Григор Димитров срещу Душан Лайович - анализи, очаквания и коефициенти

от в 18:05 на 30.06.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров ще се опита през утрешния ден за десети път в своята кариера да достигне до втория кръг на Уимбълдън. Бившият 1/2-финалист ще излезе в сблъсък срещу Душан Лайович в първия двубой на корт номер 2 от откриващия ден на най-старата тенис надпревара. Досега българинът има предимство от 2:1 в преките си срещи с опитния сърбин и определено ще бъде в ролята на фаворит, имайки предвид далеч по-добрата си моментна форма, а нека с вас сега да разгледаме какво трябва да направи първата ни ракета, за да има максимално добър шанс да се поздрави с успех на старта.

Какво можем да очакваме от Душан Лайович?

Сърбинът е висок 183 сантиметра, десничар е и изпълнява бекхенд с една ръка. В момента се намира под номер 56 в световната ранглиста, но преди три години беше достигнал до върховата си 23-та позиция в ранглистата. Лайович е притежател на две титли в ATP Тура, които биват завоювани съответно на червените кортове в Умаг и Баня Лука (ATP 250).

Именно клеят е предпочитаната настилка на балканеца и всички негови най-добри резултати са постигнати на това покритие. Безспорно 34-годишният тенисист може да бъде най-горд с достигането си до финала на Мастърса в Монте Карло през 2019-а година, когато по пътя си отстрани Доминик Тийм и Даниил Медведев, а тези факти ясно ни показват, че Григор ще се изправи срещу тенисист, който има  качествата да се съревновава с най-добрите в света.

Лайович не е от най-физически надарените състезатели, ала е способен да генерира сериозна скорост и от двете страни, а освен това притежава безупречна техника. Сърбинът има прекрасно чувство към топката, като се справя изключително компетентно в близост до мрежата, докато късите топки са неделима част от арсенала му. Световният номер 56 не притежава особено добре развит начален удар, само че често прибягва до кик сервиси и те сработват отлично за него.

Добрите новнини са свързани с това, че ветеранът има само 6 победи в 30-те си мача на тревна настилка и категорично не е фен на това покритие. Балканецът предпочита да има повече време за изпълнение на своите удари и е почитател на по-дългите разигравания, които са рядкост на "свещената трева", а освен това за Лайович няма да бъде никак лесно да пробие Григор при подобни условия, докато обратното изглежда доста по-лесна задача за нашата първа ракета.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Българинът трябва да запази този агресивен подход и да не дава достатъчно време на Лайович за подготовка на ударите му, защото той играе изтеглен далеч зад основната линия и става много опасен, когато може да се нагласи достатъчно добре към топката, за да поеме инициативата. Шампионът от Бризбейн трябва да експлоатира тази позиция на съперника, вкарвайки късите си топки в употреба и не бива да изпуска инициативата нито за миг.

По-нискоранкираният тенисист може да се защитава много умело чрез слайса си, но форхендът му често поддава под натиск и родният ни представите може да разчита, че ще получи удобна топка за атака, ако натиска длановия удар на опонента. Излизанията към мрежата са друга опция, която остава отворена пред Димитров, чиито волета категорично са едни от най-добрите в Тура.

Нашият сънаародник трябва да се възползва от колебливия начален удар на своя съперник и да влиза максимално агресивно в разиграванията, а не единствено с блок ретури, както до голяма степен направи при загубата си от Себастиан Корда, когато доброволно предаваше иницативата и при изгодни ситуации за агресивно продължение. Лайович е достатъчно грамотен играч, за да се възползва от неутрални топки в центъра на корта и освен това атаките срещу него трябва да бъдат добре подготвени, тъй като сърбинът познава отлично геометрията на корта и е сред най-добрите контриращи тенисисти.

Очаквания и коефициенти:

Предстои ни сблъсък между двама играчи, които в мналото са имали много равностойни битки, но в момента Димитров е в съвсем различна тенис орбита спрямо своя съперник и вярвам, че ще огромната разлика в уменията на двамата при играта на трева, постигайки успех с 3:0 сета.

Букмейкърите също са на моето мнение и дават категорично предимство на световния номер 10, оценявайки шансовете му за успех на 1.06, докато тези на сърбина се котират на 11.00. И макар подобни предвиждания често да са били опровергавани в големия тенис, то за нас остава надеждата, че този път те действително ще се сбъднат. Двубоят по традиция пък ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Душан Лайович - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | бгтенис | григор димитров | душан лайович | превюта | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook