Григор Димитров срещу Франсис Тиафо - анализи, очаквания и коефициенти

от в 15:40 на 03.09.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров ще излезе тази нощ в 1/4-финален мач от програмата на US Open, като българинът ще се опита за втори път в своята кариера да продължи към финалната четворка на надпреварата. Абсолютно същата задача обаче ще има и Франсис Тиафо, който преобърна кошмарния си сезон само в рамките на няколко седмици и отново изглежда като тенисиста, който през миналия сезон за кратко влезе в топ 10 на световната ранглиста.

Двамата играчи ще премерят сили в последен двубой от програмата на централния корт "Артър Аш", като срещата им ще започне не преди 03:30 българско време (сутринта вторник срещу сряда). Досега Димитров и Тиафо имат 4 срещи помежду си, а добрата новина е, че Григор е излизал победител в цели 3 от тях. Последният успех на родния ни представител беше особено убедителен, след като той разгроми американеца с 6:3 6:2 6:2 в третия кръг на миналогодишния Уимбълдън.

Сега обаче надали бихме могли да се надяваме на подобен развой в полза на нашия сънародник, имайки предвид, че Тиафо е спечелил 9 от последните си 10 срещи, а освен това ще се ползва с пълната подкрепа на публиката. За нас пък остава единствено да затаим дъх и през това време да се опитаме да направим нашия традиционен анализ, който цели да изготви най-добрия примерен план за световния номер 9 в предстоящия сблъсък.

Какво трябва да знаем и можем да очакваме от Франсис Тиафо?

Тиафо е на 26 години, играе с дясната ръка и изпълнява бекхенд с две ръце. 188-сантиметровият играч се намира на 20-та позиция в световната ранглиста и съвсем наскоро в Синсинати достигна до дебютния си финал в сериите "Мастърс", където допусна поражение от Яник Синер. Към момента американецът е 3-кратен шампион в ATP Тура, но безспорно най-голямото постижение в неговата кариера е достигането до 1/2-финалата фаза на US Open, тъй като по пътя си съумя да надиграе самия Рафаел Надал, а в спора за място на финала загуби в епична 5-сетова битка от Карлос Алкарас.

Историята на Франсис е забележителна, защото той е син на емигранти от Сиера Леоне и вероятно никога нямаше да заиграе тенис, имайки предвид сериозните финансови трудности на семейството си, но неговият баща Франклин започва работа като строителен работник в Мериленд и е част от екипа по изграждането на най-новия и голям тенис център в района. Именно там малкият Франсис прави първите си стъпки, а талантът му е безспорен и той получава възможност да дебютира в ATP Тура още на 16-годишна възраст, след като достига до номер 2 в света при юношите. Идолът на "Биг Фо" е Хуан Мартин Дел Потро и веднага можем да забележим желанието на американеца да прилича на бившия шампион от US Open, тъй като и той се старае да играе максимално плоско и агресивно.

Тиафо е състезател с гореща кръв, който обича шоуто и големите арени в спорта. Световният номер 20 никога не се е притеснявал от това да се изправи срещу фаворитите и обикновено е на мнението, че може да спечели всеки един турнир, в който участва.

Същевременно обаче 26-годишният тенисист понякога се увлича твърде много в своите импровизации и е склонен да губи концентрация за дълги периоди от срещите си. Макар понякога да е много непостоянен, то американският шоумен владее всички възможни удари в тениса и е изключително вариативен в действията си, като късите топки и излизанията към мрежата са съществена част от неговия репертоар.

Всъщност по-високоранкираният играч съчетава отлично грубата си сила със своята технична страна в играта, така че е много трудно да предвидиш дали той ще изстреля пореден начален удар с над 210 километра в час или ще прибегне до кик сервис, с който да си освободи корта и да завърши в близост до мрежата.

Как най-добре би могъл да противодейства Григор и къде се крие ключа към успеха?

Безспорно бекхендът на американеца е неговата ахилесова пета и нерядко е бил сериозен длъжник за неговите поражения. Тиафо рядко може да бъде опасен от тази страна и обикновено се опитва да заобиколи топката, за да се намести на любимия си форхенд, а това определено е отличен ориентир за първата ни ракета и къде той трябва да насочи своя натиск.

Димитров не бива да се подвежда по много високото темпо на игра на своя темпераментен опонент и по-скоро да търси една идея по-продължителни разигравания, тъй като определено търпението не е сред основните добродетели на 20-ия поставен, а когато той изгуби контрол над емоциите си, може да се срине изцяло за броени минути.

Бившият номер 3 би могъл да търси излизания към по-слабата страна на американеца, от която той трудно ще е в състояние константно да пласира достатъчно добри минаващи удари и това ще доведе до удобна възможност за рутинно завършващо воле от ракетата на Гришо.

Голяма роля ще изиграе сервирането на двамата тенисисти, като се има предвид колко са бързи кортовете в Ню Йорк, а безспорно Димитров разполага с далеч по-мощен сервис от своя съперник, чиито втори подавания са много меки и българинът спокойно би могъл да ги атакува константно, както Джейми Делгадо изискваше от него в мача му с Андрей Рубльов.

Важно е 1/2-финалистът от 2019-та да запази спокойствие и да не се поддава на провокациите и игрите с публиката, които по-нискоранкираният играч ще се опита да вкара в двубоя, защото много добре знае, че отстъпва в чисто тенис отношение и ще се опита да превърне корта в боксов ринг.

Накрая бих отчел нуждата от това Григор да бъде достатъчно агресивен, защото както вече споменах, то Тиафо е състезател, който разполага с десетки опции за завършване на едно разиграване и няма да е никак хубаво, ако инициативата е на неговата страна през повечето време.

Очаквания и коефициенти:

Предстои ни двубой между двама играчи в чудесна форма, които се чувстват изключително уверени върху бързата твърда настилка в Ню Йорк настилка и очаквам много равностойна битка. Мисля си обаче, че Димитров е далеч по-константният тенисист, което е от ключово значение в един подобен дълъг двубой и освен това българинът разполага с нужния опит и достатъчно двубои на "Артърш Аш", за да не се влияе от провокативното поведение на съперника си и самата враждебна атмосфера, така че предирам успех с 3:1 сета в полза на по-високоранкирания играч.

Букмейкърите също заемат страната на 9-ия поставен, предлагайки ставка от 1.60 за негов краен успех, а шансовете на Тиафо се котират на 2.20, а ние се надяваме тези предварителни прогнози да се сбъднат и Григор Димитров да се поздрави с победа!

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Франсис Тиафо - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2024 | Анализи | бгтенис | григор димитров | превюта | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook