Григор Димитров срещу Карлос Алкарас - анализи, очаквания и коефициенти

от в 07:32 на 30.04.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров потегли победоносно на Мастърса в Мадрид, след като надделя в последователни сетове над световния номер 56 Грегоар Барер и се класира за третия кръг в състезанието. В него обаче за най-добрия ни тенисист предстои среща от съвсем различен ранг, предвид факта че съперник на първата ни ракета ще бъде защитаващият шампион Карлос Алкарас, който стартира трудно кампанията си в домашната си надпревара, но въпреки това записа 16-а поредна победа на родна земя в АТР Тура.

Гришо и 19-годишният испанец досега са се срещали веднъж, като двубоят им датира от осминафиналната фаза на Мастърса в зала "Берси" в Париж през миналия сезон, когато тийнейджърът отпусна едва четири гейма на нашето момче и се поздрави с крайния успех. Именно обаче турнирът в Мадрид е мястото, на което българинът е постигнал единствената си победа срещу актуален номер едно, надигравайки Новак Джокович през 2013-та година. Предстоящият двубой в испанската столица, в който родният ни предствител ще опита да повтори представянето си от тогавашния си знаменит успех и да детронира топ поставения в схемата, ще стартира не преди 21:00 часа българско време, а дотогава нека да разгледаме възможните начини, по които хасковлията би могъл да преодолее съпротивата на шампиона от US Open.

Какво можем да очакваме от Карлос Алкарас?

19-годишният испанец е десничар, изпълнява бекхенд с две ръце и е висок 183 сантиметра. Младокът има цели 24 победи от 26 изиграни мача в хода на сезона, като му се наложи на няколко да отсъства от кортовете поради различни контузии, но въпреки това триумфира с цели три трофея досега от общо пет възможни. Карлитос може да се похвали в кариерата си с три отличия от сериите "Мастърс" и освен това титлата на US Open, което доказва думите на младока, че всъщност той дори се чувства по-комфортно на твърди кортове, отколкото на клей, но това не може да бъде особено успокоение с оглед на скорошнит резултати от страна на бившия номер едно.

Ибериецът обаче до момента през 2023-та година вече се поздрави с две титли на червени кортове, оказвайки се над всички в Буенос Айрес и Барселона, като е редно да отбележим и постижението му от миналия сезон в испанската столица, когато Алкарас се превърна в първият човек, който надиграва последователно Рафаел Надал и Новак Джокович на клей турнир.

 

Испанецът вероятно е най-експлозивният състезател в световния тенис и е способен да придаде невероятно ускорение на топката от всеки един ъгъл на корта. Тийнейджърът нанася еднакво безпощадни уинъри от форхенд и бекхенд, а освен това разполага с чудесно докосване, което прави неговите къси топки едно от основните му оръжия и той прибягва до тях в най-важните моменти от мачовете.

Алкарас също така притежава невиждана бързина и атлетизъм, с които може да обърне защитата в атака за части от секундата и по никакъв начин не се колебае да излиза на мрежата, където се чувства повече от комфортно. Всичко това ни показва, че водачът в схемата на практика може да прави абсолютно всичко на тенис корта, но това далеч не значи, че не може да бъде пречупен.

Как може да противодейства Григор Димитров?

От ключово значение ще бъде първата ни ракета да поддържа висок процент на вкарано първо подаване, защото ибериецът често има склонността да пресилва ретурите си и определено не е еталон в този компонент от играта, когато бива тестван по-сериозно. Същевременно началният удар на 19-годишния играч все още не се е превърнал в желаното оръжие и макар понякога да виждаме отлично изпълнени кик сервис от неговата ракета, то скоростта и вариацията често не са на желаното ниво и Димитров би могъл да се възползва от това.

В друго оръжие за хасковлията би могъл да се превърне неговият сечен бекхенд, тъй като Алкарас няма да се намира в комфортната си позиция, за да търси в типично свой стил завършващо отиграване. Освен това грубата сила на топ поставения ще бъде напълно достатъчна да остави без шансове родния ни представител, ако той не миксира играта по нужния начин, защото в противен случай рискува да бъде изцяло надигран в размените от дъното на корта.

 

Гришо категорично ще трябва да действа агресивно и да поставя под натиск своя съперник, когато му се отдаде такъв шанс и по никакъв начин не бива да отдава изцяло инициативата, тъй като Карлитос е способен да обърне нещата в своя полза само с един удар и е почти невъзможно да бъде спрян, щом му се позволи изцяло да диктува хода на разиграванията.

На последно място бих посочил нуждата от спазването на един конкретен тактически план, който да не бъде променян по време на срещата, ако не е крайно наложително, защото със сигурност ще има периоди от сблъсъка, когато защитаващият шампион ще влиза в серия от спечелени точки и за нашия сънародник няма да има никакви шансове, само че постоянството в ударите на испанеца невинаги е на висота и Димитров просто ще трябва да изчака бурята да отмине.

Очаквания и коефициенти

Истината е, че моментната форма е изцяло на страната на испанеца, а българинът далеч не играе най-добрия си тенис към момента и Григор определено ще трябва да повиши сериозно равнището си, ако иска да бъде равностоен в хода на срещата. Известни надежди ни дават колебанията, които демонстрира топ поставения в откриващия си мач срещу Емил Руусувуори, но  няма как да не определя защитаващия шампион за фаворит в предстоящия мач.

Букмейкърите, както стана тенденция през настоящия сезон, са силно уверени в победа за тийнейджъра, когото изцяло фаворизират, предлагайки ставка от 1.08 за негов краен успех, докато шансовете на нашия сънародник се котират на 8.00. Въпреки това обаче многократно в тениса сме ставали свидетели на това, че предварителните очаквания невинаги биват оправдани, като за нас остава надеждата случаят днес да е точно такъв и Димитров да се поздрави с една от най-големите победи в кариерата си. Вие пък отново ще имате възможност да наблюдавате двубоя пряко на някой от обичайните линкове в Tennis.bg.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Карлос Алкарас - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | карлос алкарас | мадрид | превюта и анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook