Григор Димитров срещу Гаел Монфис - анализи, коефициенти и очаквания

от в 12:48 на 05.07.2024
Калоян Соколов

Сблъсъкът между Григор Димитров и Гаел Монфис ще бъде една от основните атракции в петия ден от програмата на Уимбълдън. Двамата тенисисти винаги са били сред големите любимци на публиката, което се дължи на качеството им да правят неща, на които са способни малцина на тенис корта. Френският шоумен се е доказал като един от най-тежките съперници на първата ни ракета през годините, като бившият номер 6 е спечелил всеки един от общо 4-те им пълни изиграни двубои (Григор има една победа след ранно отказване), а нека с вас сега да поразсъждаваме какво би могъл да направи Григор, за да обърне тенденцията в това съперничество.

Какво трябва да знаем и можем да очакваме от Гаел Монфис?

37-годишният ветеран е висок 193 сантиметра, играе с дясната ръка и изпълнява бекхенд с две ръце. В момента "Ла Монф" заема 33-тото място в световната ранглиста, но е достигал до 6-тата позиция в класацията на ATP, като може да се похвали общо с 12 титли на най-високото ниво и 2 полуфинала в Големия шлем. Монфис обаче никога не е харесвал тревата, където няма нито един завоюван трофей, а Уимбълдън е единствената "мейджър" надпревара, в която 1/4-финалната фаза остава засега мираж за парижанина.

Ветеранът е един от топ атлетите в Тура, а дори и Григор би могъл да завиди на неговия атлетизъм и скорост, които са пословични сред колегите му и всички до неотдавна биха посочили именно "Ла Монф", ако трябява да бъде избран лидер в това отношение сред тенисистите. Французинът обаче вече е на възраст и самият той признава как в отделни разигравания се изсилва, за да покаже, че все още е много бърз, но истината е съвсем друга и вече движението му далеч не е толкова добро, колкото беше в миналото.

 

Точно това е причината Монфис вече да не мрази чак толкова тревата, защото на тази настилка може да се опре на своя мощен начален удар и да печели бързо разиграванията, което не е възможно на клея, където видяхме как световният номер 33 страдаше сериозно физически в срещата си от втория кръг на Ролан Гарос срещу Лоренцо Музети. Непоставеният тенисист досега е направил 28 аса в двата си мача на турнира и определено Димитров ще бъде далеч по-затруднен на ретур спрямо предишните си срещи, които бяха срещу опоненти със сравнително посредствен начален удар.

Французинът е един от играчите с най-добра защита в Тура и може да разиграва топката с часове, като е еднакво стабилен от двете страни на корта. Безспорно форхендът пък е ударът, който носи най-много дивиденти на Монфис. 37-годишният тенисист може да ускорява топката до около 200 километра в час с помощта на длановия си удар, а това често се случва без никаква подготовка и можеш да очакваш неочакваното, когато от другата страна е подобен тенисист.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Добрите новини за българина са, че силните черти на ветерана се припокриват с неговите, а самият той може да надгради над тях. Димитров все още е първокласен атлет и към момента безспорно превъзхожда физически Монфис, който вече няма тази издръжливост в дългите мачове. Освен това сервисът на Григор може понякога да отстъпва като скорост спрямо този на "Ла Монф", но със сигурност е по-разнообразен и постоянен, тъй като французинът стреля преимуществено по правата и е доста несигурен на второ подаване, което често го кара да рискува прекомерно и двойните грешки не закъсняват.

Първата ни ракета трябва да се опита да избегне дългите неутрални разигравания от центъра на корта, защото определено Монфис би бил фаворит, ако двубоят влезе в подобно русло. Определено бившият номер 6 е по-стабилен в подобен тип размени и много рядко можем да го видим как допуска непредизвикани грешки. Добър вариант за разнообразяване на играта биха били къси слайсове, които да принуждават съперника да излиза напред, имайки предвид неубедителните волета на ветерана, които обикновено са силно подсигурени и това би било шанс за десетия поставен да нанесе лесен минаващ удар.

Друго голямо предимство на по-високоранкирания тенисист е неговото постоянство в играта. Непоставеният тенисист е феноменален импровизатор и може да влиза във феноменална поредица от точки, но той рядко може да изиграе няколко поредни силни сета. Това важи още повече към ден днешен, като често виждам "Ла Монф" да пести своята енергия в дългите двубои и на практика до голяма степен подарява дадени геймове, което трудно може да бъде наваксано срещу играч от класата на нашия сънародник.

Григор също така би могъл да се възползва от позицията на корта на своя опонент, защото Монфис често играе изтеглен далеч зад основната линия, което никога не е добра идея на тревата и очаквам офанзивата на нашия топ тенисист да вземе връх, тъй като няма как да се защитаваш до безкрайност на най-бързата възможна тенис настилка.

Очаквания и коефициенти:

Категорично Гаел Монфис е най-тежкият досега тест в надпреварата за бившия полуфиналист, а преките двубои никога не лъжат. За последно обаче двамата се срещнаха преди цели осем години и това се явява първи двубой, в който световният номер 10 ще влезе в ролята на сериозен фаворит и очаквам той да се възползва от по-добрата си моментна форма, както и от по-добрите си умения върху тревната настилка, постигайки успех с 3:1 сета.

Букмейкърите също са на моето мнение и дават сериозно предимство на българина, оценявайки шансовете му за успех на 1.30, докато тези на "Ла Монф" се котират на 3.50. Както знаем добре, подобни предвиждания неведнъж са били опровергавани в големия тенис, то за нас остава надеждата, че този път те действително ще се сбъднат. Двубоят по традиция пък ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Гаел Монфис - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | бгтенис | григор димитров | превюта | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook