Григор Димитров срещу Джордън Томпсън - анализи, очаквания и коефициенти

от в 17:43 на 13.03.2022
Калоян Соколов

В миналогодишното издание на Мастърса в Индиън Уелс първата ни ракета Григор Димитров успя да разгърне докрай своя потенциал и достигна до полуфиналите на надпреварата, като по пътя си надигра намиращия се в най-добра форма тогава тенисист Даниил Медведев. Този сезон нашият сънародник бе първият извън листата на поставените, но късметът му се усмихна, след като Новак Джокович не бе допуснат до участие в турнира, което позволи на хасковлията да заеме неговото място в схемата, превръщайки се във втори поставен.

Така най-добрият ни тенисист почива на старта и днес му предстои да изиграе откриващия си двубой в Калифорния, като негов съперник ще бъде световният №78 Джордън Томпсън. Единственият двубой помежду им датира от 2019 г., когато в среща от втория етап на Мастърса в Маями австралиецът надделява над родния ни представител в последователни сетове. Днешният сблъсък помежду им се очаква да стартира около 02:00 часа българско време, а дотогава нека заедно разгледаме как Димитров би могъл да постигне реванш за загубата си отпреди 3 години.

Какво да очакваме от Джордън Томпсън?

Австрaлиецът е висок 183 сантиметра, изпълнява бекхенд с две ръце и се намира под номер 78 в световната ранглиста. Томпсън е достигал само до един финал на ниво ATP през своята кариера, който бива постигнат на тревния турнир в Хертогенбош, само че там е надигран от френския ветеран Адриан Манарино. Непоставеният играч никога не е бил класиран по-високо от 43-тото място в класацията, като можем да го отдадем на твърде силната му зависимост към по-бързите настилки, които вече са почти изчезващ вид в професионалния тенис.

27-годишният състезател притежава един балансиран стил на игра, който е лишен от някакви сериозни оръжия и мощни удари. Той разчита на своето много високо тенис IQ, чрез което е способен да надделее над наглед далеч по-надарени технически опоненти. Австралиецът притежава сериозна вариативност и винаги е готов да промени темпото с някое наглед нестандартно изпълнение. Томпсън притежава отлично чувство към топката, използвайки изключително успешно своите волета и къси топки.

Също така трябва да отбележим, че аутсайдерът има много плоски удари, които са сравнително равностойни помежду си и му дават нужната стабилност в продължителните размени, където се чувствам в свои води. Все пак 183-сантиметровият тенисист разчита повече на бекхенда си, ако се наложи да атакува, и именно от тази страна е далеч по-смел в действията си.

Как би могъл да се противопостави Григор Димитров?

Родният ни представител определено ще се чувства значително по-комфортно на сравнително бавните условия, тъй като разполага с по-съвременен стил и по-голям набор от тактически опции, за да се нагоди към особеностите на корта. Опонентът му действително може да прибягва до изненадващи ходове, но цялостно е праволинеен в разиграванията и предпочита да заема контрираща позиция, така че българинът ще има възможност да контролира развоя на събитията и не бива да влиза в стилистиката на Томпсън, който ще стори всичко възможно да забави играта и така да не позволи на хасковлията да навлезе в най-добрия си ритъм.

Григор ще трябва да се наглася почти през цялото време на форхенд, откъдето да бъде максимално агресивен, защото австралиецът навярно ще се опита да вкара нашето момче в надигравания по бекхенд диагонала, докато изчака по-късо изпълнение и излезе след него към мрежата. Всички знаем как Димитров не е особено убедителен при минаващите си удари, когато е поставен под натиск, и затова е длъжен да не омеква и сам да бъде агресорът в срещата.

Ако случайно нашият сънародник не се чувства напълно уверен в конкретния ден, то вариант остава регулярното използване на слайс, с чиято сериозна помощ постигна паметни победи над Даниил Медведев и Хуберт Хуркач в миналогодишното издание на надпреварата. Високоповдигнатите топки към форхенда са друга опция пред Гришо, вземайки под внимание невъзможността на непоставения играч да нанася уинъри от тази си страна.

Вече пък стана ясно как Томпсън не е сред най-ръстовите състезатели и Григор категорично ще има възможности да атакува сравнително удобните му сервиси, чиято скорост ще бъде допълнително възпрепятствана от настилката.

Очаквания и коефициенти:

Трудно е да се правят категорични прогнози предвид крайно колебливите изяви на българина през последните седмици, ала сега се завръща на място, където реализира най-силните си представяния през 2021-ра и среща един наглед непретенциозен опонент, което ме кара да вярвам в успеха на родния ни представител.

Букмейкърите подкрепят моята теза, предлагайки ставка от 1.30 за сънародника ни, докато шансовете за успех на австралиеца се котират на 3.50. Всички знаем, че тези предварителни прогнози не могат да бъдат гаранция за подобен развой на събитията, но на нас не ни остава нищо друго, освен да стискаме палци този път очакванията да се сбъднат и Димитров да си осигури място в следващия кръг на BNP Paribas Open 2022. Вие пък отново ще можете да наблюдавате двубоя на обичайните линкове в нашия сайт - Tennis.bg


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Джордън Томпсън - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
григор димитров

Коментари





Следвайте ни в Facebook