Григор Димитров срещу Андрей Рубльов - анализи, очаквания и коефициенти

от в 15:09 на 01.09.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров и Андрей Рубльов ще се изправят един срещу друг тази вечер в 1/8-финален двубой на US Open от 19:00 часа на централния корт "Артър Аш Стейдиъм". Двамата добри приятели имаха коренно различен път досега в турнира, след като Григор все още не е губил сет и в третия кръг дори не даде брейкбол на своя съперник Талон Грийкспор. Рубльов пък записа две чисти победи, но във втория кръг трябваше да се връща от 0:2 сета срещу Артур Риндеркнеш в един от най-тежките физически мачове от началото на турнира.

Към момента Рубльов има предимство от 4:3 в преките си срещи с нашия сънародник, като всеки един от тези мачове е бил на твърда настилка. Последният сблъсък между двамата е от 1/2-финалите на Мастърса в Шанхай и завършва със 7:6(7) 6:3 в полза на световния номер 6, а той може да се похвали и с триумф в единствения двубой на двамата в Ню Йорк, когато 20-годишният руснак надделява сензационно над актуалния шампион в Синсинти през 2017-та година.

Броени часове ни делят от началото на шоуто, което отново ще може да наблюдвате в реално време чрез линковете на нашия сайт, а нека сега с вас се насочим към нашите традиционни анализи и какво трябва да направи Димитров, за да има максимално добри шансове за успех.

Кой е Андрей Рубльов и какво можем да очакваме от него?

Руснакът се намира под номер 6 в световната ранглиста, десничар е и изпълнява бекхенд с две ръце. 26-годишният играч може да се похвали с цели 16 титли на ниво ATP, като през този сезон триумфира в Мадрид и Хонг Конг. Московчанинът е достигал до петата позиция в класацията през есента на 2021-ва, но досега няма нито едно класиране за 1/2-финалите на състезание от Големия шлем, губейки всичките си девет 1/4-финала на това ниво.

Рубльов е изключително офанзивен състезател, чиято игра се базира на мощния му форхенд. Въпросният удар лети почти всеки път със скорост от над 160 километра в час и едва ли има друг тенисист, който поддържа подобна скорост с такава регулярност. Когато руснакът влезе в серия от тази страна, то проблемите за съперниците му не закъсняват и той е способен да възпроизведе огромен брой уинъри.

Любопитна подробност е, че шестият поставен наплита ракетата си с килограми, които са много над обичайното, за да е способен да изстрелва топката с такава сила. Обратният удар на Рубльов също е достатъчно стабилен и опасен, въпреки че не е от същата величина. Неговият бекхенд на практика допринася за една наистина солидна комбинация между двата основни удара в тениса и прави московчанина трудно преодолим при разиграванията от основната линия. Трябва обаче да отбележим, че понякога шампионът от Мадрид има лошия навик да се поддава на нервите и оттам да допусне дълга поредица от непредизвикани грешки.

Как би могъл да се противопостави Григор Димитров?

Григор трябва да използва най-голямото си оръжие, а именно разнообразието, връщайки слайса в своя репортоар, защото в последните си мачове почти не използва този удар. Световният номер 9 е длъжен да държи под постоянен натиск именития си опонент, атакувайки вторите му подавания, а също така непрекъснато да сменя темпото с подсечени бекхенди, къси топки и изненадващи излизания напред. Това е шансът на Григор тотално да разбие монотонния ритъм и силова игра на Рубльов от основната линия, защото руснакът е до голяма степен праволинеен играч и страда сериозно, щом бива лишен от възможността да диктува размените от дъното на корта.

Бързият корт определено е предимство за нашия сънародник, който обича да взема топката рано след отскока, докато по-високоранкираният тенисист също прави това нерядко, но предпочита да има повече време, за да разгърне широкия си замах на форхенд. Още по-добре би било, ако срещата се играе при затворен покрив, защото Димитров обожава да играе при подобни условия и има две категорично победи над същия съперник на закрити кортове.

Шансовете на първата ни ракета се свеждат почти до нулата, ако реши да се надиграва с Рубльов изцяло от дъното на корта, а силовите продължения едва ли биха имали ефект, защото впоследствие топката ще се върне с два пъти по-висока скорост в неговото поле. Бившият 1/2-финалист е длъжен да остане антисистемен и непредвидим до края на сблъсъка, принуждавайки по-високоранкирания състезател да гадае какво следва и по този начин да влезе в главата му и отново да видим позабравената леко невротична същност на считания за лек фаворит в срещата тенисист.

Очаквания и коефициенти:

Очаквам да станем свидетели на един много висококачествен сблъсък между двама състезатели, които отново намират най-добрата си форма. Със сигурност ще има нерви от страна на играчите, имайки предвид страхотната възможност, която се открива пред тях след отпадането на Новак Джокович, но определено Григор е човекът, който се справя далеч по-добре в подобни моменти през последната повече от година, докато пред Рубльов стои отново тежката въпросителна дали най-после ще направи своя пробив в Големия шлем, а в добавка бих изтъкнал и предимството на българина по отношение на условията, така че предричам негова 4-сетова победа.

Букмейкърите обаче заемат страната на шестия поставен, предлагайки ставка от 1.80 за негов краен успех, а шансовете на Димитров се котират на 2.00, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, като за нас остава да се надяваме този път случаят да е точно такъв и първата ни ракета да ни зарадва с победа!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Андрей Рубльов - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2024 | Анализи | андрей рубльов | бгтенис | григор димитров | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook