Григор Димитров срещу Борна Чорич - анализи, очаквания и коефициенти

от в 13:30 на 25.05.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров демонстрира отлична форма от началото на клей сезона и в неделя откри по повече от категоричен начин тазгодишното си участие на Ролан Гарос, отпускайки само три гейма на американеца Маркос Гирон. С разгромната си победа над световния номер 49 българинът се класира за втория кръг в Париж, където по-късно днес ще се изправи срещу хърватина Борна Чорич.

Бившият номер 12 в световната ранглиста страдаше от контузия в дясното рамо, която го възпрепятства от участие в турнири за повече от година, като през това време той се свлече до 275-ото място в класацията на АТР, а от завръщането си на корта е записал едва два успеха в общо осемте си изиграни мача. До момента двамата нямат официален двубой помежду си, като през 2019-а трябваше да премерят сили във втория кръг от Откритото първенство на САЩ, само че тогава Чорич се отказа преди самата среща. Нека обаче преминем към предстоящия двубой и да поразсъждаваме по какъв начин първата ни ракета би могъл да постигне успех.

Какво да очакваме от Борна Чорич?

Хърватинът е на 25 години, играе с дясната ръка и изпълнява бекхенд с две ръце. Талантът на Чорич изгрява изключително рано на световната тенис сцена. Той пробива в топ 50 още на 18-годишна възраст, изпреварвайки Новак Джокович и Роджър Федерер по този показател. Всъщност Борна не е побеждавал единствено сърбина измежду членовете на Голямата четворка. Световният номер 279 е завоювал два трофeя в ATP Тура, като особено впечатляваща е титлата му в Хале, защото там спира самия Федерер на финала и така швейцарецът губи първото място в световната ранглиста.

Чорич практикува защитен стил на игра от основната линия и често в миналото е сравняван с Джокович. 188-сантиметровият състезател не обича да предприема сериозни рискове и използва силата на съперниковите удари, за да я обърне срещу самия опонент. Непоставеният играч обожава дългите размени от дъното на корта и е много солиден в подобен тип надигравания, като е способен да извлече сериозно количество грешки от другата страна на мрежата.

По-нискоранкираният тенисист притежава първокласен бекхенд и е особено опасен, когато има нужното време да атакува чрез него по правата. Ретурите на балканеца пък са друг компонент, за който хасковлията трябва да внимава, тъй като Чорич обикновено ги насочва със сериозна дълбочина и оттам поема контрола над разиграването. Последната ясно изразена силна черта на хърватина е неговият първи сервис, чиято скорост редовно преминава границата от 200 километра в час и му носи немалко лесни точи.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Българинът задължително трябва да насочва отиграванията си преимуществено към форхенда на съперника. Длановият удар на бившия №12 е стабилен в неутралните размени от основната линия, но не носи никаква опасност и по-скоро Чорич го използва единствено с цел да продължи разиграването. Непоставеният играч освен това има сериозни проблеми при плитки топи към тази си страна, защото няма добре развит завършващ удар, и подобни своеобразни капани биха могли да свършат отлична работа на родния ни представител.

Препоръчително е нашият сънародник да прибягва до къси топи при удобна възможност, имайки предвид всяческото желание на двукратния ATP шампион да не се озовава в близост до мрежата, където има сериозна причина да не го виждаме почти никога. Григор също така трябва да експлоатира максимално по-пасивната позиция на опонента, прилагайки по-агресивен от обичайния подход.

Не бива да забравяме и липсата на игрова практика от страна на Чорич, което определено може да окаже влияние върху развоя на срещата. Хърватинът все още не се чувства уверен във физическите си възможности, а и записа поредица от поражения в последните седмици, така че несъмнено 18-ият поставен ще влезе с по-високо самочувствие в сблъсъка.

Очаквания и коефициенти

Несъмнено днес българинът ще има далеч по-сериозен тест пред себе си, ако направим съпоставка със случилото се в откриващия му двубой. Световният номер 275 може да е далеч от пиковата си форма, само че постепенно подобрява резултатите си и винаги е бил способен да показва най-доброто от себе си на голямата сцена. Чорич почти не дава лесни точки и е един от наистина коравите съперници в Тура, като навярно хасовлията ще загуби първия си сет на Ролан Гарос, ала все пак няма да има проблем да се поздрави с крайната победа.

Букмейкърите също подкрепят моята теза, предлагайки ставка от 1.25 за негов краен успех, а шансовете на американеца се котират на 4.00. Макар тези предварителни прогнози често да биват опровергавани в професионалния тенис, то се надяваме този път случаят да не е такъв и Григор да ни зарадва с победа, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Борна Чорич - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | бгтенис | борна чорич | григор димитров | превюта | ролан гарос 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook