Григор Димитров срещу Емил Руусувуори - анализи, очаквания и коефициенти

от в 07:55 на 20.06.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров постави отлично начало на сезона си на трева, записвайки две категорични победи в квалификациите на АТР 500 турнира в Куинс и днес е време да изиграе и първия си двубой от основната схема. Българинът ще излезе на корта не преди 17:30 часа българско време в опит да постигне нов успех над Емил Руусувуори в рамките на по-малко от три седмици.

До този момент двамата имат едва един изигран официален мач помежду си, след като се изправиха един срещу друг в сблъсък от втория кръг на тазгодишното Открито първенство на Франция. Тогава най-добрият ни тенисист преодоля без особени затруднения съпротивата на финландския си опонент и надделя в последователни сетове, а нека сега да разгледаме как хасковлията би могъл и днес да излезе като краен победител от срещата.

Какво трябва да знаем и можем да очакваме от Емил Руусувуори?

Руусувуори се намира под номер 44 в световната ранглиста, висок е 188 сантиметра, десничар е и изпълнява бекхенд с две ръце. Досега финландецът е достигал най-много до 37-ата позиция в класацията на АТР. Любимата настилка на скандинавеца са твърдите кортове, на които е постигнал единствения си финал на ниво ATP. Това се случва на миналогодишното ATP 250 състезание в Пуна, където той отстъпва в спора за трофея на Жоао Соуса, а освен това е завоювал и 4-те си Чаланджър титли на хард корт.

Скандинавецът определено не се притеснява от голямата сцена и може да се похвали с победи над Доминик Тийм и Александър Зверев, когато двамата играчи все още бяха част от топ 10 на световния тенис. Руусувуори има положителен баланс на тревни кортове (8 победи срещу 7 загуби), като 3 от успехите му дойдоха през миналата седмица, в която достигна до полуфиналите в Хертогенбош, бивайки спрян от бъдещия шампион Талон Грийхспор.

 24-годишният тенисист е същинска стена от дъното на корта и на пръв поглед няма видими слабости в своя тенис. Руусувуори е много солиден и от двете страни, като ускорява топката със сериозна лекота, напомняйки донякъде стилово на Яник Синер, когото именно победи през миналата седмица в нидерландския град.

Тенисът на финландеца не блести с нещо особено, но е много прагматичен и малко тенисисти могат да се похвалят с по-голяма устойчивост в дългите разигравания. Всичко това неотдавна накара Ник Кирьос да заключи, че бъдещето на спорта се очертава да бъде изключително скучно, ако има повече състезатели от типа на световния номер 44, но аз не бих бил толкова краен, защото категорично скандинавецът си служи по най-добрия начин със своите достойнства в играта и форхендът му може да бъде наистина впечатляващ, когато го разгърне максимално.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Гришо ще има основната задача да разбие ритъма на съперника и възможно най-често да разнообразява разиграванията, тъй като по-нискоранкираният състезател би имал предимство в неутралните размени от дъното на корта, където е способен да държи много високо темпо.

Същевременно обаче Руусувуори не е особено уверен, щом трябва сам да търси завършващото отиграване и предпочита да да използва силата на опонента си, за да го контрира. Точно затова Димитров е длъжен да бъде максимално прецизен със своите атаки, като също така би могъл умишлено да заема дефанзивна позиция в някои важни точки, защото има сериозен шанс ръката на неговия съперник да трепне.

Финландецът несъмнено е един от тенисистите с най-скромен начален удар в първите 50 на света и много често мачовете му се превръщат в истински маратони, а пробивите валят един след друг. Това ни показва, че бившият номер три може да заеме агресивна позиция на ретур и да се възползва максимално от този недостатък в играта на по-нискоранкирания играч.

Както добре знаем, то сервисът е с още по-голямо значение при играта на трева и можеше нагледно да видим колко добре ползва Гришо първото си подаване по време на пресявките, където записа общо 26 аса в двата си мача и нито веднъж не допусна да бъде пробит, така че очаквам да има решително предимство на този компонент.

Играта на мрежата е друга сериозна пробойна в тенис арсенала на скандинавеца, защото той играе изтеглен много зад основната линия и рядко се озовава в тази зона от корта, където е силно уязвим и определено хасковлията може да помисли за скъсени слайсове, с които да го привиква напред.

Очаквания и коефициенти:

Определено днес бившият шампион ще има по-трудна задача спрямо квалификациите, където срещна двама съперници далеч под своето ниво, но смятам, че именно той е човекът, който се чувства много по-натурално върху трева, докато неговият съперник предпочита да има повече време за ударите си и не е фен на бързите размени, които очаквам да изобилстват и да бъдат с преимуществен успех на нашия сънародник, който категорично фаворизирам в днешния двубой.

Букмейкърите също определят Димитров за фаворит, предлагайки ставка от 1.66 за негов краен успех, докато шансовете на финландеца се котират на 2.20. Ние пък можем само да се надяваме, че тези предварителни очаквания действително ще се сбъднат и нашият сънародник ще достигне до 1/8-финалите в Куинс, а срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Емил Руусувуори - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | емил руусувуори | истории и анализи | куинс | превюта | превюта и анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook