Григор Димитров срещу Камерън Нори - анализи, очаквания и коефициенти

от в 16:00 на 26.03.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров ще открие днес участието си на Мастърса в Маями, където през 2011-а година постигна първата си топ 10 победа, надигравайки Томаш Бердих и се класира за четвъртия кръг на турнира, но оттогава първата ни ракета никога повече не е достигал до този етап на надпреварата. Сега за Димитров предстои сблъсък с британеца Камерън Нори, който се явява непознат съперник за нашето момче, а нека заедно да поразсъждаваме как Гришо би могъл да преодолее неговата съпротива.

Какво да очакваме от Камерън Нори?

Британецът се намира под номер 56 в световната ранглиста и играе с лявата ръка. Нори никога досега не е печелил титла от ATP тура, но в миналото се налага като лидер в колежанския тенис, където донася на Тексаския университет редица отличия. Освен това Нори достига и до топ 10 в подреждането при юношите и веднага прави силно впечатление в мъжките турнири, достигайки с "уайлдкард" до финала в Окланд.

25-годишният състезател не разполага с някакви сериозни физически данни и не е сред най-силовите състезатели в спорта, ала компенсира с отлично придвижване по корта и дълбочина в ударите си. Форхендът на британеца наглед не е средство, което да му носи множество лесни точки, но бива изпълняван със сериозно количество топспин и играчът постепенно си изгражда по отличен начин точките с негова помощ.

Обратният удар на Нори пък е изцяло плоско изпълняван и обикновено бива много темпов, но също така далеч не се слави с особена стабилност. Левичарят винаги играе максимално рано след отскока чрез него, само че изобщо не съумява да го натисне по-най добрия възможен начин, когато бива изтласкан по-назад и често осъществява контакта с топката много нечисто.

Британецът използва по перфектния начин сечения си сервис от полето за предимство, макар че категорично не е от играчите, които могат да разчитат на подаването си да ги измъква от затруднени ситуации. Основната му сила се крие в отличното познаване на ъглите на корта, честите смени на темпото и много компетентните изяви в близост до мрежата.

Как може да се противопостави Григор Димитров?

Българинът наскоро игра с подобен тип съперник, а именно ветерана Адриан Манарино. Тогава нашето момче показа нагледно как се обезвреждат такъв тенисисти и не изпусна инициативата нито за момент, а днес отново родният ни представител трябва да бъде агресорът и всячески да избягва размяната на сечени удари и всякакъв род опити на опонента за забавяне на играта.

За Григор ще бъде от жизнено важно значение проблемите в рамото да са редуцирани до голяма степен, защото в противен случай предстоят огромно количество дълги размени в неговите сервис геймове и натоварването ще бъде сериозно. Гришо също така трябва да се опитва да атакува постоянно обратния удар на Нори, който е много колеблив под натиск и това може да се окаже сериозен коз в ръкава на нашето момче.

Друга важна особеност при левичаря е, че той е отличен в контраударите си, само че изпитва проблеми в случаите, когато сам трябва да придава скорост на топката и нашият сънародник може да използва високо повдигнати изпълнения, за да разколебае световния номер 54 и да провокира грешка от негова страна.

Очаквания и коефициенти

Очакванията ми са Григор да има известни проблеми в самото начало, докато се нагоди към стиловите особености на британеца, но оттам насетне едва ли първата ни ракета би могъл да изпита сериозни затруднения срещу противник, който не блести с абсолютно нищо на корта.

Букмейкърите също определят хасковлията за фаворит, предлагайки ставка от 1.50 за негов краен успех, а шансовете на французина се котират на 2.50, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, но се надявам този път случаят да не е такъв и Григор да ни зарадва с победа, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Камерън Нори - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
Анализи | бгтенис | григор димитров | камерън нори | маями | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook