Григор Димитров срещу Франсиско Серундоло - анализи, коефициенти и очаквания

от в 14:21 на 22.06.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров ще излезе тази вечер в около 18:30 часа на централния корт в Куинс, като ще се опита да се класира за 1/4-финалата фаза на надпреварата. Негов съперник е Франсиско Серундоло, който категорично е един от най-прогресиращите играчи в световния тенис.

Аржентинецът изпрати много силен клей сезон и неслучайно вече заема позицията на първа ракета за цяла Южна Америка, дебютирайки в топ 20 след силното си представяне на Ролан Гарос. Това ще бъде първи сблъсък между Димитров и Серундоло, а без да губим повече време, то нека се впуснем в обичайните анализи, за да намерим по какъв начин би могъл първата ни ракета да се поздрави с крайния успех срещу днешния си опонент.

Какво трябва да знаем за Франсиско Серундоло?

24-годишният тенисист се намира под номер 19 в световната ранглиста, десничар е и изпълнява бекхенд с две ръце. Към момента аржентинецът може да се похвали с една титла на ниво ATP, която завоюва през миналия сезон на червените кортове в Бощад.

Останалите два финала на Франсиско също са постигнати на клей, а освен това той може да се похвали с общо 5 Чаланджър титли на землени кортове през кариерата си. Всъщност тенис звездата на южноамериканеца изгря сравнително късно, защото той беше извън топ 100 на световната ранглиста до началото на миналия сезон и едва през този сезон постигна първата си победа в Големия шлем.

Всичко това обаче вече в миналото, тъй като в момента говорим за актуалния 1/8-финалист на Ролан Гарос, който е достигал до 1/2-финалите в Маями и 1/4-финалите в Рим. Освен това осмият поставен може да се похвали с успехи над играчи от ранга на Каспър Рууд, Яник Синер и Андрей Рубльов.

Аржентинецът е състезателят с един от най-мощните форхенди в професионалния тенис и дори Алекс Кореча наскоро изрази мнение, че Серундоло би могъл да се конкурира с Карлос Алкарас в този компонент от играта. Световният номер 19 също така се придвижва светкавично по корта и разполага с прекрасно чувство към топката, което му позволява да изпълнява отлични къси топки и да се изявява отлично в близост до мрежата, въпреки че това не е предпочитаната му зона от корта.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Димитров ще има лукса за втори пореден кръг да играе срещу тенисист, който разполага с изключително скромен начален удар. Южноамериканецът е един от най-често пробиваните тенисисти в световния топ 100 и макар да разполага с първокласни ретури, то реализиране на рибрейк далеч не е толкова проста задача на трева, а освен това Григор досега не е допускал нито един пробив в досегашните си три двубоя на турнира.

Редно е да отбележим, че Серундоло има само два спечелени мача на трева изобщо и определено бившият шампион има несравнимо по-голям опит върху зелената настилка, който да му позволи да действа с далеч по-голяма увереност и фантазия на корта спрямо неговия съперник.

Трябва да отбележим, че аржентинецът използва много тежък топспин при ударите си, което не е най-добрата възможна опция при играта на трева и Гришо би могъл да упражни известен натиск върху неговия бекхенд, защото оттам Серундоло нерядко играе със сравнително високи топки и българинът ще може да влезе в атакуващ режим.

Накрая бих обърнал внимание на твърде дефанзивната позиция от страна на по-високоранкирания състезател, който предпочита да играе изтеглен далеч зад основната линия и е уязвим при съперникови акции към мрежата и остри ретури, защото тук няма нужното време за реакция и неслучайно инкасира цели 6 пробива в сблъсъка си от първия кръг на надпреварата.

 Очаквания и коефициенти:

Ако този двубой се беше провел преди няколко седмици на кортовете на Ролан Гарос, то щях да бъда сериозно притеснен за развоя му, но мисля, че предимствата на нашия сънародник са твърде явни на тревна настилка и очаквам да видим поредната неговата категорична победа в Куинс.

 Букмейкърите също определят Димитров за фаворит, предлагайки ставка от 1.36 за негов краен успех, докато шансовете на аржентинеца се котират на 3.20. Ние пък можем само да се надяваме, че тези предварителни очаквания действително ще се сбъднат и нашият сънародник ще достигне до четвъртфиналите в Куинс, а срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Франсиско Серундоло - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | куинс | превюта | превюта и анализи | франсиско серундоло

Коментари





Следвайте ни в Facebook