Григор Димитров срещу Даниил Медведев - анализи, очаквания и коефициенти

от в 05:02 на 18.02.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров продължава със страхотните си изяви на АТР 500 надпреварата в Ротердам и заслужено вече е част от полуфиналистите. В хода на турнира нашето момче надделя последователно над Аслан Карацев, Хуберт Хуркач и Алекс де Минор, срещу последния от които спаси два мачбола по пътя към победата, а в днешната му битка за класиране на първи финал в Тура от точно 5 години насам му предстои да се изправи срещу бившия номер едно Даниил Медведев. Началото на предстоящия сблъсък между двамата предстои да бъде поставено не преди 16:00 часа българско време днес, а дотогава нека да поразсъждаваме как българинът би могъл да излезе като победител.

Съперничество 

До момента двамата са се срещали общо 6 пъти, като балансът е в полза на московчанина, който води с 4:2 победи. Първата победа на хасковлията над днешния му опонент датира от дебютната среща помежду им, състояла се на турнира в Куинс през 2017-а година, когато Гришо надделява в три сета. Оттам насетне следват три поредни успеха в полза на световния №11, преди при предпоследната им схватка, състояла се в осминафиналната фаза на Мастърса в Индиън Уелс през 2021-ва, родният ни представител да демонстрира чудесна игра и огромен хъс за победа, за да сътвори един от най-добрите обрати в кариерата си, връщайки се от 4:6 1:4, с което нанесе и първо поражение на Медведев след триумфа му с титлата от US Open.

Впоследствие в края на миналия сезон Гришо намери място в полуфиналната фаза във Виена, откогато датира и последното му достигане на финалната четворка в състезание от Тура, ала бившият номер едно се оказа твърде силен за нашето момче и го надви, преди да завоюва титлата в австрийския град ден по-късно.

Несъмнено най-големият сблъсък помежду им идва през есента на 2019-а година на Arthur Ashe Stadium в Ню Йорк. Както Даниил, така и Григор правят един от най-силните си "мейджър" турнири, но за наше съжаление, невероятният рейд на най-добрия ни тенисист бе прекъснат след зрелищен сблъсък, спечелен от руснака.

Какво да очакваме от Даниил Медведев?

Медведев е номер 11 в световната ранглиста, изпълнява бекхенд с две ръце и притежава ръст от 198 сантиметра. Десничарят е на 27-годишна възраст и има 15 спечелени титли в ATP Тура, най-голямата от които завоюва по време на Откритото първенство на САЩ през 2021-ва. Безспорно играта на московчанина е меко казано нетрадиционна, което го прави много труден за разчитане от страна на опонентите му и можеш да очакваш абсолютно всичко от негова страна. Руснакът разполага с невероятно придвижване по корта за височината си, а освен това категорично е един от най-добрите контраофанзивни състезатели в Тура и е в състояние да отчая дори най-умелите атакуващи тенисисти. Сервисът на Даниил е друг негов сериозен коз, тъй като му носи значително количество лесни точки и той няма никакви притеснения да рискува и на второ подаване, използвайки изключително умело ъглите на корта. 

Шестият поставен в Ротердам е определян от мнозина за един от най-интелигентните играчи в спорта и самият Циципас признава, че световният номер 11 може буквално да те унищожи с вариацията си и подбора си на изпълнения. Медведев удря топката много плоско, като трябва да отличим бекхенда му за по-стабилния удар от основната линия, макар че е е способен да генерира сериозна скорост и от форхенд. Няма как да не споменем невероятно високото му качество на ретури, чрез което напълно обезличава съперниците си в хода на тазседмичната надпревара. Определено можем да определим Даниил Медведев за един универсален състезател, ала без съмнение най-силното му оръжие се крие в неговото постоянство в дългите размени от дъното на корта.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Наглед задачата изглежда почти непосилна, но това далеч не е така. В миналото руснакът е срещал трудности с разнообразни съперници, които имат повече опции в атакуващ план и са склонни да изкарат мача от любимото еднотипно русло на бившия "мейджър" шампион. Григор определено влиза в графата на хората с богат технически арсенал, като слайсовете и късите топки могат да се окажат една от рецептите за успеха днес. Българинът освен това може да се опитва да насочва топката в центъра на корта, когато няма достатъчно добра възможност да нанесе уинър, защото опонентът му няма изявен завършващ удар и среща проблеми, щом е принуден на собствен ход да задава темпото, имайки срещу себе си топка, която не притежава никакви характеристики. 

Не е изключено и Димитров да привиква умишлено московчанина на мрежата, тъй като там той далеч не се чувства комфортно и често дава лесна възможност впоследствие да бъде разминат. Важното е родният ни представител да не спира да твори на корта, превръщайки се в един неразгадаем ребус, защото Медведев е истински тенис професор в тактическо отношение и бързо свиква със стиловите особености на съперниците, а оттам насетне ги експлоатира по най-неприятния възможен начин.

Очаквания и коефициенти

Не можем да отречем, че руснакът е големият фаворит, само че положителните знаци в играта на нашия сънародник са налице и макар шансовете за победа да са по-добри за 11-ия в света, то не изключвам като възможност българинът да поднесе изненадата.

Букмейкърите обаче категорично заемат страната на Медведев, предлагайки ставка от 1.22 за негов краен успех, докато шансовете на Димитров се котират на 4.33, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, като за нас остава да се надяваме този път случаят да е точно такъв и първата ни ракета да ни зарадва с класиране за финала в нидерландския град, като срещата отново ще можете да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Даниил Медведев - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | даниил медведев | Превютa | ротердам

Коментари





Следвайте ни в Facebook