Григор Димитров срещу Даниел Алтмайер - анализи, очаквания и коефициенти

от в 14:02 на 03.06.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров излиза през днешния ден в опит за втори път през своята кариера да достигне до осминафиналите на Ролан Гарос, като ще се изправи срещу сензацията Даниел Алтмайер. Германецът в миналия кръг отстрани световния номер девет Яник Синер, спасявайки два мачбола, а срещата между двамата продължи рекордните за тазгодишното издание на турнира 5 часа и 26 минути. Досега Димитров и Алтмайер имат само една среща помежду си, която се провежда на Мастърса в Индиън Уелс през 2021-ва година и бива спечелена с 6:4 6:2 от родния ни представител, но днес условията са напълно различни, така че нека се впуснем без забавяне в нашите традиционни анализи.

Какво трябва да знаем и можем да очакваме от Даниел Алтмайер?

Алтмайер е десничар, изпълнява бекхенд с една ръка и се намира под номер 79 в световната ранглиста. Към момента непоставеният тенисист може да се похвали с достигане до 53-тата позиция в класацията на ATP, въпреки че никога не е намирал място във финал на турнирите от най-високото професионално тенис ниво.

Германецът е типичен клей кортър, което бързо можем да разберем с оглед на това, че е спечелил 6 от 7-те си титли в Чаланджър Тура на червена настилка. Освен това Алтмайер вече веднъж в кариерата си е бил сред осминафиналите на Ролан Гарос, когато преди три години побеждава Матео Беретини за дебютната си победа над топ 10 състезател. Само преди няколко седмици пък световният номер 79 направи страхотен рейд до четвъртфиналите на Мастърса в Мадрид, попадайки като "щастлив" губещ в основната схема.

Алтмайер е известен с агресивния си и разнообразен стил на игра, като използва сериозно количество топспин в ударите си. 24-годишният тенисист обича често да сменя темпото на разиграванията и Григор трябва да внимава за евентуални къси топки, както и излизания на мрежата, където германецът се чувства напълно в свои води и притежава перфектно докосване.

Категорично бекхендът е основното оръжие на Алтмайер и смело бих казал, че това е един от най-острите едноръки обратни удари в играта. По-нискоранкираният играч е способен да покачи темпото от всяка една позиция, когато топката е на неговия бекхенд и с лекота може да сменя посоката при отиграванията си, така че можем да очакваме немалко количество уинъри.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Определено първата ни ракета ще трябва да насочва повечето си удари към форхенда на своя опонент, който е стабилен и рядко можем да очакваме грешки от него, но същевременно много често е изпълнен с прекалено висока траектория и се приземява изключително удобно за атака от страна на съпериниковия тенисист.

Очаквам също така умората определено да изиграе своята роля, защото Алтмайер не е свикнал на подобни битки в най-реномираните турнири и едва ли е съумял само за един ден да се възстанови от над 5-часовия тенис маратон срещу Яник Синер. Точно поради тези причини, то родният ни представител ще трябва да направи срещата максимално физическа, удължавайки разиграванията, докато изцеди и малкото останали сили на опонента си.

Димитров трябва да се опази от грешката на Синер и да не предава доброволно инициативата на своя опонент, защото Алтмайер определено има много начини, по които да спечели дадено разиграване, и не бива да получава подобна възможност. Защитният слайс бекхенд на германеца далеч не е сред най-устойчивите и съм на мнението, че Григор би имал голям успех, ако включи агресивната си игра в действие.

Очаквания и коефициенти:

Смятам, че много трудно Алтмайер би могъл да изиграе още един толкова силен двубой и сега очакванията към него ще са много по-високи, което определено ще доведе до по-голямо напрежение от негова страна. Нашият сънародник е без загубен сет в турнира и вероятно се намира в най-добрата си форма от началото на сезона, което ме кара да си мисля, че ще се възползва от по-големия си опит и в крайна сметка ще се наложи в четири сета.

Букмейкърите също определят Гришо за фаворит, предлагайки ставка от 1.36 за негов краен успех, докато шансовете на германеца се котират на 3.20. Ние пък можем само да се надяваме, че тези предварителни очаквания действително ще се сбъднат и нашият сънародник ще достигне до осминафиналната фаза в Париж, което е най-доброто му постижение в исторически план на турнира, а срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Даниел Алтмайер - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | даниел алтмайер | истории и анализи | превюта | превюта и анализи | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook