Григор Димитров срещу Даниил Медведев - анализи, очаквания и коефициенти

от в 14:38 на 13.10.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров успява да извади на показ най-доброто, на което е способен, през настоящата седмица и именно тази впечатляваща игра го изведе до осминафинал на Мастърса в Индиън Уелс. На старта Гришо преодоля световния №114 Даниел Алтмайер, след което пречупи 211-сантиметровия Райли Опелка, ала в битка за място на четвъртфиналите му предстои далеч по-тежко предизвикателство в лицето на тазгодишния шампион от US Open - Даниил Медведев. Въпреки че руснакът е тенисистът, намиращ се в най-добра форма в момента, не бива да забравяме, че първата ни ракета разполага с достатъчно козове в ръкава си, за да спре серията на московчанина, така че нека заедно да поразсъждаваме как това би могло да стане факт.

Съперничество

До момента двамата са се срещали общо 4 пъти, като балансът е в полза на руснака, който води с 3:1 победи. Единствената победа на родния ни представител над днешния му опонент датира от първата им среща, състояла се на турнира в Куинс през 2017-а година, когато Гришо надделява в три сета. От там насетне всички мачове са спечелени от световния №2, като за последно двамата играха един срещу друг на Мастърса в Синсинати, където хасковлията демонстрира чудесна игра, ала Медведев успя да го пречупи и да се поздрави с успех в последователни сетове.

Несъмнено най-големият сблъсък помежду им идва през есента на 2019-а година на Arthur Ashe Stadium в Ню Йорк. Както Даниил, така и Григор правят един от най-силните си "мейджър" турнири, но за наше съжаление, невероятният рейд на най-добрия ни тенисист бе прекъснат след зрелищен сблъсък, спечелен от руснака.

Какво да очакваме от Даниил Медведев?

Медведев е номер две в световната ранглиста, изпълнява бекхенд с две ръце и притежава ръст от 198 сантиметра. Десничарят е на 25-годишна възраст и има 12 спечелени титли в ATP Тура. Безспорно играта на московчанина е меко казано нетрадиционна, което го прави много труден за разчитане от страна на опонентите му и можеш да очакваш абсолютно всичко от негова страна.

Руснакът разполага с невероятно придвижване по корта за височината си, а освен това категорично е един от най-добрите контраофанзивни състезатели в Тура и е в състояние да отчая дори най-умелите атакуващи тенисисти. Сервисът на Даниил е друг негов сериозен коз, тъй като му носи значително количество лесни точки и той няма никакви притеснения да рискува и на второ подаване, използвайки изключително умело ъглите на корта.

 

Топ поставеният в Синсинати е определян от мнозина за един от най-интелигентните играчи в спорта и самият Циципас признава, че световният номер две може буквално да те унищожи с вариацията си и подбора си на изпълнения. Медведев удря топката много плоско, като трябва да отличим бекхенда му за по-стабилния удар от основната линия, макар че е е способен да генерира сериозна скорост и от форхенд.

Няма как да не споменем невероятно високото му качество на ретури, чрез което напълно обезличи съперниците си на Откритото първенство на САЩ, включително и Новак Джокович. Определено можем да определим Даниил Медведев за един универсален състезател, ала без съмнение най-силното му оръжие се крие в неговото постоянство в дългите размени от дъното на корта.

Как може да се противопостави Григор Димитров?

Наглед задачата изглежда почти непосилна, но това далеч не е така. В миналото руснакът е срещал трудности с разнообразни съперници, които имат повече опции в атакуващ план и са склонни да изкарат мача от любимото еднотипно русло на шампиона от ATP Cup. Григор определено влиза в графата на хората с богат технически арсенал, като слайсовете и късите топки могат да се окажат една от рецептите за успеха днес.

Българинът освен това може да се опитва да насочва топката в центъра на корта, когато няма достатъчно добра възможност да нанесе уинър, защото опонентът му няма изявен завършващ удар и среща проблеми, щом е принуден на собствен ход да задава темпото, имайки срещу себе си топка, която не притежава никакви характеристики.

 

Не е изключено и Димитров да привиква умишлено московчанина на мрежата, тъй като там той далеч не се чувства комфортно и често дава лесна възможност впоследствие да бъде разминат. Важното е родният ни представител да не спира да твори на корта, превръщайки се в един неразгадаем ребус, защото Медведев е истински тенис професор в тактическо отношение и бързо свиква със стиловите особености на съперниците, а от там насетне ги експлоатира по най-неприятния възможен начин.

Очаквания и коефициенти

Не можем да отречем, че руснакът е големият фаворит, само че положителните знаци в играта на нашия сънародник са налице и макар шансовете за победа да са по-добри за втория в света, то не изключвам като възможност българинът да поднесе изненадата.

Букмейкърите обаче категорично заемат страната на Медведев, предлагайки ставка от 1.12 за негов краен успех, а шансовете на Димитров се котират на 6.00, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, като за нас остава да се надяваме този път случаят да е точно такъв и първата ни ракета да ни зарадва с победа, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Даниил Медведев - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | анализи и истори | бгтенис | григор димитров | даниил медведев | индиън уелс | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook