Григор Димитров срещу Джон Иснър - анализи, очаквания и коефициенти

от в 15:07 на 16.03.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров се превърна в големия печеливш от това, че Новак Джокович не бе допуснат до участие на Мастърса в Индиън Уелс, тъй като именно българинът зае неговото място в схемата и засега успява да се възползва по отличен начин от открилата се възможност пред себе си, защото днес постигна втора поредна двусетова победа над Александър Бублик, гарантираща му място в осминафиналната фаза на надпреварата. Там го очаква сблъсък с местния представител Джон Иснър, който е бивш финалист в Калифорния от изданието на турнира през 2012 г. 

До този момент двамата състезатели са се изправяли един срещу друг общо 3 пъти в официални срещи, като балансът е на страната на американеца, който води с 2:1 победи. Любопитен факт е, че в историята на тяхното съперничество пет от седемте изиграни сета помежду им са завършвали след тайбрек. Единственият успех на нашето момче идва на Мастърса в Синсинати през 2017 г., когато по време на феноменалния си рейд към титлата Гришо надделява именно над Иснър на полуфиналите. 

Дали родният ни представител ще успее да повтори чудесното си представяне от гореспоменатия двубой, ще разберем днес в сблъсъка с очакван начален час около 23:00 часа българско време, а дотогава нека разгледаме какви са шансовете на Димитров да изравни резултата в преките им срещи.

Какво да очакваме от Джон Иснър?

Американецът е на 36 години, играе с дясната ръка и изпълнява бекхенд с две ръце. Местният любимец е висок внушителните 208 сантиметра, което до голяма определя неговите стилови му характеристики. Ветеранът може да се похвали с цели 16 титли от надпреварите на ATP, както и с рекордно класиране от номер осем в световната ранглиста. Безспорно най-големият му успех е спечелването на Мастърса в Маями през 2018-а година, когато на финала побеждава Александър Зверев.

Иснър е определян от почти всички свои колеги за тенисиста с най-добър начален удар в Тура, като редовно можем да го видим как изстрелва дори вторите си подавания с над 200 километра в час. Сервисът на гиганта притежава впечатляващо разнообразие и далеч не се крепи само на скоростта си, защото често Биг Джон прибягва до силно подсечени подавания, които му отварят корта за лесно завършващо воле, а кик сервисът му е способен да отскочи по такъв начин, че топката директно да прескочи опонента му.

Световният номер 23 обича да атакува мрежата, което е породено от огромния му обхват и това му носи сериозен успех, тъй като е почти невъзможно да го разминеш или прехвърлиш. Американецът е силов състезател, който разчита на бързи точки, защото няма как да притежава особено добре движение с подобни на своите ръстови параметри, така че дългите размени до голяма степен ще бъдат табу в предстоящия двубой.

36-годишният играч предприема максимален риск при своите ретури, знаейки как няма да има шанс, ако разиграването се удължи и рисковият му подход е способен да го направи опасен съперник за всеки един в Тура и на практика се превръща в почти непобедим, когато уинърите завалят от неговата ракета, комбинирайки ги с могъщото му първо подаване.

Как може да се противопостави Григор Димитров?

Играта на ветеран обаче не е лишена от пробойни, макар че вероятно именно той е играчът с най-постоянни резултати на твърдите кортове в САЩ през последното повече от десетилетие, изключвайки членовете на Голямата тройка. Иснър има много уязвим бекхенд и го използва главно единствено да прехвърля топката от другата страна. Понякога 23-тият поставен има свойството да пуска обратния си удар по правата, само че това са по-скоро отчаяни опити, породени от безсилие, и в голям брой от случаите водят до мигновена грешка.

Григор трябва да заложи почти изцяло на слайсовете си, които да минават максимално ниско над мрежата, принуждавайки гиганта да отиграва силно приведен следващия си удар. Този прийом е изключително успешен срещу високи състезатели, тъй като техният комфорт е безкрайно нарушен и за тях става много трудно да се нагласят към топката, която на практика попада в краката им и оттам става почти невъзможно да се направи качествено изпълнение.

Димитров е длъжен да действа по същия начин при атаките към мрежата на опонента му, чието често наличие по-горе беше обсъдено. Би било неразумно да се търси директен минаващ удар срещу американеца, който ти оставя съвсем малка част от корта, и трябва да се действа хитро. Най-добрият вариант е удар, насочен към тялото или ниско свалена топка, като така Иснър вероятно ще може единствено да вкара последвалото воле в очертанията на корта и оттам ще се превърне в лесна плячка за хасковлията.

Българинът на всяка цена ще се опита да движи Биг Джон по целия корт, щом получи инициативата, и бавните условия му дават сериозно предимство, защото са сериозен атестат за наличието на дълги разигравания. Колкото повече се удължи мачът, то толкова по-добре би било за Гришо, чиято физическа издръжливост е класи над тази на по-високоранкирания тенисист и може да се окаже решаваща в евентуална дълга битка между двамата.

Очаквания и коефициенти:

Очаквам да видим традиционната за мачовете на Иснър картина, а именно почти никакви пробиви и навярно победителят ще бъде определен в няколко решителни точки, при които по-големият технически арсенал на нашия сънародник ще бъде оръжието, с което той да надделее. Не трябва да забравяме неприятното обстоятелство, че Димитров може изобщо да няма шанс да разгърне играта си, вземайки под внимание невероятния начален удар на опонента. Точно затова ще се въздържа от крайна прогноза, като навярно ни очаква трисетова драма.

Букмейкърите също са разколебани, но все пак дават известно предимство на хасковлията, оценявайки шансовете му за успех на 1.80, докато тези на местния любимец се котират на 2.00. И макар подобни предвиждания често да са били опровергавани в големия тенис, то за нас остава надеждата, че този път те действително ще се сбъднат. Двубоят по традиция пък ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Джон Иснър - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | Анализи | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | джон иснър | индиън уелс | истории и анализи | Превютa

Коментари





Следвайте ни в Facebook