Григор Димитров срещу Грегоар Барер - анализ, коефициенти и очаквания

от в 15:43 на 26.09.2020
Марк Хаджижеков

Ето че Ролан Гарос 2020 вече чука на вратата, като всички очакваме с нетърпение да видим представянето на Григор Димитров във френската столица. Всъщност Откритото първенство на Франция статистически се води най-слабият турнир от Големия шлем за първата ни ракета, който в кариерата си е достигал до третия кръг на надпреварата четири пъти, но и никога досега не е съумявал да навлезе по-дълбоко в основната схемa. 

 

Въпреки че Ролан Гарос не е турнирът, в който хасковлията е успявал да разгърне целия си потенциал, настилката, на която се провежда надпреварата, а именно клеят, е всъщност втората най-печеливша такава за сънародника ни. През цялата си кариера Григор е спечелил 58,1% от мачовете, провели се на землената настилка. Най-висок процент на успеваемост бившият номер три има на твърда настилка - 61,2%, като любопитното е, че статистиката сочи, че тревата е най-неуспешната повърхност за Димитров, който твърди, че се чувства най-комфортно именно играейки на зелените кортове - 57,4%. Гришо също така може да се похвали и с титла на клей, дошла през 2014 г. на надпреварата в Букурещ, като хасковлията има и загубен финал на червен корт в Истанбул през 2016 г. 

 

 

 

Именно благодарение на закъснелия през тази година клей сезон обаче Григор Димитров започна да навлиза в прилична спортна форма, след като българинът достигна до четвъртфиналите на Мастърса в Рим, където остана на сет от победата срещу Денис Шаповалов. Всъщност жребият на тазгодишния Ролан Гарос постави Димитров и Шаповалов в една 16-тина, но както самият Григор неведнъж е отбелязвал, преди да се стигне до такъв сблъсък, трябва да се гледа ,,мач за мач". А първото препятствие пред 19-тия в света в Париж е Грегоар Барер

 

Какво можем да очакваме от Грегоар Барер? 

 

Двамата вече имат изигран двубой помежду си - той стана факт през февруари тази година на надпреварата в Монпелие, където Барер излезе победител от срещата във втория кръг след три тежки сета - 6:7(4) 6:4 7:5. В онзи период Григор не се намираше в особено оптимална форма, а условията на мача, който се проведе на хард в зала, подпомагаха агресивния стил на игра на френския тенисист, чиито плоски удари често сварваха неподготвен шампиона от финалите на АТР в Лондон през 2017 г. 

 

Макар че конкретно в този двубой Грегоар изненада света на тениса с отстраняването на четвъртия поставен от схемата, числата показват, че оттогава насам французинът не може да се похвали с впечатляващи успехи. В момента Барер се намира на незавидното 102-ро място в световната ранглиста, а притеснителното за родения в Шаронтон Льо Понт тенисист е, че от успеха срещу Григор в началото на февруари месец, 26-годишният тенисист може да се похвали едва с една победа в основна схема на турнир с по-висок ранг от ,,Чаланджър" категорията (АТР 250, АТР 500, Мастърс 1000 и Голям шлем). Същевременно Барер е инкасирал четири загуби на подобни надпревари. 

 

Относно клея статистиката сочи, че землената настилка пък е най-неудобна за френския състезател, който е спечелил едва 20% от мачовете си, провели се на най-високо ниво на червен корт. Колкото до Откритото първенство на Франция, Барер може да се похвали с 5 участия и една единствена победа на сметката си през всичките тези години, дошла през изминалото издание на надпреварата срещу Матю Ебдън, като в крайна сметка представителят на домакините отпада във втория кръг от Карен Хачанов в четири сета. 

 

Всичко това поставя Григор Димитров в ролята на безспорен фаворит 

 

Макар че балансът на срещите между двамата тенисисти е в полза на Барер, всички гореспоменати фактори облагодетелстват първата ни ракета, който също така може да се уповава и на по-богатия си опит на най-голямата сцена. Григор е трикратен полуфиналист на турнирите от Големия шлем, както и бивш представител на световния топ 3, докато неговият съперник може да се похвали едва с достигане до втори кръг на всички ,,Мейджър" надпревари и нищо по-престижно. Същевременно Барер достигна до най-високото си класиране, а именно скромното 80-то място, през октомври миналата година. 

 

Какво е мнението на букмейкърите? 

 

Букмейкърите са съвсем категорични в избора си на фаворит, като шансовете на Григор Димитров за успех в двубоя са оценени на изключително високия коефициент от 1.16. От друга страна, букмейкърите прогнозират успех за Грегоар Барер при вероятност от коефициент 5.00. Чистата победа в полза на Григор пък се оценява на стабилното 1.90, като шансовете на българина за победа в четири сета се оценяват на 3.60. Ставката обаче рязко спада стане ли дума за по-добро представяне в мача от страна на Барер - победа за Григор в пет сета се прогнозира с коефициент от 7.00, докато шансовете за победа в последователни части в полза на французина са оценени на внушителните 17.00 пункта. Успех за представителя на домакините в четири или пет сета пък се оценява на ставка от 12.00


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Грегоар Барер - анализ, коефициенти и очаквания Марк Хаджижеков

Коментари





Следвайте ни в Facebook