Григор Димитров срещу Емил Руусувори - анализи, очаквания и коефициенти

от в 11:34 на 01.06.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров ще излезе този следобед около 14:00 часа българско време на корт номер 7, за да се опита да постигне втората си победа на Ролан Гарос. Българинът ще има нелеката задача да се изправи срещу Емил Руусувори, който е един от младите състезатели с постоянен прогрес в играта си и неслучайно през този сезон може да се похвали с достигане до 1/4-финала на Мастърса в Индиън Уелс.

Двамата досега никога не са се срещали помежду си, но жребият ги беше събрал заедно и на надпреварата в Мадрид, където финландецът остана на три гейма от сензационен успех над бъдещия шампион Карлос Алкарас, който впоследствие отстрани родния ни представител. Всичко това ни показва, че днес Григор ще си има работа с един много сериозен съперник, така че нека не губим повече излишно време и се заемем с нашите традиционни анализи на мачовете с участието на най-добрия български тенисист.

Какво трябва да знаем и можем да очакваме от Емил Руусувуори?

Руусувуори се намира под номер 46 в световната ранглиста, висок е 188 сантиметра, десничар е и изпълнява бекхенд с две ръце. Досега финландецът е достигал най-много до 37-ата позиция в класацията на ATP.  Любимата настилка на скандинавеца са твърдите кортове, на които е постигнал единствения си финал на ниво ATP. Това се случва на миналогодишното ATP 250 състезание в Пуна, където той отстъпва в спора за трофея на Жоао Соуса, а освен това е завоювал и 4-те си Чаланджър титли на хард корт.

Финландецът определено не се притеснява от голямата сцена и може да се похвали с победи над Доминик Тийм и Александър Зверев, когато двамата играчи все още бяха част от топ 10 на световния тенис, но досега никога не преминавал втория кръг на "мейджър" турнир. Клеят пък определено не е любимото покритие на световния номер 46, който е спечелил едва 14 от 33-те си срещи върху червена настилка в ATP Тура, но същевременно почти всички от тези победи са постигнати през последните два сезона, което показва сериозно подобрение в играта на Руусувуори на землени кортове.

24-годишният тенисист е същинска стена от дъното на корта и на пръв поглед няма видими слабости в своя тенис. Скандинавецът е много солиден и от двете страни, като ускорява топката със сериозна лекота, напомняйки донякъде стилово на Яник Синер, който пък вероятно ще е следващият съперник на победителя от срещата на Димитров и непоставения играч.

Тенисът на финландеца не блести с нещо особено, но е много прагматичен и малко тенисисти могат да се похвалят с по-голяма устойчивост в дългите разигравания. Всичко това неотдавна накара Ник Кирьос да заключи, че бъдещето на спорта се очертава да бъде изключително скучно, ако има повече състезатели от типа на Руусувуори, но аз не бих бил толкова краен, защото категорично скандинавецът си служи по най-добрия начин със своите достойнства в играта и форхендът му може да бъде наистина впечатляващ, когато го разгърне максимално.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Гришо ще има основната задача да разбие ритъма на съперника и възможно най-често да разнообразява разиграванията, тъй като по-нискоранкираният състезател определено би имал предимство в неутралните размени от дъното на корта, където е способен да държи много високо темпо.

Същевременно обаче Руусувуори не е особено уверен, щом трябва сам да търси завършващото отиграване и предпочита да да използва силата на опонента си, за да го контрира. Точно затова Димитров е длъжен да бъде максимално прецизен със своите атаки, като също така би могъл умишлено да заема дефанзивна позиция в някои важни точки, защото има сериозен шанс ръката на неговия съперник да трепне.

Финландецът несъмнено е един от тенисистите с най-скромен начален удар в първите 50 на света и много често мачовете му се превръщат в истински маратони, а пробивите валят един след друг. Това ни показва, че бившият номер три може да заеме агресивна позиция на ретур и да се възползва максимално от този недостатък в играта на непоставения играч.

Играта на мрежата е друга сериозна пробойна в тенис арсенала на скандинавеца, защото той играе изтеглен много зад основната линия и рядко се озовава в тази зона от корта, където е силно уязвим и определено хасковлията може да помисли за скъсени слайсове, с които да го привиква напред.

 

Очаквания и коефициенти:

Несъмнено днес първата ни ракета ще има по-трудна задача на корта спрямо предишния си двубой с квалификанта Тимофей Скатов и Руусвуори притежава нужната класа да направи тежки нещата на корта за родния ни представител, ако той покаже колебания. Същевременно не мисля, че скандинавецът разполага с необходимите оръжия, с които да стигне до успех над Димитров, който очаквам да води играта почти през цялото и мачът ще е почти изцяло на неговата игра, а това ме кара да предвидя победа с 3:1 сета в полза на 28-ия поставен.

Букмейкърите също определят Димитров за фаворит, предлагайки ставка от 1.44 за негов краен успех, докато шансовете на американеца се котират на 2.75. Ние пък можем само да се надяваме, че тези предварителни очаквания действително ще се сбъднат и нашият сънародник ще достигне до третия етап в Париж, а срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Емил Руусувори - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | емил руусувуори | истории и анализи | превюта | превюта и анализи | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook