Григор Димитров срещу Андрей Рубльов- анализи, коефициенти и очаквания

от в 12:52 на 14.10.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров предстои да излезе на централния корт в Шанхай този следобед в 15:00 часа българско време, за да се опита да продължи победния си ход в турнира, класирайки се за втория в кариерата си финал от сериите "Мастърс 1000". Съперник на най-добрия ни тенисист пък се явява последният останал представител на топ 10 в надпреварата, а именно Андрей Рубльов, който през годината неколкократно ни направи свидетели на върховото си тенис равнище и съумя да триумфира с дебютната си Мастърс титла в Монте Карло.

Към днешна дата съперничеството между Димитров и руснака ни показва абсолютно равенство по отношение на победите в преките им сблъсъци, които са общо шест на брой, като позитивите за първата ни ракета са свързани с факта, че именно той се поздрави с крайния успех при последната им среща, датираща отпреди година във Виена. За нас пък отново остава задачата се опитаме да анализираме по какъв начин би могъл нашият сънародник да надделее над своя съперник, така че нека да започваме.

Какво можем да очакваме от Андрей Рубльов?

Руснакът се намира под номер седем в световната ранглиста, десничар е и изпълнява бекхенд с две ръце. 25-годишният играч може да се похвали с цели 14 титли на ниво ATP, като през този сезон триумфира в Монте Карло и Бощад. Московчанинът е достигал до петата позиция в класацията през есента на 2021-ва, но досега няма нито едно класиране за 1/2-финалите на състезание от Големия шлем, губейки всичките си 9 1/4-финала на това ниво.

 

Рубльов е изключително офанзивен състезател, чиято игра се базира на мощния му форхенд. Въпросният удар лети почти всеки път със скорост от над 160 километра в час и едва ли има друг тенисист, който поддържа подобна скорост с такава регулярност. Когато руснакът влезе в серия от тази страна, то проблемите за съперниците му не закъсняват и той е способен да възпроизведе огромен брой уинъри.

Любопитна подробност е, че шестият поставен наплита ракетата си с килограми, които са много над обичайното, за да е способен да изстрелва топката с такава сила. Обратният удар на Рубльов също е достатъчно стабилен и опасен, въпреки че не е от същата величина. Неговият бекхенд на практика допринася за една наистина солидна комбинация между двата основни удара в тениса и прави московчанина трудно преодолим при разиграванията от основната линия. Трябва обаче да отбележим, че понякога шампионът от Монте Карло има лошия навик да се поддава на нервите и оттам да допусне дълга поредица от непредизвикани грешки.

Как би могъл да се противопостави Григор Димитров?

Григор трябва да използва най-голямото си оръжие, а именно разнообразието. Ще ви върна към края на 2021-ва година, когато руснакът точно се беше класирал за финала в Синсинати и замина с високо самочувствие към Ню Йорк за участието си на US Open. Там обаче трябва да преглътне ранно поражение от Франсис Тиафо, чието представяне беше открит урок по справяне с играта на московчанина.

Тогава американецът държеше под постоянен натиск именития си опонент, атакувайки вторите му подавания, а също така непрекъснато сменяше темпото със слайсове, къси топки и изненадващи излизания напред. Така Тиафо тотално разби ритъма на Рубльов от основната линия, а световният номер осем е до голяма степен праволинеен играч и страда сериозно, щом бива лишен от възможността да диктува размените от основната линия.

Точно подобен подход трябва да си изгради първата ни ракета, тъй като шансовете му се свеждат почти до нулата, ако реши да се надиграва с руснака от дъното на корта, а силовите продължения едва ли биха имали ефект, защото впоследствие топката ще се върне с два пъти по-висока скорост в неговото поле.

Димитров е длъжен да остане антисистемен и непредвидим до края на сблъсъка, принуждавайки по-високоранкирания състезател да гадае какво следва и по този начин да влезе в главата му и отново да видим позабравената леко невротична същност на считания за фаворит в срещата тенисист.

Очаквания и коефициенти:

Очаквам да видим изключително висококачествен мач между двамата състезатели, които досега се представят най-силно в надпреварата и честно казано смятам, че е много вероятно победителят впоследствие да триумфира и с купата. Несъмнено по-високоранкираният играч ще има предимство във високотемповите разигравания и Григор няма да има шансове, ако влезе в ритъма на руснака, но съм абсолютно сигурен, че родният ни представител щ подходи правилно тактически и вярвам, че ще стигне до 3-сетов успех.

Букмейкърите обаче заемат страната на шестия поставен, предлагайки ставка от 1.66 за негов краен успех, а шансовете на Димитров се котират на 2.51, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, като за нас остава да се надяваме този път случаят да е точно такъв и първата ни ракета да ни зарадва с победа, а срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Андрей Рубльов- анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и очаквания | анализи и превюта | андрей рубльов | бгтенис | григор димитров | очаквания и анализи | превюта | превюта и анализи | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook