Григор Димитров срещу Джон Милман - анализи, очаквания и коефициенти

от в 17:59 на 18.02.2022
Калоян Соколов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров постигна своята победа номер 350 в кариерата, дошла в откриващия му двубой срещу Мичъл Крюгер на АТР 250 надпреварата в Делрей Бийч. Първата ни ракета няма време за почивка и тази нощ отново ще излезе на корта в сблъсък за място на полуфиналната фаза, като негов опонент ще бъде Джон Милман.

До момента те имат общо 2 изиграни срещи помежду си, като всяка от тях е завършила в полза на нашия сънародник. Любопитното е, че и двата им досегашни сблъсъка бяха част от осминафиналната фаза на надпреварата в Бризбейн в поредни години - 2018 и 2019 г., като в първия двубой родният ни представител успя да осъществи обрат след спасен мачбол, а година по-късно не срещна каквито и да било затруднения и надделя в два сета.

Какво обаче ще се случи в предстоящия им сблъсък, предстои да разберем в ранните часове на съботния ден, а дотогава нека да поразсъждаваме как бившият №3 би могъл да удължи победната си серия в преките двубои с австралиеца.

Какво трябва да знаем за Джон Милман?

Милман е десничар, висок е 183 сантиметра и се намира под номер 92 в световната ранглиста. Върховото класиране на австралиеца датира от края на 2018 г., когато той достига до 33-тата позиция. Ветеранът е спечелил само една титла на ниво ATP, която беше завоювана в Нур-Султан преди близо две години.

Джон също така има още два финала в Тура, които са достигнати съответно на клей и хард, а в един от тези случаи губи от Новак Джокович на силния турнир в Токио. Австралиецът освен това може да се похвали с победа над Роджър Федерер на US Open през 2018 г., когато той достига до четвъртфиналите, но отново бива спрян от актуалния номер едно в световната класация. Милман бе изключително близо до нов успех над Федерер на миналгодишния Аустрелиън Оупън, само че този път Маестрото надделя след петсетова битка. Друга интересна подробност пък е, че печели първия си професионален турнир на двойки на Фючърс в България преди 11 сезона.

33-годишният играч наглед не разполага с някакви сериозни оръжия в играта си, ала категорично е един от най-борбените тенисисти изобщо. Характерът му и волята за победа са двете съставки, които определено са най-ценните за него и изравняват възможноститe му с наглед далеч по-талантливи съперници.

Австралиецът е имал две тежки травми и постига първата си победа в ATP Тура чак на 24-годишна възраст, но неговата ментална издръжливост го кара да преодолее всички тези трудности и да направи късен пробив, който продължава и досега. Милман е тенисист с желязна работна етика и дисциплина, а стабилността му от дъното на корта може да изкара извън релси дори най-големите имена в спорта. Водещият му удар е форхендът, чрез който той постепенно си изгражда предимство в точката и търси да приключи разиграването, когато вече си е отворил изцяло противниковия корт.

Австралиецът е много интелигентен състезател, който веднага усеща слабите места на опонента и не спира да ги експлоатира, докато същевременно е способен да постига страхотни ъгли и от двете си страни. Джон не обича резките смени на темпото и далеч не може да те изненада с някакви нестандартни идеи, само че е способен винаги да те накара да играеш един удар в повече, а вкара ли двубоя в битка на изтощение, то си почти обречен.

Как може да се противопостави Григор Димитров?

Наглед изглежда много трудно да се пробие през защитата на Милман и опциите са силно лимитирани, но все пак съществуват. Aвстралиецът се затруднява сам да задава темпото и обикновено се възползва от силата в съперниковите удари, така че Григор може да си позволи да играе в центъра на корта в изчакване да получи удобната за атака топка, защото неговият опонент не може сам да възпроизведе остър ъгъл на игра и така опциите му ще бъдат ограничени.

Важно е Димитров да ограничи контриращите опции на световния номер 92, като не му оставя никакви свободни пространства в половината си, тъй като Милман разполага с отлично насочване на топката и веднага би се възползвал. Българинът е длъжен преимуществено да държи топката на бекхенда на непоставения играч, който служи единствено за продължаване на разиграването и няма как да го затрудни по никакъв начин.

Проявата на търпение обаче не бива да се бърка с пасивност, защото австралиецът определено се чувства по-сигурен в дългите размени и те не биват да заемат съществена роля в мача. Ветеранът трудно може да бъде прекършен с единични силови изпълнения, които не са никак препоръчителни, и нашият сънародник ще е принуден да изгражда постепенно своите акции, разчитайки на доброто пласиране и дължина в ударите си.

Както обичайно се случва при най-добрите тенисисти на ретур, 33-годишният състезател не блести с някакъв мощен начален удар и Гришо би могъл да повтори тактиката си от сблъсъка с Крюгер, а именно навлизане навътре в корта при посрещане и моментално поемане на инициативата. Австралиецът далеч не е толкова безгрешен, когато му бъде отнето времето за реакция, и това е един от пътищата за успеха на хасковлията.

Очаквания и коефициенти

Очаквам да видим един изключително съдържателен тенис спектакъл между двама майстори с коренно различна концепция на играта. Сравнително бързите условия категорично обаче фаворизират Григор и вярвам, че поставеният под номер три е способен да покаже нужната сплав между ефектен и ефективен тенис, докато Милман определено страда в първия департамент.

Букмейкърите споделят моето мнение, предлагайки ставка от 1.44 за сънародника ни, докато шансовете за успех на австралиеца се котират на 2.75. Всички знаем, че тези предварителни прогнози не могат да бъдат гаранция за подобен развой на събитията, но на нас не ни остава нищо друго, освен да стискаме палци този път очакванията да се сбъднат и Димитров да си осигури място в сблъсъка за титлата в Мелбърн. Вие пък отново ще можете да наблюдавате двубоя на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Джон Милман - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | бгтенис | григор димитров | делрей бийч | джон милман | истории и анализи | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook