Григор Димитров срещу Ботик ван де Зандсхулп - анализи, очаквания и коефициенти

от в 20:15 на 06.01.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров постави успешно начало на сезона си на сингъл, след като постигна трисетова победа над Факундо Багнис в първия си мач от АТР 250 надпреварата в Мелбърн. Родният ни представител бе далеч от най-доброто си ниво и липсата на игрова практика оказа своето влияние върху представянето му, поради което той бе само на гейм от поражението, но той намери начин да обърне нещата в своя полза и да се поздрави с крайния успех.

Сега пред първата ни ракета стои ново препятствие в лицето на изненадата на 2021-ва година Ботик Ван Де Зансхулп. Нидерландецът сътвори истински фурор на миналогодишния US Open, където достигна до четвъртфиналите, бивайки спрян от бъдещия шампион Даниил Медведев. Играта му претърпява значителен прогрес и след Откритото първенство на САЩ, така че задачата на Димитров няма да бъде никак лесна, но нека разгледаме заедно как най-добрият ни тенисист би могъл да се поздрави с втора поредна победа в Австралия.

Какво да очакваме от Ботик ван де Зандсхулп?

 26-годишният състезал се намира на върховата си 57-а позиция в световната ранглиста, след като прогресира с над 100 места през изминалия сезон. Ван де Зандсхулп дори не беше дебютирал в основната схема на надпревара от Големия шлем допреди година, а сега е печелил мачове в три от четирите "мейджър" състезания и е редовен участник в ATP Тура.

Досега нидерландецът има само един полуфинал на най-високото ниво в професионалния тенис, който дойде тази есен в Санкт Петербург, когато победи световния номер 5 Андрей Рубльов, за да се поздрави с най-ценната си победа през кариерата. Любопитна подробност е, че играчът е спечелил повече пари през последните четири месеца, отколкото общо при предходните си изяви.

Ботик разполага с внушителния ръст от 191 сантиметра, но не разполага с чак толкова развита мускулатура и стилът му в никакъв случай не е доминиращ. Непоставеният тенисист е напълно универсален и разполага с пълния пакет от удари, като няма някакви сериозни пробойни в арсенала си. Нидерландецът е изключително нестандартен и можем да го видим постоянно да сменя ритъма в хода на неговите двубои, преминавайки без проблеми от защита в атака с помощта на своя форхенд.

Световният номер 57 притежава отлично чувство към топката, което се вижда в огромното количество успешни къси топки, които пласира, както и непрестанните му чудесни излизания на мрежата, където дългите му ръце са в състояние да се справят с всеки един опит за минаващ удар.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Първата ни ракета не трябва нито за миг да позволява на опонента си да твори на корта и сам е длъжен да определя развоя на събитията. Ван де Зандсхулп притежава отлично познание за ългите на корта и може да бъде много опасен в активна позиция, така че Григор ще е принуден да го движи възможно най-много и да не влиза в прекалено дълги размени, защото там предимството би било в полза на по-нискоранкирания играч.

Донякъде ахилесова пета на Ботик се явяват завършващите му удари, тък като той притежава отлично ускорение на ракетата, само че обикновено има проблем с нанасянето на финалния щрих в точката и Димитров би могъл да го провокира да търси линните, покривайки полето си по обичайния съвършен начин. Всички си спомняме колко безпомощен изглеждаше нидерландецът в първите два сета от сблъсъка си с Медведев на US Open, а руснакът изповядва точно подобен игрови стил и изстискваше постоянно грешки от страна на съперника си, докато го докара до пълно отчаяние.

Хасковлията също така би могъл за втора поредна среща да използва сечения си бекхенд, който винаги е добра идея в мач срещу висок противник и ще му даде достатъчно стабилност в разиграванията. 26-годишният състезател е достатъчно добър атлет, за да неутрализира агресивните бекхенди на родния ни представител и прекомерният риск ще бъде пагубен, вземайки под внимание безспорните качества в дефанзивен план на Ботик.

Очаквания и коефициенти

Моите лични очаквания са за един много оспорван мач и този път не мога да бъда краен оптимист за победен изход в полза на нашия сънародник, ако вземем под внимание днешното му представяне. Все пак третият поставен винаги е имал способността да се преобразява дори за едно денонощие и кортовете в Мелбърн определено неведнъж са извличали най-доброто от него. Ван де Зандсхулп пък тепърва трябва да доказва как последните му резултати не са плод на случайност и вярвам, че опитът на Гришо ще го доведе до нова победа.

Букмейкърите също дават известно предимство на Димитров, определяйки ставка от 1.61 за негов успех, докато шансовете за победа на нидерландеца се котират на 2.30. Трябва обаче да ни е ясно как тези предвиждания далеч невинаги се оказват верни, а за нас остава надеждата този път предварителните очаквания да се сбъднат и Григор Димитров да се поздрави с втора поредна победа на сингъл за сезона! Вие пък отново ще може да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Ботик ван де Зандсхулп - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | бгтенис | ботик ван де зандсхулп | григор димитров | мелбърн | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook