Григор Димитров срещу Хуберт Хуркач - анализи, коефициенти и очаквания

от в 17:43 на 26.03.2024
Калоян Соколов

Досегашните две срещи на Григор Димитров в Маями бяха коренно различни една от друга. Българинът беше само на две точки от отпадането в мача си с Алехандро Табийо на старта, но сътвори фантастичен обрат и в момента живее втори живот в турнира, след като вчера записа една от най-убедителните си победи изобщо в своята кариера, отпускайки само един гейм на германеца Яник Ханфман. Днес обаче бившият номер три ще трябва да се изправи пред най-тежкото си изпитание досега в турнира, изправяйки се срещу шампиона от 2022-ра - Хуберт Хуркач. Досега Димитров никога не е губил срещу осмия поставен, но всичките им сблъсъци са били много оспорвани, а ето какво трябва да направи родният ни представител според мен, за да запази перфектната си серия в двубоите си с полския гигант:

Съперничество:

Както вече ви споменах, то първата ни ракета е непобеден от световния номер девет, водейки с 4:0 в прекия баланс между тях. Три от тези срещи обаче са достигали до решителен сет, а единственият им двусетов мач завършва в два тайбрека. Всъщност именно решителни тайбреци носят триумфа на хасковлията в Монте Карло и Индиън Уелс, а останалите му победи са постигнати на турнирите в Ротердам и Париж.

Какво да очакваме от Хуберт Хуркач?

27-годишният тенисист е десничар, изпълнява бекхенд с две ръце и е висок цели 196 сантиметра. През изминалите години Хуркач се превърна от потенциална в реална заплаха за най-добрите тенисисти и постиженията му говорят достатъчно вместо него. Полякът има на сметката си седем титли в ATP Тура, като впечатление прави, че има само едно поражение във финален сблъсък. Това е явен атестат за силната психологическа устойчивост на световния номер 9, чийто най-големи успехи категорично са спечелването на Мастърсите Шанхай и най-вече на този именно в Маями, когато победи цели трима представители на челната десетка подред.

Осмият поставен е напълно универсален атлет и няма изявени слабости в игровата си постройка. Хуркач може еднакво добре да атакува или да се защитава, а неговата техника и скорост са завидни за размерите му. Полякът често се изявява в карето (включително с близкия си приятел Григор Димитров), което рефлектира отлично върху качеството на волетата му и често можем да го видим в акции към мрежата, където е много труден за преодоляване.

Гигантът си прилича с Димитров по общата им креативност и вземането на нестандартани решения на корта. Тактическата мисъл категорично е сред силните страни на поляка и той често може да изненада съперниците си с дадено отиграване. Хуркач удря топката много плоско, стремейки се да я пласира със солидна дълбочина, но понякога е прекалено зависим от моментното си състояние и е способен да влезе в саморазрушителен режим. Неговият треньор Крейг Бойнтън често го сравнява с Анди Мъри, тъй като можем да видим сходната им атакуваща позиция на ретур и почти идентичен замах при ударите.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Родният ни представител не трябва до голяма степен да променя стратегията си от откриващия си двубой в турнира. Полякът и Табийо имат много сходни черти, когато се отнася до играта в офанзивен план, така че отново би трябвало да видим как Григор разчита основно на ниско подсечените си бекхенди в центъра на корта, чрез които няма да позволи на опонента си да получава удобен шанс за атака и същевременно ще убие темпото, което ще му позволи да го изненадва с някой топовен топспин обратен удар. Обикновено по-високоранкираният играч не се свени да навлиза в пределите на корта и тогава става много опасен, само че изпълненията му омекват значително, щом бъде застопорен зад основната линия и се превръща в лесна плячка за противника си.

11-ият поставен е длъжен да не дава плитки топки на бившия шампион от Маями, изтласквайки го далеч зад основната линия, защото оттам ефективността на 9-ия в света на практика липсва и за него би било доста трудно, ако бъде принуден да се надигра с Григор в продължителни размени. Най-важното е нашият сънародник, по подобие на предишния си мач, да стартира с нужната увереност от самото начало и отново да засреща рано сервиса на съперника, което ще му донесе множество дивиденти в миговете на ретур.

Обикновено по-високоранкираният играч не се свени да навлиза в пределите на корта и тогава става много опасен, ала изпълненията му омекват значително, щом бъде застопорен зад основната линия и се превръща в лесна плячка за противника си. Гришо е длъжен да не дава плитки топки на бившия шампион от Маями, изтласквайки го далеч зад основната линия, защото оттам ефективността на 10-ия в света на практика липсва и за него би било доста трудно, ако бъде принуден да се надигра с Григор в продължителни размени. Най-важното е нашият сънародник, по подобие на предишния си мач, да стартира с нужната увереност от самото начало и отново да засреща рано сервиса на съперника, което ще му донесе множество дивиденти в миговете на ретур.

Очаквания и коефициенти:

Очаквам да видим пореден изключително оспорван двубой между двамата, имайки предвид историята на тяхното съперничество, а с оглед на моментната форма на първата ни ракета, то прогнозирам отново по-богатият му арсенал да се окаже решаващ във важните моменти и той да се класира за първия си четвъртфинал в Маями.

Букмейкърите подкрепят тезата ми и фаворизират с минимална разлика Димитров, като дават приблизително изравнени стойности, определяйки ставка от 1.80 за успех на българина, докато шансовете за победа на по-високоранкирания играч играч се котират на 2.00. Трябва обаче да ни е ясно как тези предвиждания далеч невинаги се оказват верни, а за нас остава надеждата този път предварителните очаквания да бъдат опровергани и Григор Димитров да се поздрави с 38-ата си победа в кариерата над представител на световния топ 10! Вие пък отново ще можете да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg!

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Хуберт Хуркач - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | бгтенис | григор димитров | маями | очаквания | превюта | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook