Григор Димитров срещу Джунченг Шанг - анализи, коефициенти и очаквания

от в 13:59 на 03.07.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров ще се изправи в късния следобед срещу китаеца Джунченг Шанг, ако времето в Лондон го позволи. Двубоят между двамата е насрочен под номер три в програмата на корт 3 и ще започне веднага след края на сблъсъка между Томи Пол и Ото Виртанен.

Досега българинът никога не се е изправял срещу тийнейджърската сензация, което е съвсем нормално с оглед на голямата им възсрастова разлика и обстоятелството, че Шанг от едва миналата година започна по-често да участва в надпреварите от ATP Тура. Китаецът обаче безспорно е един от най-големите млади таланти в световния тенис и на старта не даде нито сет на бившия 1/4-финалист Кристиан Гарин, така че нашият сънародник трябва да бъде готов за тежка битка, а нека с вас да поразмишляваме по какъв начин би могъл Григор да се поздрави с крайния успех.

Какво можем да очакваме от Джунченг Шанг?

Азаиатецът е на 19 години, висок е 180 сантиметра, изпълнява бекхенд с две ръце и играе с лявата ръка. Световният номер 96 произлиза от спортно семейство, като неговата майка е била световна шампионка по тенис на маса, а баща му е бивш национал на китайския национален отбор по футбол. Джунченг от ранна възраст живее в САЩ, където се подготвя в академията на Ник Болетиери, а там всички започват да го наричат Джери, тъй като е също толкова дребен, но изключително хитър и повратлив, каквато е и анимационната мишка.

Талантът на Шенг е видим от самото начало, като той става държавен шампион на САЩ до 12 години, а впоследствие оглавява и световната ранглиста за юношите. Младокът не е сред най-мощните и силови играчи, но разполага с богат ареснал от удари и е много вариативен на корта. Бързоногият тийнейджър обича да атакува мрежата, където се чувства изключително комфортно, а освен това често сменя успешно ритъма на игра с къси топки и подсечени удари.

Досега двата му най-големи успеха са класиране за 1/2-финалите на ATP 250 турнира в Хонг Конг през този сезон, където съумя да надиграе Франсис Тиафо и достигането до третия кръг на Аустрелиън Оупън, превръщайки се в първия китаец с подобно постижение (отпада от Карлос Алкарас). Мадокът пробива в топ 200 още на 17 години и може да се похвали с общо 5 трофея ( 4 на ниво фючърс и една титла в Чаланджър Тура).

Непоставеният тенисист определя форхенда си за своя любим удар, като той често го удря с голямо количество топспин, докато неговият бекхенд е абсолютно плосък. Клеят пък е предпочитаната му настилка за игра, но изглежда се чувства също толкова комфортно при първите си стъпки върху тревата, имайки предвид рейда си през миналата седмица от квалификациите до 1/4-финала в Ийстбърн, където беше отстранен от бъдещия шампион Тейлър Фриц.

Как би могъл да се противопостави Григор Димитров?

Както и в двубоя си срещу Лайович, то родният ни представител ще има сериозно предимство по отношение на началния удар. Световният номер 96 може да печели лесни точки от сервис линията, но категорично това не е негово основно оръжие и второто му подване задължително трябв да бъде атакувано от десетия поставен. Освен това Шенг все още е много далеч от физическия си пик, а в последната седмица изигра 6 мача, така че смятам, че българинът ще бъде много по-свеж и трябва да се опита да движи максимално съперника си по корта, както направи Алкарас в Австралия, когато накрая китаецът не издържа и се отказа от мача им.

Друга сериозна пробойна на азиатеца е неговата прекалена пасивност на моменти. В момента младокът работи заедно с Данте Ботини, който споделя как се опитва да използва качествата му, за да го накара да заиграе по-агресивно и така да го приближи стилово към по-късния Рафаел Надал, но засега Шанг просто няма подобна мускулна маса и много често се дърпа далеч зад основната линия, което го превръща в удобна жертва на тревните кортове и Димитров би могъл лесно да контролира играта и да търси път към мрежата.

Григор ще трябва преимуществено да играе в бекхенд половината на своя опонент, защото този удар до голяма степен служи на младока само да се задържа в точката и обикновено бива отиграван в центъра на корта, откъдето фаворитът постепенно може да изгради предимството си в разиграването. Тийнейджърът категорично не е съперник, който трябва да бъде подценяван и може да се възползва от всяко едно отпускане на първата ни ракета, само че Григор го превъзхода в абсолютно всеки един департамент от играта.

Очаквания и коефициенти:

Всеки мач с непознат съперник може да е предизвикателство и очаквам Шанг да започне много активно в мача, налагайки нетипично голяма агресия и интензитет в играта си. Това може да доведе до по-тежък старт за бившия 1/2-финалист, но вярвам, че постепенно той ще поеме контрол над събитията на корта, докато 96-ият в света ще загуби свежест и неговите грешки няма да бъдат никак малко, а това ме кара да прогнозирам успех в полза на по-високоранкирания играч.

Букмейкърите също са на моето мнение и дават категорично предимство на световния номер 10, оценявайки шансовете му за успех на 1.16, докато тези на тийнейджъра се котират на 5.75. Както знаем добре, подобни предвиждания неведнъж са били опровергавани в големия тенис, то за нас остава надеждата, че този път те действително ще се сбъднат. Двубоят по традиция пък ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Джунченг Шанг - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | бгтенис | григор димитров | джунченг шанг | превюта | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook