Григор Димитров срещу Даниил Медведев - анализи, коефициенти и очаквания

от в 14:30 на 07.07.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров и Даниил Медведев ще се сблъскат в трети мач от програмата на корт номер 1 на Уимбълдън. Двамата играчи нямаха особено лесен път до осминафиналите на турнира, след като българинът трябваше да направи обрат от 0:2 сета срещу Джунченг Шанг, а бившият номер едно загуби сет в мача си срещу Ян-Ленард Щруф и беше на само точка от това също да изостане с 0:2 в срещата си с Александър Мюлер, но все пак се справи с него в 4 сета.

Досега Димитров и Медведев имат цели 10 мача помежду си, като руснакът има предимство от 7:3 победи в преките им двубои, но първата ни ракета се поздрави с успеха при единствената им битка на трева, която се състоя през 2017-та година на надпреварата в Куинс. Днешните съперници вече признаха как техните мачове винаги са много тежки и оспорвани, а ние с вас ще се опитаме да направим нашия традиционен анализ, с който да се опитаме да измислим най-добрата възможна стратегия за евентуален триумф от страна на световния номер 10.

Какво трябва да знаем и можем да очакваме от Даниил Медведев?

Медведев е номер 5 в световната ранглиста, изпълнява бекхенд с две ръце и притежава ръст от 198 сантиметра. Десничарят е на 28-годишна възраст и има 20 спечелени титли в ATP Тура, най-голямата от които завоюва по време на Откритото първенство на САЩ през 2021-ва.

Безспорно играта на бившия номер едно е меко казано нетрадиционна, което го прави много труден за разчитане от страна на опонентите му и можеш да очакваш абсолютно всичко от негова страна. Руснакът разполага с невероятно придвижване по корта за височината си, а освен това категорично е един от най-добрите контраофанзивни състезатели в Тура и е в състояние да до докара до отчаяние дори най-умелите атакуващи тенисисти.

Сервисът на Даниил е друг негов сериозен коз, тъй като му носи значително количество лесни точки и той няма никакви притеснения да рискува и на второ подаване, използвайки изключително умело ъглите на корта. Миналогодишният полуфиналист е определян от мнозина за един от най-интелигентните играчи в спорта и самият Циципас признава, че Медведев може буквално да те унищожи с вариацията си и подбора си на изпълнения.

Световният номер 5 удря топката много плоско, като трябва да отличим бекхенда му за по-стабилния удар от основната линия, макар че е е способен да генерира сериозна скорост и от форхенд. Няма как да не споменем невероятно високото му качество на ретури, чрез което напълно обезличава началните удари на съперниците си в хода на тазгодишната надпревара. Безспорно можем да определим Даниил Медведев за един универсален състезател, но без съмнение най-силното му оръжие се крие в неговото постоянство в дългите размени от дъното на корта

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

В миналото руснакът е срещал трудности с разнообразни съперници, които имат повече опции в атакуващ план и са склонни да изкарат мача от любимото еднотипно русло на б "мейджър" шампиона. Григор определено влиза в графата на хората с богат технически арсенал, като слайсовете и късите топки могат да се окажат една от рецептите за успеха днес.

Българинът освен това може понякога умишлено да отдава инициативата в по-тежките за него моменти, когато няма достатъчно добра възможност да нанесе уинър, защото опонентът му няма изявен завършващ удар и среща проблеми, щом е принуден на собствен ход да задава темпото, имайки срещу себе си топка, която не притежава никакви характеристики. Не е изключено и Димитров да привиква умишлено московчанина на мрежата, тъй като там той далеч не се чувства комфортно и често дава лесна възможност впоследствие да бъде разминат.

Важното е родният ни представител да не спира да твори на корта, превръщайки се в един неразгадаем ребус, защото Медведев е истински тенис професор в тактическо отношение и бързо свиква със стиловите особености на съперниците, а оттам насетне ги експлоатира по най-неприятния възможен начин. По-нискоранкираният тенисист е длъжен да използва позицията на ретур на своя съперник и да го накара да разбере, че не може да стои толкова изтеглен назад, което стори до голяма степен по перфектен начин срещу Гаел Монфис.

Очаквания и коефициенти:

Истината е, че от самото начало на турнира разсъждавам за евентуалната 1/8-финална битка между нашия сънародник и бившия шампион на US Open, но така и не мога да взема категорично решение за крайния изход на подобен двубой. Категорично руснакът е човекът, който допуска по-малко непредизвикани грешки и Димитров ще трябва да поема повече рискове в хода на сблъсъка, което никога не е приятно от ментална гледна точка, ако един мач се окаже прекалено оспорван.

Същевременно мисля, че Григор е по-натуралният тревен тенисист от двамата, придвижва се по-добре върху настилката и разполага с повече оръжия в арсенала си, които да работят точно при тези условия на игра. Медведев никога не е побеждавал тенисист от топ 10 на тревни кортове и определено не се чувства толкова комфортно на тази настилка, колкото на твърдата, така че моята прогноза е за труден успех в полза на нашия топ играч.

Букмейкърите също са затруднени в избора си, но все пак заемат страната на Медведев, предлагайки ставка от 1.70 за негов краен успех, докато шансовете на Димитров се котират на 2.10, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, а за нас остава да се надяваме този път случаят да е точно такъв и първата ни ракета да ни зарадва с класиране за четвъртфинала в английската столица, като срещата отново ще можете да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Даниил Медведев - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | бгтенис | григор димитров | даниил медведев | превюта | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook