Григор Димитров срещу Каспър Рууд - анализи, очаквания и коефициенти

от в 08:35 на 14.04.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров се представя отлично през тази седмица на Мастърса в Монте Карло, което му гарантира участие в осминафиналната фаза на надпреварата за четвърти пореден път. Днес на най-добрия ни тенисист обаче му предстои сериозно препятствие в лицето на един от играчите, представящи се най-силно на клей, а именно световният №7 Каспър Рууд. Досега двамата са се срещали само веднъж, като това се случи през миналата година на полуфиналите на АТР 250 турнира в Сан Диего, където норвежецът надделя в изключително оспорван двубой. Днешната среща помежду им е с очаквано начало 12:00 часа българско време, а дотогава нека поразсъждаваме как хасковлията би могъл да увеличи шансовете си за успех срещу състезателя с най-голям брой победи на червено през 2021-ва.

Какво да очакваме от Каспър Рууд?

Скандинавецът е на 23 години, изпълнява бекхенд с две ръце и играе с дясната ръка. Той е седемкратен шампион в ATP надпреварите, като шест от трофеите му са спечелени на червено, което е достатъчно, за да заявим категорично, че най-силната му настилка без съмнение е клеят.

Рууд притежава мощен форхенд, който изпълнява с огромно количество топспин и често печели точки с него веднага след сервиса. Длановият му удар е почти безпогрешен, като той го насочва с лекота по правата и може спокойно да сменя посоката чрез него. Късите от форхенд също са мощно оръжие в арсенала на норвежеца, въпреки че поначало са сред най-трудните прийоми в тениса, и той постига успех в над 60 процента от размените, в които използва подобен похват.

Четвъртият поставен освен това се справя отлично на мрежата, която покрива невероятно ловко за 183-те си сантиметра и често можем да го видим да използва чудесния си бекхенд слайс, за да тръгне напред. Няма как да не споменем и качеството на неговите ретури, както и устойчивостта му в дългите размени, тъй като точно това го прави един от най-добрите в света на по-бавните покрития.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Не е тайна за никого, че Рууд не е дотам убедителен от обратния си удар и го използва по-скоро като средство за продължаване на разиграването. Точно там трябва да концентрира настиска си българинът, ако иска да поеме инициативата в свои ръце. Сравнително бързите условия пък са изцяло в полза на Григор, който притежава по-голяма острота в изпълненията си, докато опонентът му предпочита по-равномерното темпо и понякога се дърпа твърде назад зад основната линия.

Също така Димитров не е длъжен да рискува максимално на начален удар, защото скандинавецът се задоволява с това просто да вкара топката в игра и рядко го виждаме да заема агресивна позиция в подобни моменти. Гришо може да се опитва да вкарва по-високоранкирания играч в размяна на слайсове по диагонала, където е далеч по-стабилен и може да получи удобна топка за завършване в хода на точката.

Хасковлията е задължен да предприема известни рискове, защото 23-годишният състезател не е сред тенисистите, които ще се победят сами и не дава почти нищо даром на противниците си. Излизанията напред към бекхенда на Рууд определено са опция, която наглед изглежда разумно решение, имайки предвид липсата на острота от тази страна на световния номер седем.

Очаквания и коефициенти

Ако ме бяхте питали преди началото на турнира, то без колебание щях да ви кажа, че норвежецът надали ще срещне трудности в евентуален мач с Григор на червени кортове. Вчера обаче четвъртият поставен далеч не беше убедителен в изявите си, докато нашият сънародник показа тенис от най-високо ниво във втората половината от срещата си срещу Душан Лайович и има всички шансове да поднесе изненадата, при положение, че демонстрира същото равнище на игра.

Букмейкърите дават огромно преимущество на норвежкия представител, като шансовете му за успех се котират на 1.22, докато ставката за победа на хасковлията е 4.33. Тези предварителни прогнози обаче често биват опровергавани в професионалния тенис, като ние ще се надяваме сега отново случаят да е точно такъв и да се поздравим с успех на Димитров, а двубоя ще можете да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Каспър Рууд - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | каспър рууд | монте карло | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook