Григор Димитров срещу Ян-Ленард Щруф - анализи, очаквания и коефициенти

от в 17:53 на 12.04.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров ще открие кампанията си на червени кортове с участие на Мастърса в Монте Карло, където нашето момче неведнъж е показвало добри резултати, което е нормално с оглед на това, че все пак първата ни ракета живее и тренира в Княжеството. Димитров е поставен под номер 14 в тазгодишното издание на турнира и ще се включи в битката за трофея още от първи кръг, където го очаква двубой с коравия Ян-Ленард Щруф.

Гришо и германецът са се срещали на цели четири пъти помежду си, като балансът на победите им е напълно изравнен, а любопитна подробност е, че това ще бъде трети техен двубой в Монте Карло и отново можем да видим как паритетът властва в мачовете им на първото за годината събитие от сериите Мастърс на клей. Всички тези статистики предвещават един наглед много оспорван сблъсък, така че нека заедно да поразсъждаваме как родният ни представител би могъл да надвие своя опонент.

Какво да очакваме от Ян-Ленард Щруф?

Щруф е на 30-годишна възраст и се намира под номер 41 в световната ранглиста. За него кариерата в тениса сякаш е била напълно предначертана, тъй като и двамата му родители са треньори в същия спорт. Германецът определя за своя любима настилка клея, а бекхендът е ударът, на който разчита най-много. Той записа най-силните си резулттати точно в сезона преди пандемията, когато за пръв път проби в топ 30 и записа рекорден брой победи. Куриозна подробност във визитката на Ян обаче си остава липсата на достигане дори до финал в АТП тура, което е меко казано изненадващо предвид неговите сериозни качества.

Световният номер 41 е солиден играч от основната линия, който обича да диктува събитията и е способен да прави сериозно количество уинъри и от двете страни. Ян-Ленард притежава гръмотевичен сервис и отлично чувство на мрежата, като тези способности е развил с множеството си участия на двойки, където има достигане до полуфинал в Големия шлем.

Най-доброто от играта на Щруф в даден ден може да бъде достатъчно за победа над всеки, за което говорят осемте му победи над представител на първата десетка, само че той има изключителни проблеми със своето постоянство и често може да влезе в самоубийствен режим.

Такъв е и случаят със сезона на германеца до този момент, защото той има негативен баланс през 2021-а и записа две поредни поражения срещу играчи извън топ 100. Именно тези отрицателни резултати са оставили сериозен негативен оттенък върху тенисиста, който до голяма степен се влияе от моментните си състояния и винаги е страдал от сериозна липса на постоянство.

Сегашното състояние на Щруф е много далеч от бляскаво и атаките му рядко намират очертанията на корта, като изборът му на удари изглежда тотално разпилян и редовно състезателят предприема необмислени ходове. Бекхендите по правата от неудобни позиции и опитите за завършващи удар от центъра на корта са сериозен атестат за безсилието на германеца през последните месеци и това ясно се видя през миналата седмица в срещата му с Николоз Басилашвили, в която грузинецът имаше цели 16 точки за пробив и му беше напълно достатъчно просто да връща топката с достатъчна дълбочина и да чака неспиращите грешки от ракетата на съперника.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Първата ни ракета не бива да бъде твърде предпазлив, защото противникът му е способен да навлиза напред при всяка по-къса топка и да бъде в ролята на агресор. Подобен тип тактика би носила дивиденти в началниите минути, но впоследствие германецът ще навлезе в ритъм и ще стане много труден за побеждаване, ако бива захранван с подобни плахи отигравания.

Нашият сънародник може да предоставя инициативата на Щруф, само че този прийом трябва да съдържа в себе си известни капани. Няма проблем Григор да играе централно, ако изпълненията му не са плитки и също така може спокойно да сваля темпото с подсечени бекхенди, тъй като неговият съперник е доста ръстов играч и харесва да играе на високи обороти, като далеч не се слави със своето разнообразие и със сигурност ще изпита проблеми с вариацията от страна на хасковлията.

Важна подробност е, че непоставеният тенисист редовно разчита на похвата сервис-мрежа и нашето момче трябва да бъде готово да се опитва да сваля топката ниско в краката на опонента още от ретур. Това е далеч по-ефективен метод от директния опит за минаващ удар, защото е много по-безрисков и освен това стоп-волетата са превръщат в почти непосилна задача на червената настилка, което се дължи на допълнителното време за реакция на стартиращия играч, който спокойно може да достигне до удара и да завърши комфортно от близка дистанция.

Също така родният ни представител не трябва да се колебае да оползотворява всяка една възможност, при която може да контраатакува, уповавайки се на недотам гранциозното движение на Ян-Ленард по игрището. Щруфи е свикнал той да бъде в непрестанна офанзива и отбраната му определено не е трудна за пропукване, като първата ни ракета даже няма да бъде задължен да играе в близост до линиите.

Очаквания и коефициенти

На пръв поглед определено Григор Димитров ми изглежда като фаворит в мача, само че и двамата тенисисти на корта са непредвидими и могат да предложат напълно противоположни лица в хода на един и същи двубой, така че няма как Щруф да бъде подценяван с оглед на неговите възможности, ала безспорно българинът притежава далеч по-комплексна игра и би трябвало да намери пътя към успеха.

Букмейкърите също определят Димитров за фаворит, предлагайки ставка от 1.50 за негова крайна победа, а шансовете на германеца се котират на 2.63, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, но се надявам този път случаят да не е такъв и Григор да ни зарадва с победа, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Ян-Ленард Щруф - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | бгтенис | григор димитров | монте карло | превюта | ян-ленард щруф

Коментари





Следвайте ни в Facebook