Григор Димитров срещу Доминик Тийм - анализи, очаквания и коефициенти

от в 14:46 на 23.08.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров взе неочаквано решение да се включи в турнир, провеждащ се в седмицата, непосредствено преди Откритото първенство на САЩ, като прие "уайлдкард" за АТР 250 надпреварата в Уинстън Сейлъм. Българинът оглавява основната схема и поради това ще открие участието си директно от втория кръг, където ще се изправи срещу бившия №3 в света Доминик Тийм. Срещата помежду им е трета подред в програмата за вторник на централния корт и се очаква да стартира не преди 02:00 часа българско време, а дотогава нека да поразсъждаваме как най-добрият ни тенисист би могъл да се поздрави с успеха.

Съперничество

Това ще бъде седми двубой между двамата досега, като предимството в преките им сблъсъци е на страната на родния ни представител, който води с 4:2. Прави впечатление, че Димитров има изявено преимущество в мачовете им на най-бързите кортове, тъй като всяка от победите му е постигната на твърда настилка, докато Тийм е триумфирал по веднъж на клей и на хард. Друга добра новина за нашия сънародник е фактът, че той е бил победител в последните 3 срещи помежду им, а още по-впечатляващото е, че е спечелил 7 от последните 8 изиграни сета.

Какво да очакваме от Доминик Тийм?

Едва ли има фен на тениса у нас, който да не е запознат с постиженията и качествата на австриеца, който вдигна титлата на Откритото първенство на САЩ през 2020-а, а освен това може да се похвали с още три участие във финали на турнири от Големия шлем, както и с достигане до третата позиция в световната ранглиста. Няколко месеца след големия му триумф в Ню Йорк обаче контузиите започнаха да преследват Тийм и той се подложи на операция на китката, след което бе извън игра в продължение на цели девет месеца.

След завръщането си през март световният №231 бе в серия от 7 поредни поражения и макар все още да е далеч от най-добрата си игра, през последните месеци се забелязва значително подобрение в изявите му. На старта в Уинстън Сейлъм на австриеца му се наложи да прекара 3 часа и 11 минути, за да преодолее съпротивата на младия Джей Джей Улф, ала Тийм показа невероятната си психическа устойчивост и осъществи най-значимия си обрат досега през годината.

В миналото бившият шампион от US Open нерядко е бил обвиняван за твърде еднообразния си тактически план, но от няколко сезона насам това далеч не е така. Голяма роля за разнообразието в играта на австриеца има неговият треньор Николас Масу, който се доказа като точния човек за работата, подобрявайки значително представянето на своя подопечен извън турнирите на клей, за да го превърне в сериозен претендент за всеки един трофей.

Световният номер три разви значително подсечения си бекхенд, добавяйки повече вариация към своя стил, и освен това започна далеч по-често да настъпва в пределите на корта и да поема инициативата още от самото начало, което преди беше почти немислимо да се случи. Трикратният финалист от Шлема вече притежава един напълно завършен тенис облик и няма никакви видими слабости, като същевременно рядко би позволил на съперника си да разбере това, защото винаги се стреми да бъде активен и да завършва точката при първа възможност.

Тийм неведнъж е показвал нагледно как може да се върне от наглед невъзможна позиция, принуждавайки те да се бориш за всяка една точка до самия край. През последните месеци той започна да възвръща своята увереност, което никога не е добра новина за неговите опоненти, имайки предвид това, че когато Доминатора се намира в зоната, то ти можеш единствено да регистрираш бройката на профучаващите покрай теб снаряди.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Смело можем да кажем, че отговорът на този въпрос е всичко друго, но не и чужд на българина, който би трябвало да излезе на корта с ясното съзнание, че може да отстрани по-нискоранкирания си съперник. На Гришо ще му се наложи да изтича сериозно разстояние през днешния ден и трябва да е готов за дълга битка, тъй като няма срещу себе си опонент, който ще се победи сам. Именно заради това световният номер 19 не бива да отстъпва инициативата, тъй като няма защита, която да не се пропука пред грубата сила на Тийм.

 

За Григор е важно да осъществява контакт с топката веднага след отскока и да дава възможно най-малко време за подготовка на своя опонент. При хасковлията ще е от огромно значение да ускори темпото и развитието на срещата, защото австриецът е от играчите, които имат по-дълъг замах и не съумяват да се разгърнат максимално, когато топката се връща достатъчно бързо при тях.

Именно това трябва да прави Димитров през цялото време, предизвиквайки сам неточностите от ракетата на Доминатора, който през цялото време да бъде с ясното съзнание, че може да бъде атакуван и по този начин да изпитва известно напрежение при отиграванията си. Гришо ще трябва да бъде крайно внимателен при избора си на удари и няма право да не търси максимална близост с линиите, защото в противен случай ще следва вихрена контра атака от страна на Доминик.

Слайсовете също могат да са верен съюзник на Григор, тъй като неговият съперник предпочита плоските отигравания и въртеливото движение определено би му създало известни трудности при опитите му за такова продължение, а позицията на Тийм на 2 метра зад основната линия е солидна предпоставка за повече излизания на мрежата от страна на Григор.

Очаквания и коефициенти

Въпреки многобройните успехи на Тийм в миналото, то като фаворит за крайния успех днес бих посочил Димитров, който, макар неубедителните си изяви през последните седмици, се намира в по-добър ритъм и определено знае как да се справи със съпротивата на австриеца, имайки зад гърба си опита от предходните им двубои.

Букмейкърите подкрепят моята теза, предлагайки коефициент от 1.72 за триумф на българина, докато ставката за шампиона от US Open 2020 се котира на 2.10. Макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, този път се надяваме случаят да не е такъв и Григор да ни зарадва с победа, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Доминик Тийм - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | анализи и истории | бгтенис | григор димитров | доминик тийм | Превю | превюта | уинстън сейлъм

Коментари





Следвайте ни в Facebook