Григор Димитров срещу Ботик ван де Зандсхулп - анализи, очаквания и коефициенти

от в 14:19 на 15.06.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров постави успешно начало на сезона си на трева, след като осъществи престижен обрат над световния №11 Камерън Нори в първия си мач от АТР 500 надпреварата в Куинс. Сега пред първата ни ракета стои ново препятствие в лицето на изненадата на 2021-ва година Ботик ван де Зандсхулп, който сътвори истински фурор на миналогодишния US Open, където достигна до четвъртфиналите, бивайки спрян от бъдещия шампион Даниил Медведев. 

Досега първите ракети на България и Нидерландия имат само един официален двубой помежду си, който датира от турнира в Мелбърн през януари тази година, като победител от него излиза най-добрият ни тенисист след обрат в три сета. До предстоящия им сблъсък остават само няколко часа, затова нека сега да поразсъждаваме как българинът би могъл да дублира успеха си днес.

Какво да очакваме от Ботик ван де Зандсхулп?

26-годишният състезател се намира на върховата си 29-а позиция в световната ранглиста, след като прогресира с над 100 места през изминалия сезон. Ван де Зандсхулп дори не беше дебютирал в основната схема на надпревара от Големия шлем допреди година, а сега е печелил мачове във всички четири "мейджър" състезания и е редовен участник в ATP Тура. Досега нидерландецът има един финал на най-високото ниво в професионалния тенис, който дойде тази пролет в Мюнхен на клей, когато направи силен рейд до сблъсъка за трофея, но там контузия му попречи да продължи съпротивата срещу 19-годишния Холгер Руне. 

 Ботик разполага с внушителния ръст от 191 сантиметра, но не и с чак толкова развита мускулатура и стилът му в никакъв случай не е доминиращ. Непоставеният тенисист е напълно универсален и разполага с пълния пакет от удари, като няма някакви сериозни пробойни в арсенала си. Нидерландецът е изключително нестандартен и можем да го видим постоянно да сменя ритъма в хода на своите двубои, преминавайки без проблеми от защита в атака с помощта на своя форхенд.

Световният номер 57 притежава отлично чувство към топката, което се вижда в огромното количество успешни къси топки, които пласира, както и непрестанните му чудесни излизания на мрежата, където дългите му ръце са в състояние да се справят с всеки един опит за минаващ удар.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Първата ни ракета не трябва нито за миг да позволява на опонента си да твори на корта, и сам е длъжен да определя развоя на събитията. Ван де Зандсхулп притежава отлично познание за ългите на корта и може да бъде много опасен в активна позиция, така че Григор ще е принуден да го движи възможно най-много и да не влиза в прекалено дълги размени, защото там предимството би било в полза на по-нискоранкирания играч.

Донякъде ахилесова пета на Ботик се явяват завършващите му удари, тъй като той разполага със способността да ускорява добре топката, само че обикновено има проблем с нанасянето на финалния щрих в точката и Димитров би могъл да го провокира да търси линиите, покривайки полето си по обичайния съвършен начин. Всички си спомняме колко безпомощен изглеждаше нидерландецът в първите два сета от сблъсъка си с Медведев на US Open, а руснакът изповядва точно подобен игрови стил и изстискваше постоянно грешки от страна на съперника си, докато го докара до пълно отчаяние.

Хасковлията също така би могъл да разчита на сечения си бекхенд, който винаги е добра идея в мач на трева, при това срещу висок противник, и ще му даде достатъчно стабилност в разиграванията. 26-годишният състезател е достатъчно добър атлет, за да неутрализира агресивните бекхенди на родния ни представител и прекомерният риск ще бъде пагубен, вземайки под внимание безспорните качества в дефанзивен план на ван де Зандсхлуп.

Очаквания и коефициенти

Турнирът в Куинс е сред любимите на Григор и стилъл му кореспондира отлично на настилката, докато неговият опонент дебютира на трева през миналия сезон и определено има проблеми с покритието, тъй като неговата игра разчита на контра действия и условията са твърде бързи по вкуса на световния номер 29, който влиза в ролята на явен аутсайдер в предстоящия двубой.

Букмейкърите също дават сериозно предимство на Димитров, определяйки ставка от 1.36 за негов успех, докато шансовете за победа на нидерландеца се котират на 3.20. Трябва обаче да ни е ясно как тези предвиждания далеч невинаги се оказват верни, а за нас остава надеждата този път предварителните очаквания да се сбъднат и Григор Димитров да се поздрави с втора поредна победа на сингъл за сезона! Вие пък отново ще може да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Ботик ван де Зандсхулп - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | бгтенис | ботик ван де зандсхулп | григор димитров | куинс 2022 | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook