Григор Димитров срещу Хуберт Хуркач - анализи, очаквания и коефициенти

от в 08:01 на 15.04.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров постигна най-голямата си победа за сезона през вчерашния ден, след като надви поставения под номер четири Каспър Рууд и така за четвърти път в кариерата си ще спори за място на полуфиналите на Мастърса в Монте Карло, където обаче отново го очаква трудно препятствие, защото му предстои среща със световния №14 Хуберт Хуркач.

До този момент двамата са се изправяли един срещу друг само веднъж, като това се случи в четвъртфиналната фаза на Мастърса в Индиън Уелс през 2021-ва, когато българинът осъществи обрат и надделя над поляка след оспорвана трисетова битка. Днешната среща помежду им е с очаквано начало не преди 13:30 часа българско време, а дотогава нека заедно да поразсъждаваме какви прийоми би могъл да използва хасковлията, за да успее отново да излезе като победител. 

Какво да очакваме от Хуберт Хуркач?

25-годишният тенисист е десничар, изпълнява бекхенд с две ръце и е висок цели 196 сантиметра. През миналата година Хуркач се превърна от потенциална в реална заплаха за най-добрите тенисисти и постиженията му говорят достатъчно вместо него. Световният №14 има на сметката си четири титли в ATP Тура, като прави впечатление как никога не е допускал поражение във финален двубой. Това е явен атестат за силната психологическа устойчивост на поляка, чийто най-голям успех категорично е спечелването на Мастърса в Маями през 2021-ва, когато победи цели трима представители на световната десетка подред.

 Деветият поставен е универсален атлет и няма изявени слабости в игровата си постройка. Хуркач може еднакво добре да атакува или да се защитава, а неговата техника и скорост са завидни за размерите му. Полякът почти всяка седмица се изявява в карето, което рефлектира отлично върху качеството на волетата му и често можем да го видим в акции към мрежата, където е много труден за преодоляване.

Гигантът си прилича с Димитров по общата им креативност и вземането не нестандартни решения на корта. Тактическата мисъл категорично е сред силните страни на световния №14 и той често може да изненада съперниците си с дадено необикновено решение. Хуркач удря топката много плоско, стремейки се да я пласира със солидна дълбочина, но понякога е прекалено зависим от моментното си състояние и е способен да влезе в саморазрушителен режим.

Неговият треньор Крейг Бойнтън често го сравнява с Анди Мъри, тъй като можем да видим сходната им атакуваща позиция на ретур и почти идентичен замах при ударите. Все пак можем да отчетем два аспекта, в които световният номер 14 отстъпва сериозна на трикратния шампион от Шлема, а те ще бъдат от сериозна полза на Григор.

Визирам известните колебания на 196-сантиметровия играч при атаките от неговата форхенд страна. Полякът притежава сериозно ускорение от длановия си удар, но той често е склонен да го предава във важните моменти и определено гигантът ще има сериозни трудности, имайки предвид отличната защитата на хасковлията, която ще го принуди да отиграва поредица от форхенди, за да завърши дадена точка и вероятно ще се стигне до грешка от ракетата на бившия шампион в Маями.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Родният ни представител отново би могъл да разчита основно на ниско подсечените си бекхенди в центъра на корта, чрез които няма да даде възможност на опонента си да получава удобен шанс за атака и същевременно ще убие темпото, което ще му позволи да го изненадва с някой топовен топспин обратен удар.

 Обикновено по-високоранкираният играч не се свени да навлиза в пределите на корта и тогава става много опасен, ала изпълненията му омекват значително, щом бъде застопорен зад основната линия, и става лесна плячка за противника си. Гришо е длъжен да не дава плитки топки на Хуркач, изтласквайки го далеч зад основната линия, защото оттам ефективността на 14-ия в света на практика липсва и за него би било доста трудно, ако бъде принуден да се надиграва с Григор в продължителни размени.

Най-важното е нашият сънародник този път да стартира с нужната увереност от самото начало и отново да засреща рано сервиса на съперника. Настилката отнема предимството на подаващия до сериозна степен, с което мощният Хуркач бива ощетен, и Гришо би могъл да обърне най-мощното му оръжие срещу него.

 Очаквания и коефициенти

Смятам, че вчерашният успех на българина над Рууд е явен атестат, че първата ни ракета се намира във върхова кондиция, докато неговият съперник преодоля недотам претенциозни състезатели от началото на турнира и не се движи никак естествено върху клея. Думите ми могат да подплатени с обстоятелството, че полякът има само една победа на червени кортове през миналия сезон и определено нашият сънародник има по-подходящите оръжия за силно представяне върху земленото покритие, което не е пригодено за тенисисти с твърде плоски удари и искрено вярвам, че днес родният ни представител ще запише четвъртата си поредна победа в Княжеството.

Букмейкърите, изглежда, гледат голямата картина и възлагат по-големи надежди на поляка, чиито изяви в последните месеци са по-константните такива. Ставките в полза на Хуберт Хуркач са в рамките на около 1.72, а вероятността Григор Димитров да постигне победа се котира на 2,10. Тези предварителни очаквания обаче често не се оправдават и за нас остава надеждата случаят да бъде точно такъв, като вие отново ще може да наблюдавате мача на обичайните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Хуберт Хуркач - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | монте карло | превюта | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook