Григор Димитров срещу Кристофър О'Конъл - анализи, коефициенти и очаквания

от в 14:25 на 25.05.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров ще излезе този следобед на централния корт в Женева, опитвайки се да достигне до своя втори полуфинал през сезона и дебютен такъв на червени кортове за 2023-та. Първата ни ракета ще премери сили с австралиеца Кристофър О'Конъл, който се намира в страхотен подем през последните месеци и неслучайно това е негов трети ATP 1/4-финал на клей в хода на годината. Досега най-добрият български тенисист се е изправял само веднъж срещу този съперник, като надиграва с 3:0 сета в откриващия кръг на Аустрелиън Оупън през 2017-та година, но оттогава мина твърде много време и е редно с вас да помислим как родният ни представител би могъл да надделее отново над сегашанта версия на О'Конъл.

Какво трябва да знаем за Кристофър О'Конъл?

Световният номер 85 е десничар, изпълнява бекхенд с една ръка и е висок 183 сантиметра. Любопитна подробност за австралиеца е, че определя червените кортове за неговата любима настилка и това всъщност е съвсем логично с оглед на осемте титли на О'Конъл върху клея - 6 трофея на ниво фючърс и 2 на ниво Чаланджър.

Досега непоставеният играч няма нито един достигнал финал в ATP Тура, като безспорен връх в неговата кариера е класирането за третия кръг на Аустрелиън Оупън преди една година, когато постига и своята най-голяма победа в кариерата, надделявайки над тогавашния номер 13 - Диего Шварцман.

О'Конъл е безспорен боец на корта и в живота, както можем да разберем от неговата история. Състезателят получава контузия в коляното през 2017-та и отсъства от турнирите в продължения на цели две години, през които чисти лодки на местното пристанище заедно със своя брат, но все пак решава да се завърне обратно в спорта и за по-малко от 10 месеца се връща обратно в топ 200 на света.

Самият Кристофър неотдавна споделя, че именно Димитров е най-трудният съперник, срещу когото някога се е изправял и е научил много от първия им двубой, защото е видял на колко по-висока скорост прави всичко спрямо него Григор и е взел съответните мерки, за да съкрати разликите в нивото.

Към момента, то определено можем да кажем, че австралиецът никога не е бил по-близо до елита на световния тенис и притежава една много компактна игра, в която наглед няма видими слабости. 28-годишният тенисист обича дългите размени от основната линия, в които обикновено се старае да доминира чрез любимия си форхенд. Можем да кажем, че О'Конъл им известни сходства в тениса си с нашия сънародник, защото също разчита основно на своя сервис и дланов удар, а слайсът е неделима част от неговия тенис репертоар.

Как би могъл да се противопостави Григор Димитров?

Както вече споменахме, то двамата тенисисти имат идентични виждания за играта и имат сериозни сходства в стиловете си, само че хасковлията е по-добър почти във всеки един елемент от опонента си и няма да трябва да прави нещо по-специално, ако австралиецът реши просто да се надиграва с него, използвайки обичайния си план на действие.

Трябва да отчетем и как отново четвъртият поставен среща сравнително нисък състезател, който определено има по-мощен начален ударя спрямо Карбайес Баена, но е склонен да допуска двойни грешки и Гришо със сигурност ще има удобна възможност да бъде максимално агресивен, посрещайки вторите сервиси на своя съперник.

Накрая бих отчел слабата защитата от бекхенд страната на О' Конъл, чиито дефанзивни слайсове отскачат сериозно от корта и би било добра идея, ако Димитров упражни натиск към тази половина на австралиеца, докато получи достатъчно удобна топка за атака.

Очаквания и коефициенти:

Вчерашното представяне на Григор ме прави огромен оптимист за развитието на турнира, като определено се видя страхотно желание от негова страна и преследване на наглед невъзможни за връщане обратно топки в корта. Смятам, че бившият номер три е намери най-добрата си форма точно преди началото на Ролан Гарос и вярвам, че днес ще спечели безпроблемно.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират родния ни представител, давайки му изразено предимство, определяйки ставка от 1.33 за негов успех, докато шансовете за триумф на световния номер 85 се котират на 3.40. Ние пък ще стискаме палци предварителните очаквания да се сбъднат и Григор Димитров да се поздрави с нов успех в швейцарския град. Вие пък отново ще можете да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Кристофър О'Конъл - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | бгтенис | григор димитров | женева | истории и анализи | кристофър о'конъл | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook