимство в кратките точки. Подобно бързи размени ще са изцяло в полза на хасковлията, който е свикнал да се състезава на далеч по-високо темпо, докато навярно младокът ще има проблем с контрола на топката.

Опитът също е голямо предимство за поставения под номер 15, а предимството му в завършващата фаза е безспорно. Бившият номер 3 трябва да влезе силно в двубоя и да не губи време в неутрални разигравания, където шансовете биха се изравнили. Григор може и трябва да покаже на аутсайдера, че неслучайно позициите им в ранглистата са такива и е длъжен да диктува хода на сблъсъка от началото до края.

Очаквания и коефициенти

Всичко друго освен двусетова победа на родния ни представител ще е огромна сензация, но не вярвам да се стигне дотам и предричам бърза победа в полза на фаворита. Букмейкърите също подкрепят моята теза, предлагайки коефициент от 1.15 за краен триумф на Димитров, докато шансовете за успех на канадеца се котират на 5.50. В професионалния тенис тези предварителни прогнози често биват опровергавани, но сега за нас остава надеждата, че случаят няма да бъде такъв и нашето момче ще излезе като победител. Вие пък отново ще имате възможността да наблюдавате двубоя на някой от обичайните линкове в Tennis.bg.

 

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Алексис Галарно - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | алексис галарно | Анализ | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | монреал | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook