Григор Димитров срещу Федерико Кория - анализи, коефициенти и очаквания

от в 10:57 на 20.04.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров откри клей сезона си по подобаващ начин, като достигна до полуфиналите на Мастърса в Монте Карло. Сега българинът ще се опита да удължи чудесната си поредица на червени кортове, но няма да има никак лесно изпитание във втори кръг на турнира в Барселона. Там го очаква среща с коравия аржентинец Федерико Кория, с когото до момента не са се срещали. Южноамериканецът вече спечели един мач в испанския град и също изглежда уверен в моментните си възможности, така че нека да поразсъждаваме по какъв начин би могъл нашият сънародник да разклати психиката на опонента и да надделее над него.

Какво да очакваме от Федерико Кория?

Кория играе с дясната ръка, изпълнява бекхенд с две ръце и е висок скромните 180 сантиметра. Аржентинецът е изявен клей специалист, който е трикратен носител на Чаланджър титли върху землена настилка, а освен това през миналата година достигна до финала на ATP 250 турнира в Бостад, където отстъпи на водача в схемата Каспър Рууд. В момента южноамериканецът заема рекордната си 52-ра позиция в ранглистата и само преди две седмици постигна престижен успех над Алехандро Давидович Фокина, от когото първата ни ракета допусна поражение на надпреварата в Монако.

30-годишният състезател е брат на небезизвестния Гилермо Кория, чиято кариера беше злощастно прекратена своевременно поради контузии, но определено Федерико е наследил от невероятната скорост на бившия финалист от Ролан Гарос и е много трудно неговата защита да бъде преодоляна от съперника. Кория притежава балансиран стил на игра, като няма някакви особени оръжия, ала е изключително солиден от дъното на корта и рядко можем да го видим да допуска непредизвикани грешки.

Аржентинецът удря плоско топката и познава отлично геометрията на корта, което му позволява да насочва ударите си по много скъсени диагонали. Световният номер 52 често използва къси топки, владеейки ги до съвършенство и притежава много компетентни волета, макар че рядко можем да го видим в близост до мрежата.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Димитров притежава далеч по-сериозна средна скорост на ударите си и определено ще има възможност да задава темпото на корта. Хасковлията трябва да бъде търпелив, изграждайки методично своите атаки, защото неговият опонент често повдига умишлено топката и родният ни представител трябва да устои на изкушението, докато не изчака правилния момент за пласирането на опит за уинър.

Григор трябва да използва по-голямата си мощ, за да задава сам ритъма на разиграванията и така да се опази от дългите надхитряния от дъното на корта, където несъмнено Кория се чувства по-комфортно и има нужните ресурси, с които да разруши играта на 14-тия поставен. Българинът не бива да бъде еднообразен, тъй като грубата сила не е неговото амплоа, а и южноамериканецът постепенно ще се нагоди към тази евентуална агресия и скоро ще извлича безброй неточности от ракетата на фаворита.

Непоставеният тенисист трябва да бъде поставян непрекъснато под напрежение и да получава топки с най-различна характеристика, като по този начин Димитров ще му отнеме шанса да практикува обичайния си стил. Креативността е сериозно предимство на Гришо пред почти всеки съперник и той трябва да използва тази своя силна страна и да покаже наистина на какви отигравания е способен, имайки нужното време на сравнително бавната настилка в Барселона.

Очаквания и коефициенти:

Очаквам Димитров да срещне сериозна съпротива в началните минути на срещата, само че постепенно нашият сънародник ще се нагоди към условията и непознатия опонент, след което би трябвало да демонстрира безспорно по-високата си класа и да се поздрави с победата и място в следващия кръг на състезанието.

Букмейкърите съвсем закономерно определят първата ни ракета за фаворит, като предлагат ставка от 1.55 за крайна победа на българина, докато шансовете на неговия съперник са 2.85. Вие пък отново ще може да се насладите на предстоящия двубой, използвайки обичайните линкове в нашия сайт.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Федерико Кория - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | барселона | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | превюта | федерико кория

Коментари





Следвайте ни в Facebook