Григор Димитров срещу Камерън Нори - анализи, очаквания и коефициенти

от в 13:00 на 16.10.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров се завърна отново към най-добрия си тенис и заслужено достигна до полуфиналната фаза на Индиън Уелс, след като надигра последователно двама от топ играчите през сезона, а именно Даниил Медведев и Хуберт Хуркач. Българинът изглежда с огромни шансове да се бори за трофея в пустинята, защото в турнира не е останал нито един представител на топ 25, но му предстои да срещне сериозно предизвикателство в лицето лицето на Камерън Нори.

Британецът е едно от откритията на сезона и има реални шансове да участва на финалите в Торино, само че за целта ще трябва задължително да спечели настоящата надпревара. Новият номер едно на страната си вече записа един успех над първата ни ракета, когато този март го надигра в два сета на Мастърса в Маями. Тогава обаче най-добрият ни тенисист изпитваше сериозни физически проблеми в областта на кръста, така че реваншът е съвсем възможен тази вечер и е време да поразсъждаваме как би могъл да стане факт.

Какво можем да очакваме от Камерън Нори?

Нори е левичар, изпълнява бекхенд с две ръце и се намира на рекордното си 26-о място в световната ранглиста. Вече споменах колко успешна е годината за него, тъй като вече се е изкачил с 48 позиции през нея и спечели първата си ATP титла, триумфирайки в Лос Кабос. Освен това британецът изигра още четири финала и даже изяви амбиции за атака на световния връх, които изглеждаха повече от оптимистични, само че развитието му през последните месеци действително впечатлява сериозно.

21-вият поставен не разполага с някакви сериозни физически данни и не е сред най-силовите състезатели в спорта, ала компенсира с отлично придвижване по корта и дълбочина в ударите си. Форхендът на британеца наглед не е средство, което да му носи множество лесни точки, но бива изпълняван със сериозно количество топспин и играчът постепенно си изгражда по отличен начин точките с негова помощ.

Обратният удар на Нори пък е изцяло плоско изпълняван и обикновено бива много темпов, но също така далеч не се слави с особена стабилност. Левичарят винаги играе максимално рано след отскока чрез него, само че изобщо не съумява да го натисне по най-добрия възможен начин, когато бива изтласкан по-назад и често осъществява контакта с топката много нечисто.

Британецът използва по перфектния начин сечения си сервис от полето за предимство, макар че категорично не е от играчите, които могат да разчитат на подаването си да ги измъква от затруднени ситуации. Основната му сила се крие в отличното познаване на ъглите на корта, честите смени на темпото и много компетентните изяви в близост до мрежата.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Родният ни представител трябва да бъде агресорът и всячески да избягва размяната на сечени удари и подобен род опити на опонента за забавяне на играта. Гришо отново е длъжен да включи в действие агресивните си форхенди, като чрез тях ще съумее да вземе предимството в разиграванията и да постави под натиск обратния удар на опонента. Самият световен номер 26 вероятно ще се опита да приложи абсолютно същата стратегия и точно поради това атаките на Димитров не бива да бъдат половинчати, защото динамиката на мача е заложена във въпросното противопоставяне.

Друга важна особеност при левичаря е, че той е отличен в контраударите си, само че изпитва проблеми в случаите, когато сам трябва да придава скорост на топката и нашият сънародник може да използва високо повдигнати изпълнения, за да разколебае шампиона от Лос Кабос и да провокира грешка от негова страна.

От огромно значение за нашия сънародник се очертава да бъде нуждата от по-голяма вариативност от бекхенд страната. Слайсовете са чудесно решение в двубои с ръстови съперници от типа на Медведев и Хуркач, само че по никакъв начин няма да имат същия разрушителен ефект върху повратливия Нори. Григор ще бъде принуден да използва далеч по-често топспин от тази си страна, за да нанесе истински щети на съперника, който няма как да бъде надхитрен с изцяло сечени изпълнения.

Това веднага ни навежда на мисълта за огромната устойчивост от основната линия, която притежава по-високоранкираният тенисист. Хубаво ще бъде, ако Димитров се опита да контролира събитията на корта от самото начало, а не да променя първоначалните си намерения, както се случи при двата реализирани обрата от негова страна, защото този път може да бъде късно за ответен отговор.

Очаквания и коефициенти

На практика може да се каже как досега хасковлията свърши по-трудната работа по пътя към трофея, ала сериите обикновено биват прекъсвани, когато най-малко го очакваш. Все пак Гришо просто изглежда орисан да твори история през седмица, след като се измъкна от наглед невъзможни ситуации и не мога да си представя сценарий, при който нашето момче не се поздравява с победата.

Букмейкърите не могат да определят фаворит, предлагайки ставка от 1.90 за двамата състезатели, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, а на нас ни остава единствено да се надяваме Григор да ни зарадва с успех, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Камерън Нори - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | анализи и очаквания | бгтенис | григор димитров | индиън уелс | камерън нори | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook