Григор Димитров срещу Ласло Джере - анализи, очаквания и коефициенти

от в 05:15 на 19.01.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров откри участието си в Мелбърн по безупречен начин, след като надигра винаги непредсказуемия Аслан Карацев в последователни сетове и по този начин взе своя реванш за поражението, което руснакът му нанесе в четвъртфиналите на същия турнир през 2021-ва.

Следващото изпитание пред първата ни ракета пък въобще не се очертава да бъде по-леко, защото наред е двубой с Ласло Джере, който през последните месеци подобри изключително много играта си на твърди кортове и през миналата седмица дори съумя да надиграе световния номер три Каспър Рууд.

Всичко това показва, че родният ни представител ще има сериозен противник на корта тази сутрин, а нека с вас да поразсъждаваме как би могъл да го преодолее и да оформи очакваното шоу с Новак Джокович в третия кръг на Аустрелиън Оупън.

Кой е Ласло Джере и какво да очакваме от него?

Сърбинът е на 27 години, играе с дясната ръка и изпълнява бекхенд с две ръце. Както вече споменахме, то Джере е типичен специалист на клей, като близо 80 процента от мачовете му са спечелени именно на червена настилка. Точно на землени кортове идва и най-голямото постижение в кариерата на световния номер 68 досега, след като печели титлата на ATP 500 състезанието в Рио Де Жанейро през 2019-а година. Титлата е с много специално значение за Ласло, защото той вече е загубил и двамата си родители, но споделя през сълзи как е сигурен, че са го гледали отгоре.

Непоставеният тенисист има негативен баланс в двубоите си на твърда настилка, само че неотдавна достигна до финала в Уинстън Сейлъм и далеч не е безпомощен върху по-бързите покрития. Джере придава на топката тежък топспин, което важи в особена степен за неговия форхенд и точно това е водещото оръжие в играта на 188-сантиметровия състезател.

68-ият в ранглистата притежава много стабилни и чисти удари от дъното на корта, а придвижването му по корта е друго от най-сериозните му тенис достойнства. Всичко това превръща 27-годишния играч в много трудно преодолим съперник от дъното на корта и надали можем да очакваме от него сам да сдаде мача с множество неточности или вземане на редица грешни решения.

Джере е наясно със силните си страни на корта и винаги добре премисля какво да бъде следващото му отиграване. Етническият унгарец притежава спокоен темперамент и определено е изградил силна психика и борбен дух, преодолявайки тежките житейски изпитания, на които е бил подложен до този момент.

На последно място бих отбелязал, че Ласло си служи безупречно с късите топки, което е характерна черта за всички майстори на клея и освен това далеч не е безопасен от сервис линията, когато намира константно своето първо подаване.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Като вече споменахме, то Григор ще трябва сам да си спечели двубоя, защото неговият опонент е от тенисистите, които се борят за всяка точка и нашето момче ще трябва да се въоръжи със сериозно количество търпение, ако иска да се поздрави с крайната победа.

Поначало Джере отиграва топката с висока траектория и Димитров би могъл да диктува разиграванията, изграждайки постепенно точката, докато стигне до добра възможност да нанесе завършващ удар, а излизанията на мрежата също са отлична идея, тъй като сърбинът обикновено стои много далеч зад основната линия и е уязвим в подобни ситуации.

Дълбоките топки към форхенда на непоставения състезател също са отлична идея, защото Ласло има много широк замах при удара и се нуждае от повече време да осъществи чист контакт с топката. Точно поради това българинът би имал сериозно предимство във високо темповите размени, където се чувства далеч повече във свои води спрямо съперника си и трябва да направи всичко възможно, за да станем свидетели на бърз мач.

Не можем да подминем и обстоятелството, че сърбинът често печели по-малко от половината точки разиграни на втория му сервис и Гришо трябва да направи всичко възможно в опит да бъде агресора в тези моменти и да държи под постоянно напрежение четвъртфиналиста от турнира в Окланд.

Очаквания и коефициенти:

Безспорно Джере е един от опасните непоставени играчи в схемата, но никога досега не е преминавал втория кръг на надпревара от Големия шлем, изключвайки Ролан Гарос, и няколко епизодични избухвания на твърди кортове не биха могли да се сравнят с всички успехи на бившия полуфиналист в Мелбърн, който би трябвало да се справи безпроблемно със съпротивата на сърбина.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират родния ни представител, като му дават значително предимство, определяйки ставка от 1.29 за негов успех, докато шансовете за победа на представителя на западната ни съседка се котират на 3.75. Трябва обаче да ни е ясно как тези предвиждания далеч невинаги се оказват верни, а за нас остава надеждата този път предварителните очаквания да се сбъднат и Григор Димитров да се поздрави с втора победа при тазгодишното си участие на Откритото първенство на Австралия! Вие пък отново ще можете да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Ласло Джере - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
аtp | анализи и превюта | григор димитров | ласло джере | превюта и анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook