Григор Димитров срещу Грегоар Барер - анализи, коефициенти и очаквания

от в 10:55 на 28.04.2023
Калоян Соколов

Началото на клей сезона не беше особено оптимистично за Григор Димитров, който отпадна рано в Монте Карло, а впоследствие се разболя и трябваше да приключи предсрочно своето участие в Барселона. Добрите новини са, че българинът оздравя точно навреме за началото на Мастърса в Мадрид, където досега е постигал единствената си победа над актуален номер едно, надигравайки Новак Джокович през 2013-а година.

Днес задачата пред българина пък ще бъде да преодолее съпротивата на французина Грегоар Барер и така да продължи към третия кръг на състезанието, където по всяка вероятност ще премери сили с топ поставения Карлос Алкарас. Досега Григор се е срещал на два пъти с Барер, като губи първия сблъсък в тяхното съперничество, но впоследствие се реваншира на Ролан Гарос през 2020-а, разгромявайки местния представител с 3:0 сета, а с вас остава да начертаем един максимално ефективен игрови план, за да станем свидетели на същия сценарий и този път.

Какво можем да очакваме и трябва да знаем за Грегоар Барер?

Французинът е на 29 години, играе с дясната ръка и изпълнява бекхенд с две ръце. Към момента Грегор се намира на своята рекордна 56-а позиция в световната ранглиста, за което спомогна достигането му до третия кръг на Мастърса в Маями. Именно там Барер записа своята най-голяма победа в кариерата, надделявайки над 11-ия поставен Камерън Нори, а освен това може и да се похвали със завоюван трофей през годината, тъй като в Кимпер се поздрави със своята общо шеста Чаланджър титла.

Непоставеният играч обаче далеч не е толкова впечатляващ на най-високото ниво, където е спечелил едва 21 от общо 60-те си мача и никога дори не е бил полуфиналист на това равнище. Всъщност световният номер 56 има едва три победи на клей в турнири под егидата на ATP и чак през този сезон за пръв път записа дебютния си успех в сериите "Мастърс".

Барер обича да изповядва агресивен тенис и точно затова е по-скоро любител на бързите настилки. Французинът обича да взема топката почти веднага след отскока, като не се колебае да продължи движението си към мрежата, а там плува в свои води и определено може да се похвали с първокласни волета.

183-сантиметровият състезател освен това разполага с приличен начален удар за ръста си, но далеч не бихме определили неговия сервис за някакво сериозно оръжие и това се доказва лесно статистически, имайки предвид как точно Грегоар е един от тенисистите с най-нисък процент на спечелени точки, когато играе на второ подаване.

Форхендът несъмнено е основното оръжие в арсенала на 29-годишния играч и той не пропуска шанс да изостри играта, щом получи възможност да изпълни любимия си удар, което понякога е нож с две остриета за него, защото често прибързва в опитите си за направата на уинър и е способен да се самоунищожи с множество непредизвикани грешки.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Българинът се чувства далеч по-комфортно на червена настилка спрямо своя опонент и дългите разигравания определено биха били в плюс за Григор, защото търпението не е никак силна страна на французина, а защитата на хасковлията е отчайвала далеч по-постоянни тенисисти от днешния си опонент.

Точно дефанзивната игра е сериозна ахилесова пета на непоставения състезател, чийто стил рядко го поставя в подобна позиция. На клей обаче е почти невъзможно да диктуваш нещата през цялото време и несъмнено Димитров трябва да бъде максимално решителен, когато има преимущество в точката, имайки предвид огромните колебания на Барер в подобни ситуации.

Григор спокойно би могъл да залага и своебразни тенис капани на 1/16-финалиста от Маями, а именно да отваря малко повече от правата, когато съперникът е принуден да играе форхенд в движение, тъй като аутсайдерът не отказва подобни отигравания, само че много рядко има успех с направата им.

Накрая отново ще обърна внимание на втория сервис на 56-ия в света, който е безкрайно благодатен за атака и смятам, че точно този компонент ще се обърне решително срещу самия французин и ще даде ключово предимство на родния ни представител.

Очаквания и коефициенти:

Въпреки че нашият сънародник е далеч от най-добрата си форма, то жребият беше благосклонен към него и неговите качества и опит са несравними с тези на Барер, за когото самото достигане до втория кръг е сякаш план максимум и не вярвам да станем свидетели на нещо различно от комфортна победа на най-добрия български тенисист.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират родния ни представител, като му дават изразено предимство, определяйки ставка от 1.20 за негов успех, докато шансовете за триумф на по-нискоранкирания играч се котират на 4.50. Ние пък ще стискаме палци предварителните очаквания да се сбъднат и Григор Димитров да се поздрави с успешен старт в испанската столица. Вие пък отново ще можете да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg.

 

 

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Грегоар Барер - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | грегоар барер | григор димитров | истории и анализи | мадрид | превюта | превюта и анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook