Григор Димитров срещу Аслан Карацев - анализи, очаквания и коефициенти

от в 18:31 на 15.02.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров продължава с великолепното си представяне на Аустрелиън Оупън и до момента няма нито един загубен сет в надпреварата. Българинът достигна по изключително убедително начин до фазата на финалната осмица и в утрешния ден ще се опита за четвърти път през своята кариера да се класира за полуфинал на турнир от Големия шлем.

По пътя на българина към това постижение стои квалификантът Аслан Карацев, който бележи значителен прогрес през последните 12 месеца и по никакъв начин не може да бъде подценяван с оглед на отличните си победи досега в Мелбърн, а нека заедно да поразмишляваме как първата ни ракета би могъл да надиграе коравия си опонент.

Какво да очакваме от Аслан Карацев?

Руснакът заема 114-та позиция в световната ранглиста и е висок 185 сантиметра. Десничар е и играе бекхенд с две ръце, а досега през кариерата си е завършвал само един сезон в топ 200 на света. Карацев е бил определян за един от най-талантливите играчи в страната си, като през своите юношески години редовно получава покани за престижни състезания, но ги проиграва с лека ръка, макар често да е побеждавал в тренировките своя сънародник Карен Хачанов.

Основният проблем на Аслан винаги е бил неговата психика, тъй като той редовно е бил склонен да се поддава на напрежението и оттам насетне да изгуби контрол върху себе си и случващото се на корта. Нервните му изблици са стрували скъпо през времето, защото е изпускал редица пъти да направи големия си пробив, губейки мачове в ранните етапи на значимите турнири.

Постепенно играчът бива забравен, а пробивът на по-ниските нива става все по-труден с времето и 27-годишният тенисист се намираше на незавидното 262-ро място преди пандемията от коронавирус. През този период руснакът започва да работи със спортен психолог и да обръща много по-сериозно внимание на тениса, осъзнавайки как времето вече напредва с бързи темпове за него.

При подновяването на сезона виждаме един съвсем друг облик на тенисиста, като ударите му се отличават със страхотна чистота и може да натиска топката еднакво добре от двете страни. Карацев няма някакъв бомбен сервис, но го насочва изключително прецизно, което го прави силно оръжие.

Квалификантът играе темпово, само че изгражда точките си до съвършенство и не се изкушава да предприема необуздани атаки. Световният номер 114 може да придава страхотни ъгли, с които да си освобождава корта за нанасянето на уинър, а дори бързоногият Диего Шварцман нямаше отговор на комбинациите от страна на руснака.

Аслан също така показва страхотни волеви качества, които се проявиха в предишния му двубой с Феликс Оже-Алиасим, когато направи пълен обрат срещу младия канадец и показа, че не се притеснява да се съревновава с най-добрите в подобни моменти, което само по себе си е атестат, че утре едва ли можем да разчитаме на някакво притеснение у Карацев.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Разбира се, руският тенисист не е лишен от слабости и родният ни представител може да се възползва от тях в хода на двубоя. Липсата на вариативност е проблем, който е основен за стила на Карацев, защото Димитров в даден момент ще се нагоди към мощните му удари и той няма да има какво друго да противопостави, имайки предвид, че все пак не разполага със силата на Вавринка или Дел Потро.

Освен това руснакът досега в надпреварата не е срещал играч с възможностите на Григор при смените на темпото и е можел да вкарва мачовете в удобно за себе си русло. Квалификантът е силно зависим от ритъма си на игра и Гришо просто трябва да се стреми да не му дава такъв, докато изчака неминуемото раздразнение и повишен брой неточности от друга страна на мрежата.

Нашият сънародник също така притежава достатъчно добре развити дефанзивни качества, за да накара съперника си постоянно да играе допълнителни удари, което с напредването на двубоя ще доведе до омекване при руснака и оттам насетне българинът ще може сам да поеме контрола над събитията на корта.

Кофициенти и очаквания

Далеч съм от мисълта да подценявам Карацев, който вече надигра двама по-високопоставени противници от Димитров. Същевременно обаче си мисля, че аутсайдерът едва ли ще успее да осъществи трета поредна изненада и определено ще изпитва известна физическа умора с оглед на тежките си предходни сблъсъци, а от друга страна, първата ни ракета е абсолютно свеж и има много по-голям опит в подобен тип битки, което би трябвало да наклони везните в негова полза.

Букмейкърите логично посочват нашето момче за по-вероятен победител в сблъсъка, предлагайки коефициент от 1.35 за негов триумф, докато ставката за Аслан се котира на 3.50, само че това далеч не е гаранция за подобно предстоящо развитие и всички силно се надяваме родният ни представител да оправдае предварителните очаквания. Двубоят пък отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Аслан Карацев - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
Анализи | аслан карацев | Аустрелиън Оупън | григор димитров | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook