Григор Димитров срещу Диего Шварцман - анализи, очаквания и коефициенти

от в 13:57 на 04.05.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров демонстрира отличен тенис в откриващия си двубой на Мастърса в Мадрид и постигна своята първа победа в испанската столица от 4 години насам. Днес на българина му предстои сблъсък с един от най-опасните тенисисти на клей в лицето на Диего Шварцман, като атестат за класата на аржентинеца е фактът, че именно той е играчът с най-голям брой победи на червено от началото на годината. 

До този момент двамата са се изправяли един срещу друг общо три пъти, като балансът е в полза на нашия сънародник, който е излизал като победител в две от срещите им. Любопитното е, че всеки от двубоите им се е състоял на различна настилка, като единственият успех на Шварцман идва именно на клей през 2016 г. на финала в Истанбул. Оттогава обаче родният ни представител не е допускал поражение от същия съперник, а дали тази негова серия ще продължи, предстои да разберем.

Какво да очакваме от Диего Шварцман?

Аржентинецът е десничар, изпълнява бекхенд с две ръце и се намира под номер 15 в световната ранглиста. Шварцман е висок скромните 170 сантиметра, но компенсира с невероятна борбеност и себераздаване на корта. Южноамериканецът може да се похвали с достигане до осмата позиция в класацията на ATP, като също така е играчът с най-много постигнати победи на клей от началото на сезона.

Точно червената настилка пасва най-добре на 13-ия поставен и той е спечелил три от четирите си титли на турнири върху землени кортове. Нещата обаче не стоят толкова добре за Шварцман в испанската столица, където условията са по-бързи от обичайното и той никога не е преминавал третия кръг на състезанието. Всъщност последните месеци не са никак успешни за аржентинеца, а той трябваше да претърпи две поражения от играчи извън първите 100.

Това обаче не бива да ни успокоява, тъй като южноамериканецът е достатъчно упорит, за да прекъсне всяка една негативна серия и постепенно навлиза обратно в обичайния си ритъм. 29-годишният състезател притежава безупречна техника и е еднакво стабилен от двете си страни. Макар ниския си ръст Диего е способен да придава сериозно ускорение на топката и притежава особено смъртоносен бекхенд по правата. Шварцман също така владее до съвършенство късите топки, както и умението да придава изключително остри ъгли на своите удари.

Несъмнено най-голямата сила на световния номер 15 се крие в безупречното му движение по корта, което прави почти невъзможно да реализираш уинър срещу него и съперниците му винаги трябва да бъдат въоръжени със сериозна доза търпение, защото непрестанно ще им се налага да нанасят поредица от допълнителни удари, което може понякога да те доведе до отчаяние.

Южноамериканецът не е от тенисистите, които могат да те надиграят за под един час, ако се чувстват добре. Той със сигурност ще ти даде известен шанс, но ако не се възползваш от него, то ти предстои истинско страдание в хода на двубоя. "Ел Пеке" пречупва бавно и мъчително своите опоненти, въвличайки ги в дълги размени и малцина състезатели са способни да надделеят над него, щом битката се превърне във физическа.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Първата ни ракета трябва да бъде максимално агресивен на ретур, атакувайки противниковия начален удар. Сервисът на аржентинеца е неговата голяма ахилесова пета и Димитров трябва да поема инициативата веднага на посрещане, за да определя сам хода на разиграванията, избягвайки изтощителната битка от основната линия, към която ще се стреми да наклони нещата по-високоранкираният играч.

На хасковлията ще му се наложи да рискува малко повече със собствените си подавания, имайки предвид качеството на ретурите от другата страна на мрежата. Шварцман изпреварва дори Новак Джокович и Рафаел Надал по спечелени точки, когато посреща първия съперников начален удар и е лидер в тази класация за изминалия сезон, така че родният ни представител не може да си позволи просто да вкарва топката в игра.

Ключово за нашия сънародник ще бъде колко добре работи неговият форхенд, чрез който несъмнено е длъжен да задава темпото. Аржентинецът покрива игрището по такъв начин, че го кара да изглежда изключително малко, и може с лекота да преминава от защита в атака. Тези обстоятелства ясно ни показват как Григор не бива да изпуска нито за миг инициативата, стремейки се да залага на контролирана агресия.

Българинът също така би могъл умишлено да привика опонента си на мрежата, защото "Ел Пеке" рядко попада в тази зона от корта и не се чувства никак комфортно в нея, което се дължи на сравнително скромния му обхват и това го прави лесна мишена за прехвърляне или разминаване.

Очаквания и коефициенти:

Григор има всичко необходимо да спечели двубоя, но съвсем отделен въпрос е дали ще го покаже. Точно представянето на бившия номер три крие своите неизвестности, докато южноамериканецът има сигурен стил на игра и знаем какво да очакваме от него. Условията за игра обаче са по-добри за Димитров, а несъмнено той притежава по-сериозни оръжия в своя арсенал и вярвам, че ще надделее в оспорвана трисетова битка.

 Букмейкърите обаче не подкрепят моята теза, предлагайки ставка от 1.50 за аржентинеца, докато шансовете за успех на сънародника ни се котират на 2.50. Всички знаем, че тези предварителни прогнози не могат да бъдат гаранция за подобен развой на събитията и на нас не ни остава нищо друго, освен да стискаме палци този път сайтовете за залози да сгрешат в прогнозите си и Димитров да се поздрави с нова победа в Мадрид. Вие пък отново ще можете да наблюдавате двубоя на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Диего Шварцман - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | mutua madrid open | бгенис | григор димитров | диего шварцман | истории и анализи | мадрид | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook